Είχαμε πολλές φορές τραγουδήσει και Καββαδία και Αλκαίο. Κάποιοι μάλιστα υπήρξαν φανατικοί των δυο αυτών μεγάλων ποιητών, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις για τη ζωή και το έργο τους.
Κι όμως καθένας από τους δύο αποτελούσε μια εμβληματική μορφή της σύγχρονης ποίησης γιατί ο στίχος τους ήταν η φωνή των δικών μας ονείρων και ανεκπλήρωτων προσδοκιών, η αναζήτηση των οριζόντων που λαχταρούσε ν’ αντικρίσει η νεανική προσδοκία μας, η «σιωπηλή» κραυγή της μοναξιάς που στοίχειωσε μέρες και νύχτες μας.
Ίσως γι’ αυτό τα τραγούδια τους έχουν μια διαχρονικότητα, με την ευλογία να μελοποιηθούν από κορυφές του μουσικού μας γίγνεσθαι.
Στους δυο αυτούς μεγάλους ποιητές μας βοήθησε να εντρυφήσουμε η μουσικοθεατρική παράσταση «Alma Libre» – «Στα παράθυρα του κόσμου, Άλκης Αλκαίος – Νίκος Καββαδίας, Δύο ποιητές ταξιδεύουν…» που παρακολουθήσαμε το βράδυ του Σαββάτου στο θέατρο «Ερωφίλη». Στον επιτρεπόμενο αριθμό που προβλέπει το αυστηρό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι θεατές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συλλόγου Φίλων Μουσικής και Τεχνών που σε συνεργασία με το The Garage και με την υποστήριξη του Δήμου Ρεθύμνου, μας παρουσίασαν μια εξαιρετική παράσταση.
Από τις πρώτες στιγμές μας κατέκτησε για μια ακόμα φορά το σχήμα αυτό. Μπορεί να ήταν θέμα γοήτρου να σηκώσουν τόσο ψηλά τον πήχη οι συντελεστές της παράστασης που καθένας χωριστά είναι και μια σημαντική καλλιτεχνική αξία.
Ιδιαίτερα η Μαριέλλα Βιτώρου και ο Γιάννης Κιαγιαδάκης έχουν αναβαθμίσει τις μουσικές σπουδές των νέων μας στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο που δραστηριοποιείται καθένας.
Τα χορωδιακά που επιμελήθηκαν ο Γιάννης Κιαγιαδάκης και ο Σπύρος Ξενιτόπουλος ξεπερνούσαν κάθε προσδοκία όπως σχολιάστηκε από πολλούς γνώστες και όχι απλά λάτρεις της μουσικής που κυριαρχούσαν στο ακροατήριο, ανάμεσά τους και η τοπική σύμβουλος κ. Ελευθερία Μιχάλα.
Αυτό που μας κατέπληξε ήταν η ευρηματική σκηνοθεσία της Ελένης Δάγκα που με δικά της κείμενα και του Δημήτρη Κουμπή ζήσαμε τους ποιητές που είχαμε μέχρι τότε γνωρίσει μέσα από τους στίχους τους. Βιώσαμε τις πρώτες ανησυχίες τους, τις αφορμές που τους έκαναν να ξεκινήσουν να γράφουν και τις προσδοκίες ενός εκάστου.
Ο Αντώνης Παλιεράκης ήταν ο Νίκος Καββαδίας. Αυθεντικός, απόλυτα ειλικρινής, μοναδικός. Με το μοναδικό του τρόπο, που ξέρει να αναδεικνύει σημαντικούς ρόλους του διεθνούς δραματολογίου άνοιξε τα παράθυρα της ψυχής του Νίκου Καββαδία και μας παρουσίασε τον κόσμο του τις απόψεις του για τη ζωή, τον έρωτα, το θάνατο. Μας έδωσε τις θέσεις του πάνω σε κοινωνικά ζητήματα ταμπού για τους περισσότερους, με γλώσσα ελεύθερη που η μεγάλη της αλήθεια δεν μπορούσε να σοκάρει τον «καθωσπρεπισμό» ή τη σοβαροφάνεια κάποιων.
Ο Μιχάλης Βόλακας ήταν ο Άλκης Αλκαίος. Θύμα κι ο ίδιος των πεποιθήσεών του, έδειξε μια εικόνα της σύγχρονης ιστορίας που τα ιδανικά έπρεπε να σωπαίνουν για να γλιτώσουν τα βασανιστήρια, τη φυλακή και την εξορία. Ο ίδιος κατάφερε να ξεπεράσει και τους φόβους και την αγωνία του πόνου γράφοντας και πολεμώντας με λεβεντιά τον καρκίνο μέχρι το τέλος.
Αυτός ο εκ βαθέων απολογισμός Καββαδία, Αλκαίου που έδωσαν τόσο δυναμικά ο Αντώνης Παλιεράκης και ο Μιχάλης Βόλακας με τα τραγούδια που διάνθιζαν την αφήγηση ταξίδεψε τον θεατή, τον λύτρωσε όσο κράτησε το υπέροχο εκείνο θέαμα και άκουσμα. Και δεν ήθελες να τελειώσει.
Και αυτά δόθηκαν με τόση καλλιτεχνική δύναμη και τόση έμπνευση με ξεχωριστή καινοτομία τα Body Percussion και κρουστά Orff της Βασιλικής Μάρκου.
Οι ερμηνευτές, Μαριέλλα Βιτώρου, Αλεξάνδρα Βεργαδή, Μαρία Δασκαλάκη, Εύα Πολιτάκη, Μιχάλης Βόλακας, Σπύρος Ξενιτόπουλος, Γιάννης Κιαγιαδάκης και Σάκης Σακελλαρίδης έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Κανένας δεν προσπάθησε να προβάλλει τη δική του καλλιτεχνική δυναμική σε βάρος των άλλων συμπορευτών του στην ίδια σκηνή. Κι αυτό έδωσε μια ομοιογένεια στο σύνολο που αποτελεί πρότυπο καλλιτεχνικού ήθους.
Μια ακόμα πρωτοπόρα δράση της ομάδας Αlma Libre είναι η ευκαιρία που δίνει σε νεοσσούς της μουσικής σκηνής να ανοίξουν τα φτερά τους πλάι σε έμπειρους και μοναδικούς στην προσωπική τους ερμηνεία καλλιτέχνες που μας έχουν κατακτήσει και τους ακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον από τα πρώτα τους βήματα. Κι αυτό φάνηκε και στην συναυλία του Σαββάτου.
Θα πρέπει η σπουδαία αυτή παράσταση να ταξιδέψει. Το Ρέθυμνο των Γραμμάτων και Τεχνών δεν έχει καλύτερη ευκαιρία να αναδείξει τον καλλιτεχνικό του πλούτο από την τόσο προσεγμένη δουλειά των Alma Libre.
Δεν θα μπορούσαμε από το σημείωμα αυτό να ξεχάσουμε τους εξαιρετικούς μουσικούς που αποτελούσαν την ορχήστρα τον Γιάννη Κιαγιαδάκη (πιάνο), Σάκη Σακελλαρίδη (μπουζούκι- λαούτο), Σπύρο Ξενιτόπουλο (ακορντεόν), Αρτέμη Κυρτάσογλου (κιθάρα), Άρη Συσκάκη (βιολί- φλάουτο), Γιώργο Μαθιανάκη (μπάσο) και Μάνο Ναζλή (ντραμς).
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τη Μαριέλλα Βιτώρου, την «ψυχή» των Alma Libre για τις μουσικές αυτές παραστάσεις που έχουν το μοναδικό προνόμιο να τις αναζητάς από την πρώτη μέχρι την τελευταία και να θέλεις να τις απολαύσεις ξανά και ξανά.
Μήπως αυτό δεν είναι η αληθινή τέχνη; Και πόσο τυχερό το Ρέθυμνο που μπορεί να παρουσιάζει τόσο σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα.