«Μπαϊράκια – παντιέρες, φλάμπουρα» είναι ο τίτλος της εικαστικής ομαδικής έκθεσης που λειτουργεί από το Σάββατο στην αίθουσα του Πυροβολικού στο κάστρο της Φορτέτσας και διοργανώνεται από τον «Ορίζοντα Γεγονότων», σε συνεργασία με τον Σύλλογο καλλιτεχνών για την προώθηση της τέχνης κατ-ART-ι, τελεί υπό την αιγίδα της ΚΕΔΗΡ και του Δήμου Ρεθύμνης κι εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την κήρυξη τού απελευθερωτικού Αγώνα.
Οι σαράντα καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση, έχουν φιλοτεχνήσει παντιέρες με τη δική τους απόδοση της έννοιας της Ελευθερίας. «Τα μπαϊράκια, προεπαναστατικά πολεμικά σήματα αναγνώρισης, που συσπείρωσαν στη βάση τους ανθρώπινες επιδιώξεις για ελευθερία, έμειναν σαν ανοιχτό βιβλίο να μας διδάσκουν Ιστορία. Το ορατό κάλεσμα που ανέμιζε σε βουνοκορφές και θάλασσες, έδωσε ως σήμερα ένα όραμα ελευθερίας σε καλλιτέχνες όλων των εποχών και αφορμή για δημιουργία. Η αναφορά στα προεπαναστατικά μπαϊράκια είναι ο κεντρικός άξονας μετουσίωσής τους στο σήμερα. Ιδίως σ’ αυτή την εποχή που οφείλουμε να αναλογιστούμε την Ιστορία και να σηκώσουμε ο καθένας το μπαϊράκι της συλλογικής όσο και της προσωπικής Ελευθερίας που περνά πολύπλευρη κρίση στην εποχή μας» σημειώνουν οι διοργανωτές.
Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες:
Elessa, Nanou Jacobs, Elderdiery Fadul / Didi, Αβαγιανού Ρένα, Αγγέλου Κωνσταντίνος, Αθανασίου Εύη, Αλεξοπούλου Γιάννα, Ανδρικοπούλου Όλγα, Αργυρακοπούλου Μαρία, Αρχοντάκη Ειρήνη, Βαζούκου Ειρήνη, Βογιατζή Μαγδαληνή, Δάρας Αλέξη, Διαμαντοπούλου Ζωή, Δρυγιαννάκη Στέλλα, Καλιτσουνάκη Κατερίνα, Καλπάκη Αφροδήμη, Καραμούζη Ράνια, Κεχαγιά Ελισάβετ, Κόικας Σπύρος, Λιλικάκης Κοσμάς, Μονογυιός Ιωάννης, Μποβιάτσου Λαμπρινή, Μπονάτσου Ισμήνη, Νασιοπούλου Ντιάνα, Νικολαΐδη Λήδα, Πανταζή Δέσποινα, Παπαδοκοτσώλης Γιώργος, Πολυχρονάτου Ελένη, Πουρίδου Βασιλική, Σκαρλάτος Γιάννης, Σκεπετζή Χρυσούλα, Τζώτζιου Δήμητρα,Τουλιάτου Κερασιά, Τσαβαρή Αικατερίνη, Τσαμπά Σοφία, Τσουκνάκη Μαρία, Φιλίππου Αποστόλης, Φώτης Στάθης, Χαλίδας Παλαιολόγος.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 24 Ιουλίου με ελεύθερη είσοδο και ώρες λειτουργίας από τις 10.30 το πρωί ως τις 8.00 το απόγευμα.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, στον ίδιο χώρο, θα λάβουν χώρα παράλληλες εκδηλώσεις, επίσης με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν:
- Την Τρίτη 13 Ιουλίου 2021
11:00 – 21:00: Η Στέλλα Δρυγιαννάκη τοποθετεί την Ελληνική σημαία ανάποδα, μια κίνηση η οποία μπορεί να δηλώνει, προσβολή και ιεροσυλία στο Εθνικό Σύμβολο και την Πατρίδα, έκφραση διαμαρτυρίας και αντίστασης, σήμα κινδύνου και επίκληση σε βοήθεια σε έναν εξωτερικό παράγοντα, παράδοση στον κατακτητή… Έτσι λένε.
Για όλα αυτά δηλώνει η ίδια «δεν το έκανα εγώ» αλλά μπορεί και να το έκανε τελικά, και να έχει μερίδιο ευθύνης της κατάστασης όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή Ελλάδα, μη θέλοντας να γνωρίζει τις αλήθειες; κοιτώντας την δουλίτσα της και τον εαυτούλη της; ψηφίζοντας άθλιους εκπροσώπους ή απέχοντας από την ψήφο και οτιδήποτε πολιτικό; την Τρίτη 13 Ιουλίου στην Αίθουσα Πυροβολικού για 10 ώρες θα συνεχίζει να γεμίζει επαναλαμβάνοντας ατελείωτα με την φράση της σαν σε σχολική τιμωρία, το μπαϊράκι της, το κομμάτι ύφασμα, φάρδους 90 πόντων και μακρούς 200ων.
Όσα τα χρόνια «απελευθέρωσης» του Ελληνικού κράτους, όσα τα χρόνια της υποκρισίας, της ανημπόριας, της Δήθεν Ελληνικότητας.
18:30 – 19:00 & 20:00 – 20:30: Η Εύη Αθανασίου παρουσιάζει το έργο σε εξέλιξη «Ύμνος εις την…» 2013-σήμερα, το οποίο συνομιλεί με τις νέες εικαστικές επαναστατικές σημαίες, αυτής της περιοδικής έκθεσης, στη στάση της στο Ρέθυμνο.
Το έργο του οποίου η πρώτη παρουσίαση έγινε το 2013, με την έκθεση ενός έργου ρούχου στα πλαίσια της έκθεσης «Art you Fashion me?» (https://evartoscopic.blogspot.com/…/art-you-fashion-me…), εξελίχθηκε σε δράση και εγκατάσταση στο χώρο με την προσθήκη ενός γραφείου, μια σφραγίδας, καρποστάλ με στροφές από το ποίημα για σφράγισμα, μια φωτογραφία με το ίχνος της ελληνικής σημαίας και από πίσω ένα τρεμάμενο φως. Το τελευταίο στοιχείο που προστέθηκε είναι η συμμετοχή του κοινού στην απαγγελία των στροφών του ποιήματος.
Η καλλιτέχνης απαγγέλει στροφές από το ποιήματα του Διονυσίου Σολωμού, «Ύμνος εις την Ελευθερία», φορώντας ένα αντρικό πουκάμισο με ραμμένα μπλε και λευκά υφάσματα, τύπωμα μιας ανθρώπινης μορφής που συστρέφετε στον εαυτό της, χέρια που καταλήγουν σε κόκκαλα, κέντημα τον τίτλο του ποιήματος με κόκκινη κλωστή και κολλημένα κέρματα 1 και 2 δραχμών στο πέτο του ρούχου.
Στο χώρο της έκθεσης στο Ρέθυμνο, στροφές από το ποίημα, θα απαγγέλλονται από την εικαστικό σε μια συνομιλία με τα έργα της έκθεσης, από μια τυπωμένη καρποστάλ την οποία και θα αφήνει επί τόπου στο εκάστοτε έργο.
- Την Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021 στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί εικαστικό εργαστήριο κατασκευής ευφάνταστων Μπαϊρακιών για μικρούς και μεγάλους με διάφορες τεχνικές από καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση.
- Το Σάββατο 24 Ιουλίου 2021 στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί εικαστικό δρώμενο με περιφορά των εικαστικών έργων – Μπαϊρακιών της έκθεση, από εθελοντές στους εξωτερικούς χώρους του κάστρου της Φορτέτσας.
Διοργάνωση – επιμέλεια: Μαρία Τσουκνάκη/ κατ-ART-ι
* Θα τηρηθούν τα μέτρα προστασίας εναντίον της covid19. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.