Ρυθμίσεις για την οικονομική ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων μέσω διευκολύνσεων στη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας, περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή και θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο από το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για ρυθμίσεις που αφορούν ξενοδοχειακά καταλύματα, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια. Σε όλες αυτές τις κατηγορίες τουριστικών επιχειρήσεων θα μπορεί να γίνεται -με τη διαδικασία της παραχώρησης έναντι ανταλλάγματος- η απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας μέχρι 31.10.2021 και μάλιστα με μειωμένο τίμημα, στο 60% αυτού που είχε συμφωνηθεί αρχικά.
Με τις ρυθμίσεις αυτές το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να ενισχύσει οικονομικά τον τουριστικό κλάδο που ήδη έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα από την πανδημία και ιδιαίτερα στην ερχόμενη τουριστική περίοδο που θα είναι κρίσιμη.
Αναλυτικότερα, στην τροπολογία προβλέπεται ότι η παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, όχθης ή παρόχθιας ζώνης, με αντάλλαγμα και χωρίς δημοπρασία, θα μπορεί να γίνεται για τη φετινή χρονιά και αυστηρώς μέχρι τις 31.10.2021, όχι μόνο σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως ήδη προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια, προκειμένου να ενισχυθούν οικονομικά και οι επιχειρήσεις αυτές.
Προβλέπεται ακόμη, ότι εξαιρετικά για το 2021, το αντάλλαγμα για τις παραχωρήσεις αυτές αποδίδεται κατά 70% στον οικείο ΟΤΑ και κατά 30% στο Δημόσιο. Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, με την διάταξη αυτή που ισχύει αποκλειστικά για το έτος 2021, λόγω της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεων σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, θεσπίζεται αύξηση του ποσοστού υπέρ του Ο.Τ.Α., επί του ανταλλάγματος παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας από 60% σε 70% με παράλληλη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου από 40% σε 30%.
Μάλιστα, στην τροπολογία ορίζεται ότι για το 2021, το ύψος του καταβαλλόμενου ανταλλάγματος καθορίζεται σε ποσοστό 60% του υπολογισθέντος ανταλλάγματος.
Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, την αναψυχή και την εστίαση, να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές δυσχέρειες που επέφερε η πανδημία. Με άλλη διάταξη, απαλείφεται ο χαρακτηρισμός του είδους του δρόμου ο οποίος παρεμβάλλεται μεταξύ των επιχειρήσεων και της κοινόχρηστης ζώνης αιγιαλού και παραλίας, βάσει του οποίου η ιδιότητα του ομόρου διατηρείται.
Όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Ρεθύμνου, Στέλιος Σπανουδάκης, η έκπτωση αυτή αφορά τόσο τις όμορες επιχειρήσεις στις οποίες θα παραχωρηθεί τμήμα αιγιαλού και παραλίες όσο και εκείνες που θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό που θα κάνει ο δήμος Ρεθύμνου. Συνολικά στον Δήμο Ρεθύμνου θα μισθωθούν 39 τμήματα για ομπρελοκαθίσματα, οκτώ για καντίνες και 3 για ομπρελοκαθίσματα αμεα. Η έκταση αφορά από το ύψους της Επισκοπής μέχρι και τη Σκαλέτα.
Οι διαδικασίες, όπως αναφέρεται από την Οικονομική Υπηρεσία θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα, καθώς σύμφωνα με την πάγια νομοθεσία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του επόμενου μήνα, ωστόσο, όπως εξήγησε, η συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη με δεδομένο ότι στο σύνολό τους τόσο οι τουριστικές επιχειρήσεις όσο και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι κλειστά και όπως είπε εκτιμάται ότι δεν θα υπάρχει συμμετοχή για σύναψη συμφωνητικών μισθωμάτων ως τις 30 Απρίλιου με τους δήμους.
«Οι ρύθμισες αυτές ουσιαστικά σημαίνουν απώλειες εσόδων για το δήμους, τις οποίες προσπαθούν να καλύψουν αυξάνοντας το ποσοστό που θα λαμβάνουν οι δήμοι από τα μισθώματα τμημάτων αιγιαλού και παραλίας στο 70% από το 60% που ήταν μέχρι πρότινος. Ο νόμος λέει ότι μέχρι 30 Απριλίου ο Δήμος πρέπει να προχωρήσει τις διαδικασίες παραχώρησης τμημάτων αιγιαλού και για τις όμορες επιχειρήσεις και για το διαγωνισμό μίσθωσης των υπόλοιπων τμημάτων. Για τις διαδικασίες που θα γίνουν μετά τις 30 Απρίλιου η κτηματική εταιρία θα κάνει τον διαγωνισμό και το ποσοστό ανταλλάγματος από το μίσθωμα κατεβαίνει στο 60% για το δήμο. Πέρυσι λόγω των προβλημάτων που είχε δημιουργήσει η πανδημία, το κράτος είχε δώσει δυνατότητα στον Δήμο να συνάψει συμφωνητικά έως τον Ιούνιο έχοντας τα σχετικά οικονομικά οφέλη επί του ανταλλάγματος, όπως και έγινε. Φέτος, ωστόσο, παρότι η κατάσταση δε έχει βελτιωθεί, δεν έχουμε κάποια ενημέρωση, άρα βασιζόμαστε στον γενικό κανόνα, σύμφωνα με τον οποίο η προθεσμία είναι ως 30 Απριλίου. Δεν έχει δοθεί μέχρι τώρα διαφορετική οδηγία. Αυτό που φοβόμαστε είναι ότι δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον τόσο νωρίς για μίσθωση τμημάτων, άρα ο Δήμος θα έχει φέτος σοβαρές οικονομικές απώλειες από τα έσοδα του αιγιαλού. Οι όμορες επιχειρήσεις που είναι κλειστές τώρα δεν βιάζονται να κάνουν συμβόλαια, άρα δεν περιμένουμε να έχουμε έσοδα από αυτή τη διαδικασία. Οι επιχειρηματίες μπορούν να υπογράψουν αργότερα με την κτηματική εταιρία, θα έχουν τα ίδια οφέλη. Το ποσό για τους επιχειρηματίες είναι το ίδιο είτε συνάψουν τη μισθωτήρια σύμβαση με τον Δήμο είτε με την κτηματική εταιρία. Το πρόβλημα θα φανεί στα ταμεία του Δήμου, εκτός αν υπάρξει σχετική τροποποίηση και δοθεί παράταση για τη σύναψη συμβάσεων με τους δήμους», σχολίασε ο κ. Σπανουδάκης.
Επίσης, στην τροπολογία προβλέπεται χρονική παράταση ενός έτους, προκειμένου για προσχώσεις και τεχνικά έργα προστασίας από τη θαλάσσια διάβρωση ή που εξυπηρετούν σκοπούς κοινωφελείς ή προστασίας του περιβάλλοντος (ναυταθλητικούς, ερευνητικούς, ύδρευσης, αποχέτευσης, επιστημονικούς, ανάπλασης, βιομηχανικούς, εξορυκτικούς, συγκοινωνιακούς, λιμενικούς, ναυπηγοεπισκευαστικούς, ενεργειακούς, αλιευτικούς), τα οποία κατασκευάστηκαν μέχρι τις 28.7.2011 στον αιγιαλό, στην παραλία, στην όχθη, στην παρόχθια ζώνη, στο υδάτινο στοιχείο, στον πυθμένα και στο υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης χωρίς απόφαση παραχώρησης της χρήσης, να μπορεί να υποβληθεί πλήρης αίτηση, προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν παραχώρηση χρήσης με αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου οργάνου του υπουργείου Οικονομικών.
Υψηλό το κόστος για το ναυαγοσωστικό έργο
Την ίδια στιγμή δυσβάσταχτο χαρακτηρίζεται φέτος το κόστος του ναυαγοσωστικού έργου για τον μητροπολιτικό δήμο Ρεθύμνου, το οποίο μετά και τις αλλαγές που έφερε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα του Απριλίου του 2020 -σύμφωνα με το οποίο θα διεξαχθεί ο φετινός διαγωνισμός- διπλασιάζεται. Και αυτό γιατί, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Ρεθύμνου, οι απαιτήσεις για την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών, την εποπτεία των οποίων έχουν οι δήμοι αυξάνονται σημαντικά, σύμφωνα με τα οριζόμενα από το Π.Δ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις 300.000 ευρώ που κυμαίνονταν κατά έτος το κόστος του ναυαγοσωστικού, για φέτος, το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου προέβλεψε κωδικό με το κονδύλι να ανέρχεται σε 650.000 ευρώ, καθώς, προβλέπεται αύξηση τόσο του αριθμού του προσωπικού των ναυαγοσωστών, όπως επίσης και του εξοπλισμού τους.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο οικονομικών, Στέλιο Σπανουδάκη, υπάρχει μια πληροφορία, η οποία ωστόσο δεν είναι επίσημη, η οποία αναφέρει ότι ενδέχεται το κράτος και συγκεκριμένα το υπουργείο Εσωτερικών να καλύψει μέρος της δαπάνης για τους ναυαγοσώστες.
Το κόστος είναι τεράστιο, σχολίασε ο κ. Σπανουδάκης ειδικά για φέτος, όπου τα έσοδα των δήμων λόγω της πανδημίας έχουν συρρικνωθεί σε μεγάλο ποσοστό: «Άλλαξε το Π.Δ. και ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2020, το οποίο αλλάζει το όλο σύστημα λειτουργίας του ναυαγοσωστικού έργου αυξάνοντας και το προσωπικό και τον εξοπλισμό. Δηλαδή τώρα απαιτεί να έχουμε επόπτες, περισσότερα σκάφη, ο υπολογισμός των πύργων γίνεται με άλλο τρόπο, απαιτούνται απινιδωτές και επιπλέον εξοπλισμός και όλα αυτά εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος για τους δήμους. Στον Δήμο μας υπολογίζω ότι το κόστος αυτό θα ξεπεράσει τις 600.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα κάθε Δήμος έκανε μια μελέτη δική του για το κόστος του ναυαγοσωστικού. Οι πληροφορίες μας λένε ότι αποφάσισε το υπουργείο Ναυτιλίας σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και τον οργανισμό «Save water» να κάνουν μια μελέτη που θα εφαρμοστεί ενιαία για όλους τους δήμους και επίσης υπάρχει μια πληροφόρηση ότι το 60% του κόστους του ναυαγοσωστικού θα το καλύψει το κράτος. Ωστόσο όλα αυτά είναι ανεπίσημα μέχρι αυτή την ώρα. Εμείς δεσμεύσαμε έναν κωδικό για 650.000 ευρώ προκειμένου να διαταθεί για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών μας. Περιμέναμε ότι στην τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών θα υπήρχε και μια αναφορά για το τι μέλλει γενέσθαι με το ναυαγοσωστικό, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε».
Πάντως οι δήμοι οφείλουν να προχωρήσουν τις απαιτούμενες διαγωνιστικές διαδικασίες, ώστε όλα να είναι έτοιμα την 1η Ιουνίου, οπότε και θα πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις τους οι ναυαγοσώστες.