Η κακή επιδημιολογική εικόνα του νομού, ο σταθερά υψηλός αριθμός των νέων κρουσμάτων που έχει ως συνέπεια το πορτοκαλί χρώμα της Κρήτης στον ευρωπαϊκό επιδημιολογικό χάρτη, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε τοπικό επίπεδο προβληματίζουν και ανησυχούν τους επιχειρηματίες του κλάδου τουρισμού στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.
Τη στιγμή που οι τουριστικές κρατήσεις άρχισαν να επανακάμπτουν και να καταγράφουν σημαντική άνοδο σε σχέση με τις πληρότητες του Ιουνίου που δεν ξεπερνά το 20-30% κατά μέσο όρο στις μονάδες του νομού, οι ξενοδόχοι αγωνιούν υπό τον φόβο το θετικό κλίμα που πάει να διαμορφωθεί μετά από μήνες στο τουριστικό τοπίο να αποδομηθεί.
Προς το παρόν, και με βάση τα δεδομένα που καταγράφονται στα συστήματα των ξενοδόχων, παρατηρείται μια επανάκαμψη των τουριστικών κρατήσεων για τον μήνα Ιούλιο, με τα στοιχεία να δείχνουν πληρότητες καλύτερες από αυτές του Ιουνίου, σε καμία περίπτωση όμως δεν θα ξεπεράσουν κατά μέσο όρο το 60%.
Κατά κύριο λόγο ο κρατήσεις προέρχονται από τη γερμανική αγορά, η οποία και φέτος για δεύτερη χρονιά φαίνεται πως θα είναι ο στυλοβάτης του κρητικού τουρισμού. Ακολούθως κρατήσεις υπάρχουν από το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γαλλία ενώ αρχίζει να διαφαίνεται ενδιαφέρον από τις δυο αγορές της Σκανδιναβίας, Δανία και Σουηδία που έχουν ανοίξει με περιορισμένες όμως πτήσεις εβδομαδιαίως.
Εν τω μεταξύ ανάμεσα στους ελληνικούς προορισμούς που περιλαμβάνονται στη λίστα της TUI Ηνωμένου Βασιλείου είναι και τα Χανιά, ενώ οι ακυρώσεις αφορούν πακέτα μέχρι τις 21 Ιουλίου. Το γεγονός αυτό προβληματίζει τους ξενοδόχους, καθώς η Αγγλία αποτελεί μια παραδοσιακή τουριστική δεξαμενή για ολόκληρη την Κρήτη.
Ο Άγγλος επισκέπτης για φέτος παραμένει ερωτηματικό για το πότε θα αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και να μην υπάρχει η υποχρέωση της καραντίνας, όταν γυρίσει στην πατρίδα του όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Οι ξενοδόχοι ευελπιστούν να δοθεί το πράσινο φως στον Άγγλο ταξιδιώτη μετά τη 19η Ιουλίου, δεδομένου ότι στην Αγγλία τα σχολεία φέτος κλείνουν 25 Ιουλίου.
Η φετινή τουριστική χρονιά θα κριθεί από την εξέλιξη της πανδημίας, τις μεταλλάξεις της, αλλά και την πορεία των εμβολιασμών εντός και εκτός Ελλάδας.
Η προστασία της δημόσιας υγείας που έχει να κάνει με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αλλά και η ενίσχυση των εμβολιασμών μπορούν να τονώσουν σημαντικά την τουριστική κίνηση και να ανοίξουν τον δρόμο για επέκταση της τουριστικής σεζόν.
Οι ξενοδόχοι επιμένουν ότι μονόδρομος για την ενίσχυση του τουρισμού είναι η αύξηση των εμβολιασμών ώστε να δημιουργηθεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως δηλώνουν, οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές όχι μόνο για τις δικές τους επιχειρήσεις αλλά συνολικά για την τοπική οικονομία το μεγαλύτερο μέρος της οποίας εξαρτάται από τον τουριστικό κλάδο.
Αναλυτικα,
Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι ξενοδόχοι
Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στον κλάδο του τουρισμού, που μετά από ενάμιση και πλέον μήνα βλέπει μια ανάκαμψη στις μέχρι πρότινος καθηλωμένες κρατήσεις. Η επανεκκίνηση τους, παρά την όποια καθυστέρηση, μόνο χαμόγελα ικανοποίησης γεμίζει τους επιχειρηματίες, οι οποίοι παράλληλα παραμένουν επιφυλακτικοί, αφενός για το αν οι κρατήσεις θα ολοκληρωθούν εξαιτίας της ευέλικτης πολιτικής ακυρώσεων και αφετέρου η αγωνία τους έγκειται στο γεγονός ότι η επιδημιολογική εικόνα του νομού είναι κακή και τα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Στην πλειοψηφία τους οι επισκέπτες που επιλέγουν το Ρέθυμνο είναι Γερμανοί, ενώ ακολουθούν Γάλλοι, Ολλανδοί και Βέλγοι και σταδιακά ανακάμπτουν οι κρατήσεις από τη Σουηδία και τη Δανία, ενώ οι επαγγελματίες του κλάδου βρίσκονται εν αναμονή για τις αφίξεις από τη Ρωσία.
Πάντως σε αυτή τη χρονική η συγκυρία ο μεγάλος άγνωστος για τον ελληνικό τουρισμό παραμένει ο «Άγγλος τουρίστας», πότε δηλαδή αυτός θα μπορεί να ταξιδεύσει χωρίς να μπει σε καραντίνα όταν γυρίσει στην πατρίδα του. Οι ξενοδόχοι ευελπιστούν να δοθεί το πράσινο φως στον Άγγλο ταξιδιώτη μετά τη 19η Ιουλίου, δεδομένου ότι στην Αγγλία τα σχολεία φέτος κλείνουν 25 Ιουλίου.
Η γερμανική αγορά είναι αυτή που θα στηρίξει και φέτος τον τουρισμό του Ρεθύμνου, τόνισε ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης. «Οι κρατήσεις έχουν ξεκινήσει. Αν κάτι δεν προκύψει στην πορεία θα έχουμε θετικότερα αποτελέσματα τον Ιούλιο. Οι πληρότητες σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ενός κανονικού Ιουλίου, ωστόσο θα είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα σε σχέση με τον Ιούνιο και ελπίζουμε τουλάχιστον τον Ιούλιο να μην «μπούμε μέσα». Μιλάμε για πληρότητες της τάξεως του 50-60%. Στην πλειοψηφία τους οι επισκέπτες μας είναι από τη Γερμανία. Από κει έρχεται περισσότερος κόσμος και μετά ακολουθούν Γάλλοι, Πολωνοί και σιγά-σιγά ξεκινούν η Δανία και η Σουηδία και ευελπιστούμε στην περαιτέρω ενίσχυση της τουριστικής κίνησης με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Αντίστοιχη είναι η εικόνα προς το παρόν και τον Αύγουστο, όπου απλά ελπίζουμε σε περαιτέρω ενίσχυση τους. Αυτό που ελπίζουμε και ευχόμαστε είναι να μην αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, να επισπευτούν οι εμβολιασμοί και να επιτύχουμε ένα τείχος ανοσίας και να μην έχουμε κάποιο lockdown. Αυτό είναι που φοβόμαστε. Ελπίζουμε να μην συμβεί γιατί αν κλείσουμε δεν θα ξανανοίξουμε».
Τουρίστες από επιπλέον έξι χώρες θα δέχεται η Ελλάδα
Την αύξηση του αριθμού των τρίτων χωρών, από 26 στις 32, που οι ταξιδιώτες/μόνιμοι κάτοικοι θα εισέρχονται στην Ελλάδα ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Το μέτρο, που ισχύει και για τις χώρες της ΕΕ και της Συμφωνίας Σένγκεν, ισχύει έως την Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021 και ώρα 06:00 το πρωί, των αεροπορικών οδηγιών (notam) με τις προϋποθέσεις εισόδου στην ελληνική επικράτεια για πτήσεις εξωτερικού που έχουν ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου covid-19.
Σε σχέση με τις προϋπάρχουσες αεροπορικές οδηγίες προστίθενται στην λίστα των επιτρεπόμενων προς είσοδο στην Ελλάδα υπηκόων τρίτων κρατών και οι μόνιμοι κάτοικοι από Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ιορδανία, Μολδαβία, Μπρουνέι και Κόσοβο. Επίσης οι μόνιμοι κάτοικοι Μαυροβουνίου θα εισέρχονται στην Ελλάδα με τις προϋποθέσεις εισόδου επιβατών που ισχύουν και για τις υπόλοιπες χώρες.
Συγκεκριμένα οι παρατάσεις των αεροπορικών οδηγιών εξωτερικού που θα ισχύουν έως 8/7/21 προβλέπουν τα ακόλουθα: Απαγορεύσεις υπηκόων από τρίτες χώρες. Προϋποθέσεις εισόδου επιβατών στη χώρα για πτήσεις από το εξωτερικό: Σύμφωνα με τη notam ισχύει απαγόρευση εισόδου στη χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ε. Ε και της Συμφωνίας Σένγκεν συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων, με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων τέκνων τους. Εξαιρούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 32 χωρών: Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Καναδάς, Λευκορωσία, Μπαχρέιν, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Κατάρ, Κίνα, Κουβέιτ, Ουκρανία, Ρουάντα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ιαπωνία, Λίβανος, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ιορδανία, Μολδαβία, Μπρουνέι και Κόσοβο.
Οι προϋποθέσεις για την είσοδο στην Ελλάδα
Αεροπορική οδηγία για PLF: Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr. έως την προηγούμενη ημέρα πριν από την άφιξή τους στη χώρα.
Είσοδος στην Ελλάδα με πιστοποιητικό εμβολίου ή αρνητικό test μοριακο ή rapid test ή βεβαίωση νόσησης ή ψηφιακό πιστοποιητικό: Για τους ταξιδιώτες προς Ελλάδα προϋπόθεση εισόδου στη χώρα είναι μια από τις παρακάτω:
1) Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό covid-19 και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή.
2) Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό covid-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών, ή εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα ως προς τον έλεγχο με rapid test.
3) Εναλλακτικά, οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό/βεβαίωση νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.
4) Επίσης οι ταξιδιώτες πτήσεων από το εξωτερικό δύναται να φέρουν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό covid-19 στο οποίο περιέχονται πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό ή το αποτέλεσμα του τελευταίου ελέγχου (rapid test 48 ωρών ή PCR 72 ωρών) ή τη νόσηση από τον κορονοϊό.
Έλεγχοι σε παιδιά από 12 ετών και άνω: Η υποχρέωση των προϋποθέσεων, (εμβόλιο ή αρνητικό τεστ ή βεβαίωση νόσησης ή ψηφιακό πιστοποιητικό), για είσοδο στη Ελλάδα ισχύει για παιδιά από δώδεκα (12) ετών και άνω.
Rapid test κατά την άφιξη από το εξωτερικό
Δειγματοληπτικός έλεγχος ταξιδιωτών με rapid teste Σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξή τους, βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 10 μέρες, ενώ αν ο επιβάτης εξωτερικού είναι εμβολιασμένος και το rapid test κατά την άφιξή του δείξει ότι είναι θετικός στη νόσο θα παραμένει σε απομόνωση για 7 μέρες. Και στις δύο περιπτώσεις ( 10 ή 7 μέρες προσωρινού περιορισμού), προκειμένου να γίνει άρση της καραντίνας τα πρόσωπα υπόκεινται σε υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR την τελευταία ημέρα του προσωρινού περιορισμού τους.
Notam για Ρώσους επιβάτες: Όλοι οι ταξιδιώτες/μόνιμοι κάτοικοι από Ρωσία με προορισμό την Ελλάδα θα πρέπει να φέρουν βεβαίωση αρνητικού τεστ PCR (72 ωρών) ή rapid test (48 ωρών). Το μέτρο αυτό είναι υποχρεωτικό και ισχύει για όλους τους επιβάτες που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. Επιπλέον, όλοι οι ταξιδιώτες/μόνιμοι κάτοικοι από τη Ρωσία θα υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε έλεγχο με τεστ για τον covid-19 κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα.