Έντονη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στον τουριστικό κλάδο, ο οποίος προσπαθεί να ανακάμψει μετά από μια πολύ κακή σεζόν με περιορισμένες πληρότητες και μηδαμινούς τζίρους.
Αν και τα μηνύματα τις τελευταίες ημέρες είναι ενθαρρυντικά με τις κρατήσεις να δείχνουν μια καλή επανεκκίνηση, οι ανακοινώσεις για διψήφιο αριθμό κρουσμάτων ινδικής μετάλλαξης έχουν θορυβήσει τους επιχειρηματίες που φοβούνται για αναστροφή του θετικού κλίματος και για νέο κύμα ακυρώσεων.
Η Κρήτη βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» αυτή την στιγμή, με τα περισσότερα κρούσματα από όλη τη χώρα να φέρουν το εν λόγω στέλεχος covid-19 μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και τους επιστήμονες να κρούουν καμπανάκι κινδύνου και να επισημαίνουν την επιτακτική ανάγκη για επίσπευση των εμβολιασμών.
Η Ελλάδα, και η Κρήτη σε κάθε περίπτωση, εξακολουθεί να στοχεύει σε σημαντική αύξηση των τουριστικών ροών (στο 45%-50% των επιπέδων του 2019), προσδοκώντας ότι οι κρατήσεις θα ανεβούν κατακόρυφα τον Ιούλιο και κυρίως τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Αρκεί βέβαια, να μην υπάρξει νέα έξαρση του ιού. Για αυτό και στο σύνολό τους οι εμπλεκόμενοι φορείς του τουρισμού υπογραμμίζουν την αδήριτη ανάγκη να εμβολιαστούν οι Κρητικοί για να χτιστεί το αναγκαίο τείχος ανοσίας για τη διαφύλαξη κατά κύριο λόγο της υγείας αλλά και δευτερευόντως της οικονομίας.
Επανεκκίνηση των κρατήσεων
Μετά από μια μακρά περίοδο, όπου οι κρατήσεις παρέμειναν στάσιμες, το τελευταίο δεκαήμερο υπάρχει αυξημένη κινητικότητα για το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου. Η εξέλιξη αυτή χαροποίει ιδιαίτερα τους επιχειρηματίες, οι οποίοι ωστόσο εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι με δεδομένο ότι η πολιτική των ακυρώσεων παραμένει πολύ ευέλικτη και καμία κράτηση δεν θεωρείται σίγουρη.
Έτσι, παρά το γεγονός ότι η Μεγάλη Βρετανία διατηρεί ακόμη τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ενθαρρυντικά είναι τα σημάδια από τις «παραδοσιακές» για την Κρήτη τουριστικές αγορές συμπεριλαμβανομένης και της Σκανδιναβίας, που μέχρι πρότινος δεν είχε εκκινήσει σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις προς την Ελλάδα και την Κρήτη.
Η γερμανική αγορά αναδεικνύεται μέχρι στιγμής πρωταγωνίστρια για την Κρήτη, ενώ σημαντική είναι η αύξηση των κρατήσεων και από την Πολωνία, που αποτελεί τη δεύτερη τουριστική αγορά για την Κρήτη.
Οι ξενοδόχοι θεωρούν πως υπάρχουν οι προοπτικές για μια σεζόν αρκετά καλύτερη από την περυσινή, υπό την αίρεση, όπως προσθέτουν, ότι δεν θα επιδεινωθεί η επιδημιολογική εικόνα του νησιού.
Η πορεία της πανδημίας είναι απρόβλεπτη λόγω και των μεταλλάξεων και για το λόγο αυτό καμία πρόβλεψη δεν θεωρείται ασφαλής.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων, Μπάμπης Μπιρλιράκης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η σεζόν από τις 10 Ιουλίου και μετά δείχνει να επανεκκινεί και το τελευταίο δεκαήμερο φαίνεται έχει μια καλή ροή στις τουριστικές κρατήσεις.
Οι κρατήσεις που έχουμε αφορούν όλες τις ανοιχτές χώρες δηλαδή τη Γερμάνια, την Πολώνια που παίζουν τον πρώτο ρόλο από τον Μάιο και ακολουθούν Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία, Τσεχία και Σκανδιναβία εκτός από τη Νορβηγία που παραμένει κλειστή, ενώ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι επανεκκινεί δειλά δειλά και η ρωσική αγορά μετά τις 10 Ιούλιου. Η Αγγλία παραμένει κλειστή. Πάντως μέχρι στιγμής τα δεδομένα μας είναι ότι ο Ιούνιος κλείνει με μέση πληρότητα 15-20% για τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου. Το νούμερο αυτό μπορεί να θεωρηθεί από τη μια μεριά καλό, γιατί πέρσι δεν το είχαμε αυτό, από την άλλη όμως είναι κατανοητό ότι για μια μονάδα που λειτουργεί πλήρως το 15-20% είναι παθητική μια τέτοια λειτουργία. Όσον αφορά τους επόμενους μήνες, ο Σεπτέμβριος δείχνει να είναι πολύ καλός και θέλουμε να πιστεύουμε και ο Οκτώβριος και ενδεχομένως και τις πρώτες μέρες του Νοέμβριου να έχουμε ικανοποιητικές πληρότητες».
Ο κ. Μπιρλιράκης δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις τελευταίες εξελίξεις με την εμφάνιση μεταλλάξεων στο νησί, υποστηρίζοντας πώς σε περίπτωση που δεν ευαισθητοποιηθεί ο πληθυσμός και δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί οι επιπτώσεις στον τοπικό τουριστικό κλάδο και κατ’ επέκταση στην τοπική οικονομία θα είναι μεγάλες: «Είμαι ανήσυχος και περιμένω με αγωνία να δω τις εξελίξεις. Και μόνο το ότι θα ακουστεί παραέξω για μετάλλαξη στο νησί είναι πολύ αρνητικό και μάλιστα τη στιγμή που άρχισαν να δρομολογούνται οι κρατήσεις. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί στο νησί, που είναι αυτό το μοναδικό όπλο για την αναχαίτιση της πανδημίας και ίσως αυτό παρακινήσει λίγο τους πολίτες για να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι όλη αυτή η ιστορία μας ανησυχεί και μας προβληματίζει» είπε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων του νομού, Στράτος Μπερέτης, αναφέρθηκε στα θετικά μηνύματα που υπάρχουν μέχρι στιγμής για την σεζόν υποστηρίζοντας ότι θεωρητικά θα μπορούσε να επιτευχτεί και να ξεπεραστεί ο στόχος του 50% της τουριστικής κίνησης του 2019, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας και επίσπευσης των εμβολιασμών. Σε διαφορετική περίπτωση και με δεδομένο την επικινδυνότητα των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού που έχουν εντοπιστεί στο νησί, υπάρχει φόβος για νέες αναταράξεις στον κλάδο.
Ειδικότερα, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο κ. Μπερέτης, είπε: «Το αρνητικό είναι ότι η Αγγλία δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Κατά τα άλλα, η Δανία άνοιξε όπως και η Ολλανδία, η Γερμανία πάει καλά. Αν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στα επιδημιολογικά στην Κρήτη όλη αυτή η θετική εικόνα της επανεκκίνησης, μπορεί να ανατραπεί. Αν υπάρχουν κρούσματα και εξαπλωθεί η ινδική μετάλλαξη είναι αδιαμφισβήτητο ότι θα υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις για τον τουριστικό κλάδο».
Όπως πρόσθεσε ο κ. Μπερέτης, ο προγραμματισμός πτήσεων για το επόμενο τρίμηνο είναι ικανοποιητικός, ωστόσο παραμένει άγνωστος πόσες από αυτές τις πτήσεις θα πραγματοποιηθούν στο τέλος.
Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε τα νούμερα για τον Ιούνιο θα είναι καλύτερα από πέρυσι, αφού καταγράφεται αύξηση των τουριστικών αφίξεων έως και 40% σε σχέση με πέρυσι, ενώ και τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία των αεροδρομίων, καταγράφεται αύξηση στις αφίξεις κατά 17%. «Τα μηνύματα είναι πάρα πολύ καλά. Όμως αυτά μένει να επιβεβαιωθούν. Για να γίνει αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι ότι δεν θα έχουμε δυσάρεστη εξέλιξη με εξάπλωση της πανδημίας και αυτό οφείλεται σε εμάς τους ίδιους. Όσο δεν εμβολιάζεται ο πληθυσμός θα έχουμε κρούσματα. Αν και τα πράγματα πάνε καλά σε σχέση με τον προγραμματισμό των κρατήσεων, υπάρχει έκδηλος φόβος, υπάρχει ανησυχία. Πρέπει να διαφυλάξουμε και την υγεία μας και την οικονομία μας. Μονόδρομος είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού» συμπλήρωσε.
«Κλειστή» παραμένει η Βρετανία
Στο «πορτοκαλί» παρέμεινε η χώρα μας για τους Βρετανούς, αφού η αναθεώρηση χθες της ταξιδιωτικής λίστας της δεύτερης άφησε εκτός «πράσινης» λίστας την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Βρετανίας, η Μάλτα θα προστεθεί στους πράσινους προορισμούς από την επόμενη Τετάρτη στις 4 π.μ. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι ταξιδιώτες δεν θα χρειάζεται να παραμένουν σε καραντίνα, υπό την προϋπόθεση ότι φέρουν αρνητικά τεστ για τον Covid πριν και μετά την επιστροφή στην πατρίδα τους.
Στην πράσινη λίστα προστέθηκαν επίσης τα νησιά των Βαλεαρίδων (που περιλαμβάνουν Ίμπιζα, Μενόρκα, Μαγιόρκα και Φορμεντέρα), η Μαδέρα, το Ισραήλ, κάποια νησιά της Καραϊβικής (Ανγκουίλα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπαρμπάντος, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Νησιά Καϊμάν, Ντομίνικα, Γρενάδα, Μοντσερράτ και Νήσοι Τερκς και Κάικος) και κάποια βρετανικά υπερπόντια εδάφη (Βερμούδες, Βρετανικά Εδάφη Ινδικού Ωκεανού, Βρετανικό Έδαφος Ανταρκτικής και Νήσοι Πίτκαιρν).
Επόμενη αναθεώρηση της λίστας προβλέπεται σε τρεις εβδομάδες, καθιστώντας τη βρετανική αγορά δύσκολα προσεγγίσιμη για τον ελληνικό τουρισμό, δεδομένου ότι οι αφίξεις από χώρες της «πορτοκαλί» λίστας υποχρεούνται σε καραντίνα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Να σημειωθεί πως η βρετανική κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει ότι σχεδιάζει να επιτρέψει στους πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς που επιστρέφουν από «πορτοκαλί» προορισμούς να μην παραμένουν σε καραντίνα.
Το υπουργείο Μεταφορών δήλωσε ότι το σχέδιο θα πραγματοποιηθεί σε φάσεις, ξεκινώντας από πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου. Ανέφερε επίσης ότι σκοπεύει να καταργήσει την οδηγία προς τους Βρετανούς να μην ταξιδεύουν στις «πορτοκαλί» χώρες, προσθέτοντας ότι θα λάβει επιστημονικές συμβουλές σχετικά με το εάν τα τακτικά τεστ θα μπορούσαν να προσφέρουν μια ασφαλή εναλλακτική λύση, αντί για την καραντίνα, για τα παιδιά που συνοδεύονται από εμβολιασμένους ενήλικες.
Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε ότι περισσότερες λεπτομέρειες, όπως πότε θα μπορούσαν να συμβούν αυτές οι αλλαγές, δεν θα καθοριστούν μέχρι τον επόμενο μήνα.