εισήχθησαν 448 και το ποσοστό επιτυχίας διαμορφώθηκε στο 70%. Στα
Επαγγελματικά Λύκεια, το ποσοστό της επιτυχίας διαμορφώθηκε στο 33%,
καθώς από τους 164 υποψήφιους πέτυχαν οι 54. Φέτος οι επιτυχόντες ήταν
λιγότεροι συγκριτικά με πέρσι, καθώς το 2012 μπήκαν στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ
664 μαθητές. Η επιτυχία, βεβαίως, δεν αφορά μονάχα τα λύκεια της πόλης,
αλλά και εκείνα της ενδοχώρας του νομού.
της φετινής χρονιάς είναι ότι και στο Ρέθυμνο υπήρξαν πολλοί απόφοιτοι
λυκείων, οι οποίοι επέλεξαν με κριτήριο την πόλη διαμονής και τις
πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης μετά την ολοκλήρωση των σπουδών
τους. Έτσι, αρκετοί Ρεθεμνιώτες εισήχθησαν στις πανεπιστημιακές σχολές
του Ρεθύμνου, επιλέγοντας να μην απομακρυνθούν από τον τόπο μόνιμης
κατοικίας τους, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην «ελάφρυνση» του
οικογενειακού προϋπολογισμού. Παράλληλα, υπήρξαν πολλά παιδιά που
επέλεξαν σχολές στο Ηράκλειο ή στα Χανιά, καθώς τους φαίνεται πιο εύκολη
και πιο «οικονομική» η παραμονή στην Κρήτη. Επιπλέον, και φέτος
εμφανίστηκε έντονα το φαινόμενο της επιλογής τμημάτων που οδηγούν στην
αγορά εργασίας, καθώς με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στη χώρα
μας, αρκετοί νέοι φοιτητές προβληματίζονται για την μελλοντική
επαγγελματική σταδιοδρομία τους.
εικόνα πτώσης των βάσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ παρουσιάζουν τα στοιχεία που
έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Σε 338 τμήματα από όλα τα
Ιδρύματα σημειώθηκε πτώση, με μεγαλύτερη σε εκείνα των αστικών κέντρων,
καθώς και στα Ιδρύματα «πρώτης γραμμής». Ανοδικά κινήθηκαν οι βάσεις
στις στρατιωτικές σχολές με εξαίρεση τις σχολές Ικάρων και Ευελπίδων,
που έμειναν σταθερές.
έπεσε κάτω από τα 19.000 μόρια, ενώ το Τμήμα Στατιστικής και
Ασφαλιστικής Επιστήμης του πανεπιστημίου Πειραιά έπεσε κατά 1.953 μόρια
και το Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου
κατρακύλησε κατά 1.809 μόρια σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα, συνεχίζεται
και φέτος η εντυπωσιακή πτώση των Παιδαγωγικών τμημάτων. Άνοδο έχουν 96 τμήματα (κυρίως των ΤΕΙ), ενώ σταθερά έμειναν 28 τμήματα.
• Στο 70% το ποσοστό της επιτυχίας στα Γενικά Λύκεια και στο 33% στα ΕΠΑΛ
Φέτος οι επιτυχόντες ήταν λιγότεροι συγκριτικά με πέρσι, καθώς το 2012 μπήκαν στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ 664 μαθητές. Ειδικότερα, από τους συνολικά 525 υποψήφιους των Γενικών Λυκείων εισήχθησαν 448 και το ποσοστό επιτυχίας διαμορφώθηκε στο 70%.
Οι 365 ήταν φετινοί τελειόφοιτοι, οι 33 ήταν απόφοιτοι παρελθόντων ετών που έδωσαν ξανά εξετάσεις και 50 παιδιά πέτυχαν την εισαγωγής τους με το σύστημα 10% (συμπλήρωσαν ξανά μηχανογραφικό δελτίο).
Στα Επαγγελματικά Λύκεια, το ποσοστό της επιτυχίας διαμορφώθηκε στο 33%, καθώς από τους 164 υποψήφιους πέτυχαν οι 54.
Η επιτυχία, βεβαίως, δεν αφορά μονάχα τα λύκεια της πόλης, αλλά και εκείνα της ενδοχώρας του νομού.
Με βάση τον αριθμό των υποψηφίων που φοίτησαν φέτος στη Γ’ Λυκείου και έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις, από τα σχολεία της πόλης του Ρεθύμνου την πρωτιά κατέκτησε το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου οι υποψήφιοι ήταν 69, πέτυχαν οι 50 και το ποσοστό ανήλθε στο 83%. Με μικρή διαφορά ακολουθεί το 1ο Λύκειο Ρεθύμνου, καθώς από τους 137 υποψήφιους, σε σχολές εισήχθησαν οι 106 (ποσοστό 77%). Στο 3ο Γενικό Λύκειο, από τους 92 υποψήφιους πέτυχαν οι 68 (ποσοστό 74%), στο 2ο Λύκειο από τους 102 πέτυχαν οι 72 (71%), στο Μουσικό Λύκειο από τους έξι πέτυχαν οι τέσσερις (67%) και στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο από τους τέσσερις πέτυχαν οι τρεις (75%).
Στα Γενικά Λύκεια της περιφέρειας την πρωτιά κατέκτησε η Επισκοπή, όπου οι υποψήφιοι ήταν 13, πέτυχαν οι 11 και το ποσοστό ανήλθε στο 85%.
Ακολουθεί το Λύκειο Ανωγείων, όπου οι υποψήφιοι ήταν 32 και πέτυχαν οι 18 (56%), το Λύκειο Περάματος, όπου οι υποψήφιοι ήταν 41 και πέτυχαν οι 22 (54%), το Λύκειο Σπηλίου, όπου οι υποψήφιοι ήταν 19 και πέτυχαν οι 8 (42%), το Λύκειο Πανόρμου, όπου οι υποψήφιοι ήταν 5 και πέτυχαν οι 2 (40%) και το Λύκειο Φουρφουρά, όπου οι υποψήφιοι ήταν πέντε και πέτυχε ο ένας (20%).
Όσον αφορά τα Επαγγελματικά Λύκεια του νομού, στο 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου από τους 156 μαθητές που έδωσαν εξετάσεις πέτυχαν οι 50 (32%), στο ΕΠΑΛ Γαράζου από τους πέντε υποψήφιους πέτυχαν οι δυο (40%), ενώ στο Εσπερινό ΕΠΑΛ από τους δυο πέτυχε ο ένας (50%).
Βασικό χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι ότι και στο Ρέθυμνο υπήρξαν πολλοί απόφοιτοι λυκείων, οι οποίοι επέλεξαν με κριτήριο την πόλη διαμονής και τις πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης. Έτσι, αρκετοί Ρεθεμνιώτες εισήχθησαν στις πανεπιστημιακές σχολές του Ρεθύμνου, επιλέγοντας να μην απομακρυνθούν από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην «ελάφρυνση» του οικογενειακού προϋπολογισμού. Παράλληλα, υπήρξαν πολλά παιδιά που επέλεξαν σχολές στο Ηράκλειο ή στα Χανιά, καθώς τους φαίνεται πιο εύκολη και πιο «οικονομική» η παραμονή στην Κρήτη.
Και φέτος εμφανίστηκε έντονα το φαινόμενο της επιλογής τμημάτων που οδηγούν στην αγορά εργασίας, καθώς με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στη χώρα μας, αρκετοί νέοι φοιτητές προβληματίζονται για την επαγγελματική σταδιοδρομία τους.
Εν τω μεταξύ, τα αποτελέσματα δείχνουν υπεροχή των μαθητριών έναντι των μαθητών, καθώς στα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα βρεθούν περισσότερα κορίτσια από το Ρέθυμνο.
«Πολύ καλό επίπεδο στα Λύκεια του νομού»
Αναφερόμενος στην εισαγωγή των υποψηφίων στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Ανδρέας Ταξάκης, δήλωσε στα «Ρ.Ν.»: «Για μια ακόμη χρονιά είχαμε επιτυχίες από τα Ρεθεμνιωτάκια. Βασικό χαρακτηριστικό φέτος ήταν ότι οι περισσότεροι επέλεξαν σχολές που μπορούν να τους προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση, κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι εκτινάχθηκαν οι βάσεις στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές, παρ’ ότι στις αστυνομικές θα εισαχθούν μετά από δυο χρόνια.
Επίσης, πολλά παιδιά επέλεξαν τις πανεπιστημιακές σχολές του Ρεθύμνου και ειδικά η Φιλολογία είχε την τιμητική της».
Για τις επιδόσεις των λυκείων της πόλης και της ενδοχώρας, ο κ. Ταξάκης δήλωσε: «Τα λύκεια της πόλης συναγωνίζονται μεταξύ τους και είναι όλα σε αρκετά καλό επίπεδο, γι’ αυτό άλλωστε το ποσοστό επιτυχίας κυμαίνεται, από σχολείο σε σχολείο, μεταξύ 70-80%. Όμως, επιτυχίες έχουν και τα επαρχιακά λύκεια, τα οποία επίσης βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο.
Στην Επισκοπή, παρότι είναι η δεύτερη χρονιά που λειτουργεί ως ανεξάρτητο λύκειο, τα παιδιά εισήχθησαν σε πολύ καλές σχολές και το σχολείο συγκέντρωσε εξαιρετικό ποσοστό.
Επίσης, στο Λύκειο Σπηλίου φαίνεται ότι τα παιδιά έχουν μια διαφορετική κουλτούρα και επέλεξαν σχολές θεάτρου, μουσικολογίας, ξένων γλωσσών, μετάφρασης και διερμηνείας.
Αυτά τα σχολεία και τους μαθητές τους πρέπει να τα επιβραβεύουμε, διότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας ισχυρός πόλος στην περιφέρεια, ώστε να μην συνωστίζονται τα παιδιά στα λύκεια της πόλης».
Κλείνοντας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συγχαίρει τους επιτυχόντες και προτρέπει όσους δεν κατάφεραν να εισαχθούν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ να μην απογοητεύονται: «Να έχουν όλοι υγεία, οι φοιτητές και οι οικογένειές τους, να τους χαρούν γιατί οι κόποι τους έπιασαν τόπο. Αν πάλι για λίγο κάποιοι δεν τα κατάφεραν να εισαχθούν στη σχολή που θέλανε, να ξέρουν ότι δεν έφτασε το τέλος. Έχουν τη δυνατότητα να δώσουν ξανά εξετάσεις και να πετύχουν. Άλλωστε, είχαμε και φέτος πολλούς μαθητές που έδωσαν ξανά εξετάσεις και κατάφεραν τελικά να πετύχουν το στόχο τους.
Είναι σημαντικό τα παιδιά να εισάγονται στις σχολές της προτίμησής τους και να ασχολούνται με το αντικείμενο που τους αρέσει, ώστε να έχουν τα «εφόδια» για να πετύχουν μια πολύ καλή επαγγελματική αποκατάσταση».
Πτώση καταγράφηκε σε 338 τμήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ιατρική Σχολή Αθηνών έπεσε για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια κάτω από τα 19.000 μόρια, ενώ εντυπωσιακή ήταν η πτώση και στις οικονομικές σχολές.
Καθοδική ήταν η πορεία των βάσεων στις νομικές σχολές (στην Αθήνα η μείωση ήταν της τάξης των 408 μορίων), καθώς και στις πολυτεχνικές σχολές (959 μόρια ήταν η πτώση στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών της Αθήνας). Το ρεκόρ πτώσης σημειώθηκε στη Σχολή Ιταλικής Γλώσσης και Φιλολογίας (5.023) μόρια, ενώ η μεγαλύτερη πτώση σε σχολή των δύο μεγάλων αστικών κέντρων χωρίς ειδικά μαθήματα εισαγωγής καταγράφηκε στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1.809 μόρια).
Αντίθετα, ρεκόρ ανόδου σημείωσε η Μουσική Σχολή Αθήνας, όπου η βάση εισαγωγής εκτοξεύθηκε κατά 6.670 μόρια.
Συνολικά 28 τμήματα έμειναν σταθερά, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν φέτος και 28 νέα τμήματα προερχόμενα από συγχωνεύσεις της «Αθηνάς» που δεν είναι συγκρίσιμα, σε σχέση με τις περσινές επιδόσεις των υποψηφίων τους).
Συνολικά 26 τμήματα έχουν εφέτος εισακτέους με βαθμολογίες άνω των 18.000 μορίων, δηλαδή ένα 5,75% του συνόλου τους (ενώ πέρυσι ήταν 8%). Αντίθετα, κάτω των 10.000 μορίων βρέθηκαν εφέτος 119 μόρια σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ (πέρυσι ήταν 81 τμήματα).
Στα ΤΕΙ καταγράφηκαν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι, με τα τμήματα «πρώτης γραμμής» να καταγράφουν άνοδο. Αντίθετα σε άλλα τμήματα έχουμε εφέτος πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής (π.χ. τα τμήματα τουριστικών επιχειρήσεων, όπου ειδικό μάθημα που εξεταζόταν ήταν των Αγγλικών και θα δεχθεί εφέτος πρωτοετείς με βάση κοντά στα 4.000 μόρια). Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων φέτος ανήλθε σε 104.988 (από 116.173 πέρυσι).
Στα πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού εισήχθησαν συνολικά 71.761 απόφοιτοι του Λυκείου (80.615 πέρυσι).
Η διαδικτυακή ανάρτηση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έγινε στις 10:00 στην διεύθυνση results.minedu.gov.gr, όπου οι υποψήφιοι πληκτρολόγησαν τον οκταψήφιο κωδικό τους.
Την ίδια ώρα αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο και τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής, στην διεύθυνση moreresults.minedu.gov.gr.
επιτυχίας
Στο 68,35% ανήλθε φέτος το ποσοστό επιτυχίας στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.
O συνολικός αριθμός των υποψηφίων, οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος ανήλθε σε 104.988 (77.814 με το 90%, 14.296 με το 10%, 12.878 με τα ΕΠΑΛ (Ομάδα Α’), ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 116.173.
Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 71.761, εκ των οποίων έκαναν χρήση των ειδικών περιπτώσεων 12.139, ενώ το 2012 εισήχθησαν 80615.
Κενές έμειναν φέτος 836 θέσεις (509 με το 90%, 125 με το 10% και 202 με την κατηγορία των ΕΠΑΛ ΟΜΑΔΑ Α’), σε σύγκριση με το 2012 που οι κενές θέσεις ανήλθαν σε 1.150.
οι εγγραφές
Οι εγγραφές των επιτυχόντων θα γίνουν από την Τετάρτη 11 μέχρι και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις Γραμματείες των Τμημάτων. Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Παιδείας, ενώ όλοι οι επιτυχόντες στα Τ.Ε.Ι. εισάγονται στο Α’ εξάμηνο.
Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές. Οι ιδιώτες επιτυχόντες στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.
Οι φετινοί επιτυχόντες θα πρέπει να ξέρουν ότι θα έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν και ανήκουν στις κατηγορίες που προβλέπει ο νόμος, να καταθέσουν αιτήσεις μετεγγραφής. Συγκεκριμένα, δικαίωμα μετεγγραφής έχουν όσοι έχουν εισαχθεί στην Ανώτατη Εκπαίδευση τα σχολικά έτη 2010-2011, 2011-2012 και 2012-2013 εφόσον κατά το έτος 2011 το ετήσιο εισόδημά τους και των μελών της οικογένειάς τους δεν ξεπερνούσε το ποσό των 7.500 ευρώ κατά κεφαλήν. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες, για υποψηφίους με συγκεκριμένα θέματα υγείας, για παιδιά περισσότερο από 10 μήνες ανέργων το ποσό διπλασιάζεται στα 15.000 ευρώ κατά κεφαλήν.
Οι μετεγγραφές γίνονται με υπουργική απόφαση και ο αριθμός των θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 10% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά Σχολή ή Τμήμα στην Αττική ή τη Θεσσαλονίκη και το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων στις υπόλοιπες Σχολές ή Τμήματα. Από τις διατιθέμενες θέσεις το 30% θα διατεθεί στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2010-2011, το 40% στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2011-2012 και το 30% στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2012-2013.
– Εισόδημα του υποψηφίου και της οικογένειάς του.
– Αν πάσχει από συγκεκριμένες παθήσεις.
– Αν έχει αδέλφια ενεργούς φοιτητές.
– Αν οι γονείς του υποψηφίου πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις.
– Αν είναι θύμα τρομοκρατίας.
– Τα μόρια εισαγωγής του υποψηφίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις αναγνωρίζονται καθολικά ως αδιάβλητος δημόσιος εκπαιδευτικός θεσμός υψηλού κύρους. Όπως κάθε χρόνο, η προετοιμασία, η διεξαγωγή και η ολοκλήρωσή τους βασίζεται στην κινητοποίηση της υπηρεσίας μας σε πολλά επίπεδα, με συμμετοχή και συνδρομή πολλών εκπαιδευτικών, παραγόντων και δομών της εκπαίδευσης. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, όλοι οι εμπλεκόμενοι σ’ αυτή τη διαδικασία κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχία τους.
Συγχαίρω όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές που πέτυχαν να εισαχθούν σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις σπουδές τους και καλή σταδιοδρομία. Επιπρόσθετα, εκφράζω θερμά συγχαρητήρια στους γονείς των παιδιών, οι οποίοι στάθηκαν στο πλευρό τους και μοιράστηκαν τις αγωνίες και τις ελπίδες τους.
Στους μαθητές και τις μαθήτριες που δεν μπόρεσαν να εισαχθούν σε κάποια σχολή ή να πραγματοποιήσουν την πρωταρχική επιλογή τους επισημαίνω ότι οι ευκαιρίες της ζωής δεν εξαντλούνται στην παρούσα φάση των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Πάντοτε υπάρχουν διέξοδοι στα όνειρα και τις προσδοκίες, φτάνει να υπάρχει αγωνιστικό πνεύμα, ελπίδα και επιμονή. Θα έχουν πολλές ευκαιρίες να δείξουν τα χαρίσματα και τις ικανότητές τους. Θα ήθελα λοιπόν να ευχηθώ καλή επιτυχία στις όποιες μελλοντικές επιλογές τους.
Τέλος, εκφράζω ευχαριστίες και συγχαρητήρια προς όλους τους εκπαιδευτικούς της τάξης, ιδιαιτέρως τους διδάσκοντες πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, οι οποίοι στήριξαν πολύπλευρα τα παιδιά στην επίμοχθη προσπάθειά τους σε όλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους, καθώς επίσης προς όσους πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στις διάφορες Επιτροπές ή συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων από οποιαδήποτε άλλη θέση».
Τα θερμά του συγχαρητήρια σε όλους τους νέους και τις νέες της Κρήτης που συμμετείχαν στις φετινές εξετάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ εκφράζει ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης. Ο περιφερειάρχης συγχαίρει ιδιαίτερα εκείνους που πέτυχαν τους στόχους τους, καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια, ενώ προτρέπει όλους όσοι δεν τα κατάφεραν, να συνεχίσουν την προσπάθεια για μελλοντική επιτυχία. «Συγχαίρω θερμά όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές για την επιτυχή προσπάθεια εισαγωγής τους στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και τους εύχομαι καλές σπουδές» αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωση του ο κ. Αρναουτάκης και προσθέτει: «Συγχαρητήρια επίσης αξίζουν στους καθηγητές και στους γονείς των επιτυχόντων για τη στήριξη που τους παρείχαν.
Όμως συγχαρητήρια αξίζουν και στους μαθητές που συμμετείχαν και δεν κατάφεραν στην πρώτη τους προσπάθεια να εκπληρώσουν το στόχο τους. Τους εύχομαι να συνεχίσουν με θάρρος την προσπάθεια και να έχουν επιτυχία στις μελλοντικές επιλογές τους».
Mε αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την εισαγωγή των υποψηφίων στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, o γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γιώργος Δεικτάκης με δήλωσή του εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια στα παιδιά για τον αγώνα που έδωσαν στις εξετάσεις και συγχαίρει ιδιαίτερα τους επιτυχόντες.
Ο κ. Δεικτάκης αναφέρει: «Συγχαίρω όλα τα παιδιά για τον αγώνα που έδωσαν, όχι μόνον κατά την διάρκεια των εξετάσεων αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, και ιδιαίτερα όσες και όσους κατάφεραν να επιτύχουν και να εκπληρώσουν τον στόχο τους.
Οι νέοι ορίζοντες και οι ελπιδοφόρες προοπτικές που ανοίγονται μπροστά τους, ας γίνουν η αρχή για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία με επιστημονική γνώση προς όφελος δικό τους και της κοινωνίας.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις περαιτέρω σπουδές τους, ώστε να κατακτήσουν όλους τους στόχους τους οποίους έχουν θέσει στη ζωή τους αγωνιζόμενοι με τον ίδιο ζήλο και την ίδια επιμονή.
Θερμά συγχαρητήρια επίσης στους γονείς και τους καθηγητές των παιδιών, οι οποίοι στάθηκαν όλη αυτή την περίοδο στο πλευρό τους και μοιράστηκαν τις αγωνίες τους».
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, στο συγχαρητήριο μήνυμά του αναφέρει: «Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των φετινών πανελληνίων εξετάσεων θα ήθελα να συγχαρώ με όλη μου την καρδιά τους επιτυχόντες στα Ανώτατα ή Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας και να μοιραστώ μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές τους τη χαρά και την υπερηφάνεια για τη δικαίωση του κόπου και της επίμονης προσπάθειάς τους.
Είναι ιδιαίτερα ευχάριστη η εικόνα των νέων ανθρώπων που λάμπουν από την επιτυχημένη έκβαση μιας σημαντικής δοκιμασίας, που δύσκολα ξεχνά κανείς στη ζωή του.
Είναι ενθαρρυντική η διαπίστωση πως, παρά τα προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί η χώρα μας, οι νέοι μας, η ελπίδα, οι εγγυητές και οι φορείς του μέλλοντός μας, συνεχίζουν να επιλέγουν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για τις σπουδές τους, και όπου υπάρχουν φωτισμένα μυαλά, καλλιεργημένοι άνθρωποι με νέες ιδέες και όνειρα, υπάρχει προοπτική και πρόοδος.
Εύχομαι κι εγώ προσωπικά, αλλά και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου, η φοιτητική περίοδος να είναι δημιουργική, γεμάτη γόνιμες εμπειρίες και γνώσεις που θα τους εξασφαλίσουν μια υγιή και αποδοτική επαγγελματική αποκατάσταση. Αλλά και σε όσους δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας, θα ήθελα να πω, ότι μια πρόσκαιρη αποτυχία δεν σφραγίζει τη ζωή μας. Υπάρχουν πολλές επιλογές, τις οποίες εύχομαι να κάνουν με ψυχραιμία, σύνεση, καλή διάθεση αξιοποιώντας τις πολλές δυνατότητες, που είμαι βέβαιος, ότι έχουν, ώστε να γίνουν χρήσιμοι και δημιουργικοί άνθρωποι, τόσο για τον εαυτό τους, όσο και για την κοινωνία μας».