Τριάντα τρία κρούσματα επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο τριήμερο στον νομό Ρεθύμνου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ. Ειδικότερα, χθες διαπιστώθηκαν 9 νέες μολύνσεις, την Κυριακή 10 και το Σάββατο 14.
Οι νέες μολύνσεις, όπως φαίνεται από την ημερησία επιδημιολογική αναφορά του ΕΟΔΥ παραμένουν σε σταθερά υψηλά επίπεδα ενώ ολόκληρος ο νομός για δεύτερη εβδομάδα βρίσκεται στις περιοχές αυξημένου κινδύνου.
Στην κλινική covid του νοσοκομείου Ρεθύμνου νοσηλεύονται 12 ασθενείς που έχουν επιβεβαιωθεί θετικοί στον κορονοϊό καθώς και ένας ασθενής με ύποπτα συμπτώματα, ο οποίος έχει υποβληθεί σε τεστ και αναμένει τα εργαστηριακά αποτελέσματα. Εν τω μεταξύ, βελτιώθηκε η υγεία του 41χρονου που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ με κορονοϊό. Ο 41χρονος αποσωληνώθηκε το Σάββατο και η υγεία του εξελίσσεται ομαλά.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται τα κρούσματα covid και στην εκπαιδευτική κοινότητα. Χθες έκλεισε ένα ακόμα τμήμα της γ’ τάξης του δημοτικού σχολείου Ζωνιανών καθώς ένας εκπαιδευτικός βρέθηκε θετικός σε covid 19 καθώς και τμήμα της Β’ τάξης του δημοτικού σχολείου Απλαδιανών, όπου επίσης διαγνώστηκε με κορονοϊό ένας εκπαιδευτικός. Συνολικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση του νομού Ρεθύμνου σε αναστολή βρίσκονται τα δυο τμήματα του 6ου νηπιαγωγείου, δυο τμήματα του 10ου δημοτικού, δυο τμήματα του δημοτικού σχολείου Ζωνιανών και ένα τμήμα στο σχολείο Απλαδιανών.
Σε ότι αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση του νομού έκλεισαν από χθες τμήμα της γ’ τάξης του 3ου γυμνασίου καθώς θετικός σε κορονοϊό βρέθηκε μαθητής και τμήμα της β’ τάξης του 2ου γυμνασίου, όπου επίσης μαθητής διαπιστώθηκε με κορονοϊό. Πενήντα συνολικά μαθητές και δέκα εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε καραντίνα 14 ημερών.
Παράλληλα, αν και χθες επαναλειτούργησε το Γυμνάσιο Ανωγείων εν τούτοις ελάχιστη ήταν η προσέλευση των μαθητών, καθώς από τους 130 μόλις οι 30 επέστρεψαν στις τάξεις τους. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε τμήμα είναι περίπου πέντε παιδιά. Ο φόβος και η ανησυχία στην περιοχή για τη διασπορά του ιού φαίνεται πως είναι μεγάλος γι’ αυτό πολλοί γονείς αποφάσισαν να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.
Χθες, στην Κρήτη ανακοινώθηκαν 41 νέα κρούσματα εκ των οποίων 22 στο Ηράκλειο, εννέα σε Ρέθυμνο και Χανιά αντίστοιχα και ένα στο Λασίθι.
Χθες στη χώρα ανακοινώθηκαν 1.176 νέες μολύνσεις με τον αριθμό των διασωληνωμένων να ανέρχεται πλέον στους 406, ενώ άλλοι 30 ασθενείς υπέκυψαν στην covid-19, με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.
Εντός της εβδομάδας οι εμβολιασμοί θα ξεπεράσουν το 1 εκατ.
Το ενδεχόμενο να διευρυνθεί η περίοδος μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης σε συγκεκριμένα εμβόλια κατά του κορονοϊού, άφησε ανοιχτό χθες η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. «Είναι μια από τις προοπτικές να μεγαλώσει το διάστημα» τόνισε χαρακτηριστικά και είπε ότι διεθνώς γίνεται συζήτηση για το θέμα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι από την πρώτη και μόνο δόση αναπτύσσονται σημαντικά αντισώματα και μειώνεται η πιθανότητα για βαριά νόσηση. «Υπάρχουν υψηλοί τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων από την πρώτη κιόλας δόση γι’ αυτό και έχει ανοίξει μία συζήτηση για τη διεύρυνση της περιόδου από την Α έως την Β δόση», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι αν κάποιος καθυστερήσει τη δεύτερη δόση μπορεί αυτή να γίνει και να είναι εξίσου αποτελεσματική παρότι έγινε με καθυστέρηση. Η ίδια τόνισε ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να νοσήσουν μετά την πρώτη ή ακόμη και μετά την δεύτερη δόση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν τους προστατεύει, καθώς αυτό συνέβη πιθανότατα πριν τον εμβολιασμό.
Επίσης, η κα Θεοδωρίδου επισήμανε ότι όσοι έχουν περάσει τον κορονοϊό θα εμβολιαστούν σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σε κάθε χώρα και απάντησε στο ερώτημα γιατί όσοι εμβολιάζονται θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα. Όπως είπε χαρακτηριστικά «θα πρέπει να το κάνουν, καθώς αν βρεθούν σε περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο, υπάρχει ο κίνδυνος να μολυνθούν και να μεταφέρουν τον ιό». Η ίδια είπε ότι παραμένει μεγάλο ερώτημα το διάστημα και το οποίο κρατάει η ανοσία μετά τον εμβολιασμό αλλά και την φυσική νόσηση.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα έχουμε ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας λόγω του εμβολιασμού αλλά και της φυσικής νόσησης, εκτίμησε ότι γύρω στον Ιούνιο αυτό το τείχος ανοσίας θα έχει χτιστεί εφόσον όλα εξελιχθούν ικανοποιητικά. Μάλιστα πρόσθεσε ότι όλα τα εμβόλια προσφέρουν προστασία για στελέχη της νότιας Αφρικής, όχι όμως τόσο μεγάλη όσο για τα στελέχη της μεγάλης Βρετανίας αλλά και για τον ιό, όπως τον γνωρίζουμε από την αρχή της εμφάνισης του.
Τα εμβόλια, όπως είπε, δεν συμβάλουν μόνο στη μείωση της συμπτωματικής λοίμωξης, αλλά και στη μείωση των μεταδόσεων όπου υπάρχει υψηλό ιικό φορτίο που αυξάνει τη μεταδοτικότητα και προσέθεσε ότι και τα τρία εμβόλια που έχουμε σήμερα στη χώρα είναι αποτελεσματικά για την βρετανική μετάλλαξη.
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε πως έχουν γίνει μέχρι σήμερα 915.000 εμβολιασμοί και «εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεπεράσουμε το 1 εκατομμύριο».
Είπε, επίσης, ότι αναφέρθηκαν 1.266 συμβάντα που αφορούσαν τις παρενέργειες για το εμβόλιο, αλλά ελάχιστα τελικά συνδέθηκαν με τη χρήση του εμβολίου. «Έως σήμερα έχουν καταγραφεί μόνο 6 περιπτώσεις σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς» είπε.