Οι παραδοσιακές συνταγές των γιαγιάδων αναβιώνουν και εφαρμόζονται στο σήμερα από ανθρώπους που με τις συνήθειές τους στρέφονται στη φύση και χρησιμοποιώντας αγνά υλικά χωρίς καμία επεξεργασία, δημιουργούν ποιοτικά προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον αλλά και τον ανθρώπινο οργανισμό.
Τα παιδιά που βρέθηκαν χθες στον Κήπο παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παραγωγή σαπουνιού. Νερό, ελαιόλαδο και καυστική σόδα ήταν τα τρία βασικά υλικά για το χειροποίητο σαπούνι. Μετά από ένα καλό ανακάτεμα το προϊόν είναι έτοιμο και αφού προστέθηκε λίγο άρωμα ροδάκινου τοποθετήθηκε σε κυπελλάκια, τα οποία πήραν μαζί τους τα παιδιά, τα οποία σε ένα μήνα θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σαπούνι.
Εντυπωσιασμένα παρακολουθούσαν την παρουσίαση και μύριζαν τα αρώματα των αγνών υλικών, που είχε χρησιμοποιήσει η κ. Αγγελική, η οποία διαρκώς εφιστούσε την προσοχή τους να μην επιχειρήσουν να κάνουν σαπούνι στο σπίτι μόνα τους, για αυτό και τα κυπελλάκια με το προϊόν μοιράστηκαν στους ίδιους τους γονείς.
Η κ. Αγγελική ασχολείται επαγγελματικά με την παραγωγή σαπουνιού τα τελευταία χρόνια, αφού, όπως λέει μιλώντας στα «Ρ.Ν.», όλοι οι άνθρωποι σιγά σιγά επιστρέφουμε στην φύση και αντιλαμβανόμαστε τα οφέλη της. «Φτιάχνω σαπούνια στο χωριό μου, την Αρχοντική τα τελευταία οκτώ χρόνια. Το ξεκίνησα σαν χόμπι, καθώς βοηθούσα τη γιαγιά μου από πολύ μικρή και το συνέχισα και μόνη μου. Αρχικά μόνο για τα παιδιά μου και στη συνέχεια το χόμπι έγινε επάγγελμα. Παρατηρώ τα τελευταία χρόνια ότι όλοι ερχόμαστε κοντά στη φύση, χρησιμοποιούμε αγνά υλικά. Κάπως έτσι ορμώμενη έφτασα να ασχολούμαι επαγγελματικά με το σαπούνι. Για την παραγωγή του σαπουνιού χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο, καυστική σόδα και νερό. Αν θέλουμε εμπλουτίζουμε με βότανα για θεραπευτικές ιδιότητες».
Οι ερωτήσεις που δέχεται από μικρούς από την επαφή που έχει στα σχολεία, όπου παρουσιάζει την ανακύκλωση των υλικών όπως το τηγανόλαδο ή τα καμένα λάδια αλλά και μεγαλύτερους που θέλουν να μάθουν τα μυστικά του χειροποίητου σαπουνιού, αφορούν κυρίως τα υλικά που χρησιμοποιεί: «Όλοι με ρωτούν αν χρησιμοποιώ αγνό κρητικό ελαιόλαδο. Το χρησιμοποιούμε άφοβα, γιατί δεν προκαλεί αλλεργίες και άλλα τέτοια και είναι ένα προϊόν της φύσης. Στην δουλειά μου χρησιμοποιώ καθαρό ελαιόλαδο. Στα παιδιά μαθαίνω στα σχολεία για την ανακύκλωση και πως παλαιοτέρα οι πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν κατακάθια τηγανόλαδα για την παρασκευή τους, γιατί θέλουμε τα παιδιά να διδαχθούν για την ανακύκλωση» μας λέει.
Η 2η Γιορτή Κρητικής Διατροφής συνεχίζεται μέχρι και την Παρασκευή με πρωταγωνιστές τα κρητικά παραδοσιακά προϊόντα, τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να δουν από κοντά, να τα γευτούν, να έρθουν σε επαφή με τους παραγωγούς και να δουν τον τρόπο παραγωγής τους. Μία γιορτή που «παντρεύει» τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, αφού κερδίζει το ενδιαφέρον και των τουριστών επισκεπτών της, που έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την παραγωγή του νησιού.