Σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021 η κατηγορία Κινδύνου Πυρκαγιάς για το σύνολο της Περιφέρειας Κρήτης, είναι κατηγορίας κινδύνου: 4 (πολύ υψηλός).
Επιπλέον, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού (Α.Α. 13/2021/13-07-2021/1300 C) της ΕΜΥ/ΕΜΚ, από σήμερα έως και την Παρασκευή 16 Ιουλίου, προβλέπονται σε όλη την επικράτεια συνθήκες καύσωνα, με εξαίρεση τις παραθαλάσσιες περιοχές.
Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης, όλες οι υπηρεσίες και τα τεχνικά μέσα που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής και υπενθυμίζει στους πολίτες την απαγόρευση καύσης και χρήσης πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, όπως και την προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων, στα δάση και λοιπές ευπαθείς περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης.
«Παρακαλούνται οι συμπολίτες μας να σεβαστούν τις απαγορεύσεις, να ενημερώνονται μόνο από επίσημες πηγές και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρχών.
Είναι καθήκον όλων μας να συμβάλλουμε στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας μας, καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας.
Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για δασικές πυρκαγιές σχετικά με την αύξηση κατά 160% των φετινών δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα και της αυξημένης κατά 300% καμένης έκτασης αν και βρισκόμαστε μόνο στα μισά της αντιπυρικής περιόδου. Στοιχεία που παρουσιάζουν με άρθρο- παρέμβαση τους οι Μετεωρολόγοι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θ.Μ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος και Β. Κοτρώνη, που επισημαίνουν την σχέση εκδήλωσης πυρκαγιών με την κλιματική αλλαγή και την επιτακτική ανάγκη της αλλαγής των στρατηγικών αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, οι οποίες μέχρι σήμερα δίνουν υπερβολικό βάρος στην καταστολή και πολύ λιγότερο στην πρόληψη και τη διαχείριση.
Όπως αναφέρουν οι τρεις επιστήμονες, με το πρώτο μισό της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου (01.05.2021 – 30.07.2021) να ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για δασικές πυρκαγιές (EFFIS, European Forest Fire Information System) για την έως σήμερα πορεία των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, καταγράφεται σήμερα αύξηση κατά 300% σε ό,τι αφορά στην καμένη έκταση και κατά 160% σε ό,τι αφορά στον αριθμό των δασικών πυρκαγιών, συγκριτικά με τον μέσο όρο της περιόδου 2000 – 2008.
Ειδικότερα, με βάση το EFFIS, η καμένη έκταση της χώρας μας έως και τη Δευτέρα 12.07.2021 ανέρχεται σε 109.830 στρέμματα. Η έκταση αυτή είναι σχεδόν τετραπλάσια του αντίστοιχου μέσου όρου της περιόδου 2008 – 2020 (27.640 στρέμματα), αντιστοιχώντας σε αύξηση κατά περίπου 300%. Τη σημαντικότερη συνεισφορά (σχεδόν το 50%) σε αυτή την αύξηση έχει η δασική πυρκαγιά του Σχίνου, ακολουθούμενη από τις δασικές πυρκαγιές σε Κεφαλλονιά, Χίο, Έβρο, Βαρνάβα Αττικής και Νέα Στύρα Εύβοιας.
Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των δασικών πυρκαγιών, έως και τη Δευτέρα 12.07.2021, το EFFIS χαρτογράφησε 21 συμβάντα, με τον μέσο όρο της περιόδου 2008 – 2020 να είναι 8. Η αύξηση στο πλήθος των δασικών πυρκαγιών κατά τη διάρκεια του 2021 αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 160%. Ωστόσο, περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός της πρώιμης έναρξης της περιόδου δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας καθώς σημαντικά αυξημένος ήταν ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας ήδη από τα μέσα του Απριλίου, όταν η αντιπυρική περίοδος ξεκινάει επίσημα την 01.05.2021.
Οι τρεις επιστήμονες τονίζουν ότι: «Τα παραπάνω ανησυχητικά στοιχεία είναι σύμφωνα με το ευρύτερο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων της στις δασικές πυρκαγιές (πρωιμότερη έναρξη περιόδου δασικών πυρκαγιών, ακραία συμβάντα). Υπό αυτό το πρίσμα, είναι επικακτική ανάγκη η μεταβολή των στρατηγικών αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, οι οποίες μέχρι σήμερα δίνουν υπερβολικό βάρος στην καταστολή και πολύ λιγότερο στην πρόληψη και τη διαχείριση. Η επιστημονική γνώση και τα εργαλεία/υπηρεσίες στα οποία αυτή μπορεί να μεταφραστεί, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό σύμμαχο για τη χάραξη αποδοτικότερων στρατηγικών αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών».
Προσθέτουν δε ότι τέτοια γνώση και εργαλεία/υπηρεσίες αναπτύσσονται και παρέχονται επιχειρησιακά από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) – meteo.gr, και είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα ή αρχή.
Π.Υ. Ρεθύμνου: «Η προστασία των δασών είναι υπόθεση όλων μας»
Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης των πολιτών, η διοίκηση πυροσβεστικών υπηρεσιών νομού Ρεθύμνου θέτοντας στόχο την ασφάλεια και προστασία της ζωής και περιουσίας των πολιτών και του κράτους, του φυσικού περιβάλλοντος και ιδίως του δασικού πλούτου της Χώρας, υπενθυμίζει τα παρακάτω:
Πώς να περιορίσουμε τον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών
Η χώρα μας στο σύνολό της καλύπτεται από δασικές εκτάσεις με ποικιλία ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Αυτό σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι) που επικρατούν τους θερινούς μήνες, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πυριγενούς περιβάλλοντος. Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας οφείλονται κατά μεγάλο μέρος στην ανθρώπινη αμέλεια. Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές ως φυσικό φαινόμενο θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και στο μέλλον, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τις περιορίσουμε λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης. Από την υπηρεσία μας, πέραν της επίγειας επιτήρησης, πραγματοποιείται και από αέρος επιτήρηση σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους.
Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά από αμέλεια
- Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε στο δάσος.
- Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο.
- Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).
- Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
- Σεβόμαστε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.
- Δεν παρκάρουμε ποτέ το αυτοκίνητο εκεί που υπάρχουν εύφλεκτα υλικά όπως ξερά χόρτα που θα έρχονται σε επαφή με τον ζεστό καταλύτη.
Πως πρέπει να ενεργήσετε μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά
- Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στον αριθμό κλήσης 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά.
- Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
- Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
- Η κλήση στον αριθμό αυτό είναι χωρίς χρέωση τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο μας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνείστε στο 112.
Διοικητικές και ποινικές επιπτώσεις των υπαιτίων των πυρκαγιών
- Σύμφωνα με την πυροσβεστική διάταξη υπ’ αριθ. 19/2020 (ΦΕΚ 2233 Β’), για τους παραβάτες προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα από διακόσια ευρώ (200€) έως και πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000€).
- Αυτεπάγγελτα διενεργείται προανάκριση από το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής υπηρεσίας και ενημερώνονται κατά περίπτωση και άλλες αρμόδιες αρχές (Δασαρχείο, Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. κ.λπ.)
- Επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 264 και 265 του ποινικού κώδικα με ποινές που ξεκινούν από φυλάκιση ενός έτους μέχρι και ισόβια κάθειρξη.
- Επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από το πυροσβεστικό σώμα, ύψους από 1.467,35 έως και 58.694 ευρώ (Κ.Υ.Α. 19826 Φ.106.1/27-6-2000 & άρθρο 26 του Ν. 2800/29-02-2000).
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η συνδρομή όλων μας στην πρόληψη των πυρκαγιών είναι καθοριστικής σημασίας για την εξάλειψη της έναρξης αυτών.