Η Σκανδιναβική αγορά που προ πανδημίας αποτελούσε μια από τις βασικές τροφοδότριες του τουρισμού του Ρεθύμνου καταγράφει και φέτος, όπως και πέρυσι, σημαντικές απώλειες με τις αφίξεις ως το τέλος της σεζόν να μην ξεπερνούν τις 60.000. Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού είναι μεγάλες για την συγκεκριμένη αγορά και κατ’ επέκταση για τους επιχειρηματίες του Ρεθύμνου, οι οποίοι την χαρακτηρίζουν μαζί με την Γερμανία ως στυλοβάτη του τουρισμού της δυτικής Κρήτης.
Ωστόσο οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν το φετινό καλοκαίρι και η καθυστέρηση έναρξης των πτήσεων είχε ως αποτέλεσμα πολλοί Σκανδιναβοί να μην προγραμματίσουν τις διακοπές τους. Ειδικότερα, επί της ουσίας φέτος Νορβηγία, Φιλανδία, ήταν κλειστές, ενώ περιορισμένες ήταν οι αφίξεις από την Σουηδία και την Δανία.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν χθες στην διάρκεια της καθιερωμένης εκδήλωσης που διοργανώνει ο μεγάλος τουριστικός οργανισμός Apollo. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι του Πολιτισμού παραβρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης, η αντιδήμαρχος τουρισμού Πέπη Μπιρλιράκη, ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ Γιώργος Γιακουμάκης, ο πρόεδρος και τα μέλη του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, καθώς και πολλοί επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου.
Όπως ανέφεραν διευθυντικά στελέχη του τουριστικού οργανισμού στην διάρκεια της εκδήλωσης το Ρέθυμνο παραμένει ένας αγαπημένος και δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους Σκανδιναβούς και παρά τις σοβαρές απώλειες που καταγράφονται την τελευταία διετία ο προγραμματισμό των πτήσεων για το 2022 παραμένει αυξημένος με στόχο οι αφίξεις την νέα σεζόν να φτάσουν τις 200.000.
Όλα αυτά βέβαια όπως υπογραμμίζουν θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας και μόνο.
Ειδικότερα, η Νίνα Χονρεγούλα, εμπορική διευθύντρια του μεγάλου τουριστικού οργανισμού Apollo τόνισε: «Το 2021 ήταν μια ακόμα πολύ δύσκολη σεζόν, αλλά τουλάχιστον καλύτερη σε σχέση με πέρυσι. Θα πετάξουμε και θα είμαστε εδώ μέχρι το τέλος της σεζόν εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου. Η τελευταία μας αναχώρηση είναι προγραμματισμένη για 6 Νοεμβρίου και μετά ελπίζουμε με το κάλο να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε γύρω στο Πάσχα, τον Απρίλιο του 2022 και πιστεύουμε ότι τότε θα έχουμε μια καλή σεζόν. Σύμφωνα με τα σχεδιασμό που έχουμε για το 2022 μιλάμε σχεδόν για 200.000 επισκέπτες. Το 2021 θα φτάσουμε γύρω στις 60.000 αφίξεις, ενώ πέρυσι τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα και οι αφίξεις πολύ περιορισμένες . Φέτος είχαμε ένα πρόβλημα με τις τέσσερις αγορές έως το τέλος Ιουνίου.
Για το 2021 η Νορβηγία ήταν κλειστή, η Φιλανδία ήταν κλειστή, η Δανία ήταν κλειστή. Προς τα τέλη Ιουνίου άνοιξε η Δανία, 5 Ιουλίου άνοιξε η Νορβηγία, όμως, μετά από δυο εβδομάδες οι χώρες ξαναπήραν μέτρα με αποτέλεσμα αν και στα χαρτιά η Νορβηγία φαινόταν ανοιχτή στην πραγματικότητα είναι κλειστή, διότι έχουν επιβάλλει μέτρα όπως καραντίνα και την υποχρέωση μοριακών τεστ στους ταξιδιώτες. Στην ουσία οι δυο χώρες που είναι ανοιχτές σήμερα είναι η Σουηδία και η Δανία. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πτήσεις αλλά με μικρές πολύ μικρές πληρότητες από Νορβηγία. Αισιοδοξούμε ότι το 2022 θα είναι καλύτερα τα πράγματα όμως όλα εξαρτώνται από την πανδημία. Οι εκπλήξεις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ήταν τόσες πολλές, οπότε είναι δύσκολο να κάνουμε εκτιμήσεις. Όμως προσδοκώ ότι θα είναι πολύ καλύτερη σεζόν σε σχέση με το τώρα».
Ο κ. Λάιφ Βασέ Λαρσέν, διευθυντής ceo της Βόρειας Ευρώπης της A der touristika του Apollo ανέφερε: «είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω τουρίστες στους δρόμους του Ρεθύμνου. Ήταν τρομερός ο τελευταίος ενάμιση χρόνος για όλους όσοι δραστηριοποιούμαστε στον τουριστικό κλάδο τόσο εδώ στο Ρέθυμνο όσο και στην Σκανδιναβία. Για αυτό είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε στο Ρέθυμνο, που είναι μια από τις βασικές μας αγορές και ένα από τα αγαπημένα μας μέρη για να προσφέρουμε στους πελάτες μας γιατί έχει πολλά πλεονεκτήματα».
Από πλευράς δήμου η αρμοδία αντιδήμαρχος τουρισμού Πέπη Μπιρλιράκη υποστήριξε πως οι απώλειες από την τουριστική αγορά της Σκανδιναβίας ήταν σοβαρές την τελευταία διετία εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, τόνισε ωστόσο ότι το Ρέθυμνο παραμένει αγαπημένος προορισμός για τους Σκανδιναβούς και με τον σωστό επαγγελματισμό αλλά και την προσήλωση στον πράσινο τουρισμό, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και τις φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές από πλευράς δήμου και επιχειρηματιών το χαμένο έδαφος θα μπορέσει να ανακτηθεί την επόμενη τουριστική σεζόν. Ειδικότερα, είπε: «Το τμήμα τουρισμού του δήμου μας έχει συνεχή επικοινωνία με τον συγκεκριμένο τουρ οπερέιτορ και μαζί με την περιφέρεια και τον Σύλλογο Ξενοδόχων κάθε χρόνο διοργανώνουν αυτή τη συνάντηση την απολογιστική συνάντηση, τη συνάντηση επιβράβευσης των σωστών συνεργατών που παράλληλα περιλαμβάνει και τις ανακοινώσεις από πλευράς του τουριστικού οργανισμού για τον προγραμματισμό και τις προοπτικές του μέλλοντος. Αυτά τα χρόνια είναι δύσκολα και αυτές οι συναντήσεις είναι πολύ σημαντικές για εμάς, για το πως θα κινηθούμε από δω και πέρα και πως θα χαράξουμε την στρατηγική μας με βάση τα μηνύματα που μας δίνουν αυτοί οι συνεργάτες που είναι ο οι αιμοδότες μας στον τουρισμό. Η ανταπόκριση από την Σκανδιναβία φέτος δυστυχώς ήταν ελάχιστη, καθώς οι περισσότερες χώρες πλην της Δανίας ήταν πολύ προσεχτικές και είχαν επιβάλλει πολλά περιοριστικά μετρά στους ταξιδιώτες. Ειδικά από την Νορβηγία είχαμε τεράστιες απώλειες άρα ο απολογισμός του 2021 είναι φτωχός, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι το 2022 θα είναι καλύτερο. Αυτά που είπαμε είναι το πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ τους πελάτες στους οποίους θα απευθυνθούμε. Πιστεύουμε πάρα πολύ ότι σαν Ρέθυμνο και σαν Δυτική Κρήτη έχουμε πλεονεκτήματα να δώσουμε σε ό,τι αφορά το περιβάλλον και τον πράσινο τουρισμό γενικότερα, καθώς οι Σκανδιναβοί είναι πάντα προσεχτικοί και προτιμούν το πράσινο τουρισμό και τον θεματικό τουρισμό. Νομίζω οι Σκανδιναβοί λατρεύουν την Κρήτη και ιδιαίτερα την Δυτική Κρήτη. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι αρκετοί έχουν εναποθέσει και τα συμφέροντά τους εδώ ανοίγοντας ξενοδοχεία της δικής τους εταιρίας σε συνεργασία με κρήτες ξενοδόχους. Νομίζω λοιπόν ότι είναι στο χέρι μας να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος. Εμείς θα πρέπει να είμαστε σωστοί και προσεχτικοί και δεν νομίζω ότι έχουμε να φοβηθούμε κάτι από ανταγωνιστικούς προορισμός, αρκεί να είμαστε σωστοί επαγγελματίες».
Στο 40% της τουριστικής κίνησης του 2019 θα κλείσει το 2021
Σοβαρές χαρακτήρισε τις απώλειες από την Σκανδιναβία και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης τονίζοντας ότι μαζί με τους Ρώσους και τους Άγγλους ήταν αγορές οι οποίες φέτος δεν ενίσχυσαν τον τουρισμό του νησιού. Παρόλα αυτά όπως διευκρίνισε η φετινή τουριστική περίοδος θα κλείσει στο 40% της τουριστικής κίνησης του 2019, ενώ παρατήρησε ότι αγορές όπως τη Γερμανία, την Αυστρία και την Πολωνία συνέβαλλαν στο να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος των απωλειών. Σε σχετική δήλωσή του ανάφερε χαρακτηριστικά: «ενώ κάποιες άλλες χώρες όπως είναι η Αυστρία, η Πολωνία, η Γερμάνια υπερέβαλαν εαυτόν και έκαναν νούμερα πολύ καλύτερα από ότι το 2019 στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, μέχρι και 20% παραπάνω πελάτες τον Αύγουστο, φέτος μας λείπουν από το κάδρο κάποιοι πελάτες και αναφέρομαι στους Ρώσους, οι οποίοι δεν κινήθηκαν καθόλου, στους Άγγλους που μπήκαν τελευταία στο παιγνίδι και μάλιστα ασθμαίνοντας, γεγονός που έγινε αντιληπτό με δεδομένο ότι η Αγγλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική δεξαμενή της Κρήτης μετά την Γερμανία και η Σκανδιναβική αγορά, η οποία δεν περπάτησε. Δηλαδή χώρες όπως η Νορβηγία που έφερναν πάρα πολύ κόσμο στο αεροδρόμιο Χανίων και η Φιλανδία δεν περπάτησαν καθόλου. Κινήθηκε λίγο η αγορά της Σουηδίας και λίγο περισσότερο η Δανία. Παρ’ όλα αυτά εμείς μπορεί να μην πετύχουμε το στόχο που είχαμε θέσει και είναι το 50% της τουριστικής κίνησης του 2019 σε πανελλαδικό επίπεδο, θα πετύχουμε όμως το 45%. Αυτό ελπίζω διότι οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος κινήθηκαν καλά, στο 70 και 80% αντίστοιχα και εάν και ο Σεπτέμβριος έστω στο δεύτερο δεκαπενθήμερο κινηθεί σε αυτά τα νούμερα, τότε θα πλησιάσουμε το 45% της κίνησης του 2019. Αυτό είναι ενθαρρυντικό για του χρόνου από ότι μας λένε οι συνεργάτες μας τουρ οπερέιτορς που υπολογίζουν από 70-80% της κίνησης του 2019. Αυτός είναι ο προγραμματισμός του και αναμένεται να το δούμε και στην πράξη».