H περίοδος της πανδημίας μπορεί να μας αναστάτωσε τη ζωή, αλλά στάθηκε και εφαλτήριο για καινοτόμες δράσεις. Μια από αυτές, μάλιστα, στην αδελφή μας Κύπρο αποτελεί μια πρόταση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για την εκπαιδευτική κοινότητα.
Πρόκειται για την έκδοση του Περιφερειακού Γυμνασίου Πέρα Χωρίου-Νήσου σε συνεργασία με τον Εκδοτικό οίκο «Εν Τύποις» με τίτλο «Το χαμόγελο φαίνεται και από τα μάτια». Έργο εμπνευσμένο από την τηλεκπαίδευση και με αφορμή τους συνακόλουθους περιορισμούς εξαιτίας της πανδημίας.
Για την έκδοση αυτή ζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες από την καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας, κ. Έρικα Δημητρίου, συντονίστρια της συγγραφικής ομάδας που υλοποίησε την εξαιρετική αυτή ιδέα. Και όπως μας είπε:
«Η σύλληψη της ιδέας ξεκίνησε από την καθηγήτρια Εικαστικών Τεχνών, Κάτια Σαββίδου. Για την εικονογράφηση εργάστηκε η μαθήτρια, Μαγδαλένα Βασιλείου. Την όλη προσπάθεια πλαισίωσε συγγραφική και εικαστική ομάδα παιδιών και από τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου».
- Ποια είναι τα ιδιαίτερα μηνύματα που δίνει η έκδοση αυτή και που την καθιστούν ξεχωριστή και αξιοπρόσεκτη;
«Το βιβλίο περιλαμβάνει ποικίλα ανθρωπιστικά μηνύματα τονίζοντας τη σημασία του να σκέφτεται κανείς το «Εμείς» και όχι το «Εγώ». Αφήνει τον αναγνώστη ν’ αντιληφθεί ότι η ευτυχία βρίσκεται παντού γύρω μας, ακόμα και στις πιο μικρές χαρές τις ζωής, τις οποίες πολλοί μέχρι πρότινος, προσπερνούσαν θεωρώντας τις ασήμαντες. Στόχος, επίσης, του βιβλίου είναι η ανάδειξη της ορθής χρήσης του διαδικτύου, καθώς και η αξιοποίηση των αναρίθμητων δυνατοτήτων και πληροφοριών που αυτό προσφέρει».
- Ποια είναι η κεντρική ιδέα της μυθοπλασίας αυτής; Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο.
«Το θέμα μας έχει ως εξής: Ο Ιάσονας είναι μαθητής Γυμνασίου. Εκεί που όλα κυλούσαν ομαλά ξαφνικά μπήκαν στη ζωή του οι πρωτόγνωρες αλλαγές που έφερε με την εμφάνισή της η πανδημία του κορονοϊού. Μέρες καραντίνας με τα σχολεία κλειστά και την τηλεκπαίδευση να γίνεται, μεταξύ άλλων, η νέα του ρουτίνα. Ο Ιάσονας, παιδί με ταλέντο στη ζωγραφική, αναζητά διέξοδο από τους περιορισμούς. Για να ξεφύγει, μπαίνει σε ενδιαφέρουσες περιπέτειες. Θα καταφέρει άραγε να βρει τρόπους που θα τον οδηγήσουν στη μαγεία μιας «έναστρης νύχτας» και στο φως μιας λαμπερής μέρας; Θα μπορέσει επιτέλους να δει το χαμόγελο και στα χείλη των ανθρώπων;».
Σημαντικά αυτά που μας είπε η κυρία Δημητρίου για το βιβλίο, που σημειωτέον θα κυκλοφορήσει στον κώδικα Braille και σε μεγαλογράμματη εκτύπωση για άτομα με οπτική αναπηρία, ενώ τώρα μεταφράζεται στην αγγλική γλώσσα.
Ακόμα και η αφιέρωση στέλνει μήνυμα, καθώς το βιβλίο έχει αφιερωθεί στους επαγγελματίες της πρώτης γραμμής των δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, καθώς και σε όλους αυτούς που έφυγαν από κοντά μας λόγω της πανδημίας.
Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι οι συντελεστές της συγγραφικής ομάδας είναι οι μαθητές και μαθήτριες, Αγάθια Νικολάου Α1, Αθανάσιος Θεοφίλου Β4, Ανδρεανή Χατζηλουκά Β4, Στυλιανή Δράκου Β4, Αλεξάνδρα Ηρακλέους Β5, Βίκη Ντάργουιτς Β5, Ελένη-Ευαγγελία Ρούσου Β5, Σοφία Κόρτα Β5 και Κωνσταντίνος Χαραλάμπους Γ3.
Τέλος, οι συντελεστές της εικαστικής ομάδας είναι οι μαθήτριες, Βίκα Χολοσπίν Β3, Ανθή Σαζεϊδη Γ1 και Λευκή Μιχαήλ Γ1.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα που καταθέτει μια τόσο ενδιαφέρουσα πρόταση για τους εκπαιδευτικούς. Είναι σημαντική, ιδιαίτερα στις μέρες μας που οι μαθητές ζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις για τα σχολικά δεδομένα, που επηρεάζουν σημαντικά τον ψυχισμό τους. Βιβλία σαν κι αυτό βοηθά να μην χαθεί το πιο σημαντικό όπλο, για να ξορκίζουμε κάθε λογής αναποδιά. Το χαμόγελο!