Τα πρώτα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου έχουν ήδη ξεκινήσει τη λειτουργιά τους και οι πρώτοι επισκέπτες της χρονιάς έκαναν ποδαρικό τις προηγούμενες ημέρες στη πόλη, εγκαινιάζοντας τη νέα τουριστική περίοδο. Την ίδια στιγμή οι επαγγελματίες εστίασης και αναψυχής, αλλά και οι ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων περίμεναν πως και πως να ξεκινήσει η σεζόν, στην οποία έχουν επενδύσει πολλά σε ότι αφορά την τόνωση των εισπράξεών τους.
Η νέα τουριστική σεζόν ανοίγει στη σκιά του πολέμου της Ουκρανίας που μαίνεται για ενάμιση μήνα, αλλά και της ακρίβειας που πλήττει το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών. Παρά τη κακή συγκυρία υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία και το μέλλον της τουριστικής περιόδου. Για τους εμπλεκόμενος στον τουριστικό κλάδο είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι δεν καταγράφονται ακυρώσεις στις κρατήσεις που έχουν γίνει, αλλά ούτε και στις προγραμματισμένες πτήσεις των αεροπορικών εταιριών. Τουναντίον υπάρχει κινητικότητα στις κρατήσεις και μάλιστα ακόμα και σε αυτές της τελευταίας στιγμής και συγκρατημένα αισιόδοξοι οι επιχειρηματίες του κλάδου προσδοκούν η φετινή χρονιά να είναι αντίστοιχη σε αφίξεις με εκείνη του 2019.
Όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου, ελάχιστα είναι τα ξενοδοχεία όπου έχουν ανοίξει μέχρι στιγμής τόσο στην πόλη όσο και στις ανατολικές περιοχές, που διαθέτουν πολλές και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες με τις πληρότητες να μην ξεπερνούν κατά μέσο όρο ανά ξενοδοχείο το 30%. Όμως όπως πρόσθεσε κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει και να μην εκτιμήσει, το γεγονός ότι τουλάχιστον υπάρχει μια κινητικότητα το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου σε αντίθεση με την προηγούμενη διετία, όπου οι μονάδες ήταν κλειστές λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο το δίμηνο Απριλίου Μαΐου στην Κρήτη οι τουρίστες θα ξεπεράσουν το μισό εκατομμύριο.
Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων, με τον στόχο των επιχειρηματιών να είναι το 80-85% των αφίξεων του 2019. Ωστόσο όπως δηλώνουν κατηγορηματικά η οικονομική συγκυρία και τα δεδομένα που επικρατούν με τη ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους, που συνεπάγεται αύξηση του λειτουργικού κόστους των μονάδων σε ποσοστό 35%, δεν αφήνει κανένα περιθώριο κέρδους στους επιχειρηματίες του κλάδου.
Σε σχετικές δηλώσει του ο Μανόλης Τσακαλάκης, ανέφερε: «Εκτιμούμε ότι προς το παρόν έχει ανοίξει το 15% των ξενοδοχείων του νομού. Ο αριθμός είναι πολύ μικρός, όπως και οι πληρότητες που δεν ξεπερνούν το 30% με αξιοσημείωτες διαφορές ανά ξενοδοχείο. Όμως παρόλα αυτά ακόμα και αυτός ο μικρός αριθμός επισκεπτών είναι για εμάς σημαντικό, με δεδομένο ότι τόσο πέρυσι όσο και πρόπερσι ήμασταν κλειστά αυτούς τους μήνες. Αυτή την περίοδο έχουμε κατά κύριο λόγο τουρίστες από τη Γερμάνια, το Βέλγο, την Ολλανδία τη Γαλλία. Εκτιμούμε ότι στην Κρήτη τον Απρίλιο θα έχουμε περίπου 200.000 επισκέπτες και τον Μάιο περίπου 350.000. Άρα το δίμηνο θα ξεπεράσουμε το μισό εκατομμύριο τουριστών. Στο τέλος του μήνα εκτιμώ ότι θα ανοίξει το σύνολο των ξενοδοχείων του νομού. Για τη σεζόν είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για να φτάσουμε στο 80-85 % των αφίξεων του 2019, που ήταν μια πολύ καλή χρονιά. Και αυτό όμως υπό προϋποθέσεις. Αισθανόμαστε ανασφάλεια και αβεβαιότητα, καθώς ακόμα και η σημερινή θετική εικόνα των κρατήσεων μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί. Και αυτό γιατί κάνεις δεν ξέρει ποια θα είναι η πορεία της πανδημίας του κορανιού σε ευρωπαϊκό αλλά και εγχώριο επίπεδο. Δεν γνωρίζουμε αν θα έχουμε νέες μεταλλάξεις που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την τουριστική κίνηση, από την άλλη έχουμε το μέτωπο του πολέμου και της ακρίβειας. Ακούγονται διάφορα σενάρια τα οποία και απεύχομαι αναφορικά ακόμα με ελλείψεις πρώτων υλών και βασικών αγαθών. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα έχουμε τέτοια ζητήματα, η κυβέρνηση εμφανίζεται καθησυχαστική, ωστόσο υπάρχει μια ανασφάλεια στον κλάδο μας. Θέλουμε όμως να είμαστε αισιόδοξοι ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί πολύ γρήγορα και ο τουρισμός θα μπορέσει να τονώσει έστω και λίγο την τοπική οικονομία. Για τις ξενοδοχειακές μονάδες βέβαια το μόνο σίγουρο είναι ότι φέτος δεν θα έχουν κέρδη. Το λειτουργικό κόστος έχει ανεβεί σε ποσοστό 30-35%, καθιστώντας αδύνατη την κερδοφορία των επιχειρήσεων ή για να το πω καλύτερα τα περισσότερα ξενοδοχεία φέτος θα «μπουν μέσα».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων Ρεθύμνου Στράτος Μπερέτης, ανέφερε: «Ξεκίνησαν τα τσάρτερ στις 27 Μαρτίου, σήμερα ξεκινούν οι πτήσεις του Apollo από τη Σκανδιναβία στα Χανιά, κάθε μέρα που περνά ενισχύονται οι πτήσεις της Ryanair, και της Easyjet σε Χανιά και Ηράκλειο, δεν έχουμε ακυρώσεις και οι κρατήσεις έχουν μια ροή. Τα πράγματα δείχνουν να βαίνουν καλά. Βλέπουμε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, δεν ακούμε ακυρώσεις πτήσεων ενώ, τουναντίον ακούμε ενίσχυση τους και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Βλέπουμε ότι οι κρατήσεις που είχαν φρενάρει, επανέρχονται σε πιο φυσιολογικό επίπεδο. Προς το παρόν τα πράγματα δείχνουν καλά. Προς το παρόν δεν έχουν ανοίξει πολλά ξενοδοχείο στο Ρέθυμνο, όμως σταδιακά και μέχρι το τέλος του μήνα θα ανοίξουν σχεδόν όλα. Οι πληρότητες είναι χαμηλές προς το παρόν όμως και αυτό είναι φυσιολογικό για την περίοδο αυτή. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα πάμε καλά και αυτό θέλουμε να ελπίζουμε».
Όπως, μάλιστα, δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, η πανδημία δίδαξε πως ο ανατροπές σε περιόδους κρίσεων είναι ιδιαίτερα συχνές, είτε προς το καλό, είτε προς το κακό. Βέβαια, η παρούσα κρίση, προσέθεσε, που είναι ένα μίγμα πολέμου και πληθωριστικών πιέσεων, έχει ως αποτέλεσμα η κατάσταση να περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς το γεγονός ότι η πανδημία και οι συνέπειές της είναι ακόμη εδώ και επηρεάζουν όλον τον πλανήτη. Ειδικότερα, ο Γ. Ρέτσος τόνισε πως , «Όπως διαμορφώνεται το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, βλέπουμε αναθεωρήσεις προς τα κάτω ως προς το ΑΕΠ της χώρας για το 2022, έναντι της αρχικής πρόβλεψης προ των τελευταίων εξελίξεων για ισχυρή ανάπτυξη. Αυτό που θα πρέπει να πούμε είναι ότι ένα σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης θα εξαρτηθεί κι εφέτος από το πώς θα πάει ο τουρισμός. Εφόσον πάει καλά και κινηθεί στα νούμερα που είχαμε εκτιμήσει πριν τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τότε μπορεί να μας εκπλήξει ευχάριστα. Συνεχίζουμε να κινούμαστε σε αχαρτογράφητα ύδατα, οι συνθήκες φέτος είναι πιο δύσκολες έναντι του 2021, ωστόσο, ο ελληνικός τουρισμός προσαρμόζεται στα δεδομένα, έχει αντοχές, αντιδρά άμεσα και στο τέλος βγαίνει νικητής».
Οι τάσεις στις δυναμικές αγορές
Αναφορικά με τις επιμέρους αγορές αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, η Βρετανία παραμένει δυναμική, αφού ήταν από τις πρώτες που πήρε πίσω τους περιορισμούς, ενώ καλή είναι η εικόνα και από τις Σκανδιναβικές χώρες.
Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, που είναι η πρώτη αγορά για την Ελλάδα, φαίνεται ότι υπάρχει μία σχετική καθυστέρηση στις κρατήσεις και αυτό ερμηνεύεται από το γεγονός ότι οι Γερμανοί είναι πιο συντηρητικοί, κάτι που έχει φανεί και από την περίοδο της πανδημίας, απέναντι στον πόλεμο, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Οι μεγάλοι tour operators πάντως λένε ότι παραμένει η χώρα στην κορυφή των αγορών, ενώ εξελίσσεται πολύ καλά και η δυναμική από ΗΠΑ με πολλές πτήσεις στο θερινό πρόγραμμα των αεροπορικών σε καθημερινή βάση, ακόμη και διπλές πτήσεις μέσα σε μία ημέρα τους θερινούς μήνες.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται η αμερικανική αγορά επηρεάζεται πολύ και από τους πολέμους. Μία αγορά προς διερεύνηση είναι αυτή της Πολωνίας, που πέρυσι αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη για την Ελλάδα με έναν σημαντικό αριθμό τουριστών. Η πολωνική αγορά πάντως προβληματίζει, αφού εν λόγω χώρα υφίσταται έναν σημαντικό αντίκτυπο από την ουκρανική κρίση.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι παρουσιάζεται σημαντική αύξηση στις αεροπορικές θέσεις για το καλοκαίρι, ακόμη και σε επίπεδα πάνω από το 2019, κάτι που δείχνει και τη δυναμική, έστω και αν λόγω της πανδημίας οι κρατήσεις των θέσεων από τις αεροπορικές είναι ουσιαστικά «εύκολες», αφού δεν υπάρχει κάποιο επιπλέον κόστος.