Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για την εκποίηση της ΔΕΗ με πρώτη πράξη την ιδιωτικοποίηση των δικτύων υψηλής τάσης, δηλαδή του Α.Δ.Μ.Η.Ε. (Ανεξάρτητης Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).
Οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο Τσαλικάκι Ηρακλείου βρίσκονται υπό κατάληψη από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης από εργαζόμενους της επιχείρησης, οι οποίοι καλούν τους πολίτες σε συμπαράσταση και ενεργή παρουσία στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Η πρόβλεψη για πώληση του 66% του Α.Δ.Μ.Η.Ε. προκάλεσε την οργή των εργαζομένων, οι οποίοι κυριολεκτικά βρίσκονται «στα κάγκελα» από τα μεσάνυκτα της Τρίτης.
Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχοντας αποκλείσει τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο Τσαλικάκι, ενώ σύμφωνα με τον συνδικαλιστή της επιχείρησης κ. Γιάννη Βρέντζο δεν πραγματοποιούνται συναλλαγές με το κοινό. Σύμφωνα με τον ίδιο οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα συνεχιστούν με επαναλαμβανόμενες απεργίες.
Στο μεταξύ σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της επιχείρηση καλούν τους πολίτες στη σημερινή κινητοποίηση στο Ηράκλειο με ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνουν τα εξής:
«Φίλε καταναλωτή,
Σήμερα η κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή για την εκποίηση της ΔΕΗ και την παραχώρησή της σε ιδιώτες ξεκινώντας με τα δίκτυα Υψηλής Τάσης. (Α.Δ.Μ.Η.Ε.).
Ξεπουλούν μία επιχείρηση κερδοφόρα που δε σχετίζεται και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης αυτής θα είναι η επιπλέον επιβάρυνση των καταναλωτών στους λογαριασμούς του ρεύματος. Οι εργαζόμενοι του Ομίλου Δ.Ε.Η. δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε το ξεπούλημα της περιουσίας του ελληνικού λάου.
Η υπόθεση αυτή μας αφορά όλους!
Ζητάμε τη συμπαράστασή σας στο δίκαιο αγώνα μας και την ενεργή παρουσία σας αύριο Τετάρτη 29/1/14 στην περιοχή ΔΕΗ Τσαλικάκι και ώρα 8:00 π.μ.».
Ομόφωνο ψήφισμα από την Περιφέρεια
Στο μεταξύ την έντονη αντίδρασή της για το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του Α.Δ.Μ.Η.Ε. εκφράζει με ομόφωνη απόφασή της η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης που συνεδρίασε τη Δευτέρα υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη. Ο περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου προχώρησαν στην έκδοση ψηφίσματος για τις ανησυχητικές εξελίξεις στη ΔΕΗ και για το γεγονός ότι η Κρήτη εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο, και τα δίκτυα μεταφοράς από και προς το νησί είναι μείζονος περιφερειακής και εθνικής σημασίας. Η Εκτελεστική Επιτροπή καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, και τους βουλευτές της Κρήτης να αναλογιστούν τις ευθύνες που θα ανακύψουν.
Ειδικότερα, στο ψήφισμα της Περιφέρειας αναφέρονται τα παρακάτω:
«Το ασφαλιστικό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της κοινωνίας, αφορά το σύνολο των πολιτών, από την αντιμετώπιση του οποίου εξαρτάται όχι μόνο το ύψος των συντάξεων, αλλά και η ίδια η ύπαρξη συντάξεων και συστήματος υγείας.
Η αποσπασματική και πρόχειρη αντιμετώπισή του, χωρίς προηγούμενη σοβαρή μελέτη και διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, με τροπολογίες σε άσχετα σχέδια νόμου ή πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, χωρίς να επιλύει τα προβλήματα, υπονομεύει την αναγκαία κοινωνική και εργασιακή ειρήνη.
Με την τροπολογία των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, με την οποία απαλλάσσονται η ΔΕΗ και οι θυγατρικές της εταιρείες από τις αναγνωρισμένες υποχρεώσεις του παρελθόντος έναντι των εργαζομένων και του νέου ασφαλιστικού τους φορέα, απαλλοτριώνεται η ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων της ΔΕΗ και μεταφέρονται τα βάρη στο κράτος και στους φορολογούμενους, χωρίς να διασφαλίζονται τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις εξελίξεις αυτές, ιδίως την περίοδο αυτή, κατά την οποία η Κρήτη εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο και κατά συνέπεια τα δίκτυα μεταφοράς, από και προς την Κρήτη, είναι μείζονος περιφερειακής και εθνικής σημασίας.
Η εξάρτηση της ενεργειακής επάρκειας του νησιού από τον υπό ιδιωτικοποίηση Α.Δ.Μ.Η.Ε., υποθηκεύει την ανάπτυξη του νησιού και την προσπάθεια που καταβάλλουμε γι’ αυτό.
Υπερβαίνει τα προβλήματα που δημιουργεί στους εργαζομένους, η περιουσία των οποίων απαλλοτριώνεται χωρίς αποζημίωση, καθώς και το ασφαλιστικό καθεστώς τους.
Η άρον – άρον πώλησή της μπορεί να καλύπτει μικρό μέρος του δημοσιονομικού κενού, αλλά δεν απελευθερώνει την αγορά ενέργειας, δεν ευνοεί τον ανταγωνισμό, γιατί το υψηλό κόστος του καλωδίου δεν το επιτρέπει.
Με αυτές τις σκέψεις καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου και τους βουλευτές -ιδίως της Κρήτης- να αναλογισθούν τις ευθύνες, για τα προβλήματα που ανακύπτουν, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σκεπτικό της απόφασης».
Πανελλαδική κινητοποίηση απέναντι στην ιδιωτικοποίηση του Α.Δ.Μ.Η.Ε.
Με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 27 Ιανουαρίου, απαντούν πρωτοβάθμια σωματεία εργαζόμενων στη ΔΕΗ στην προώθηση του νομοσχεδίου χθες στην Βουλή. που προβλέπει την πώληση του 66% του Α.Δ.Μ.Η.Ε. (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), κάτι που σημαίνει ότι οι σταθμοί παραγωγής και τα ορυχεία της επιχείρησης θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.
Άλλωστε από νωρίς χθες το πρωί, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στα κέντρα μεταφοράς στον Αγ. Στέφανο και στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα σήμερα τα σωματεία διοργανώνουν συγκέντρωση στην Πλατεία Κοραή στις 15:30 με πορεία προς το Σύνταγμα, όπου και αναμένεται να παραμείνουν μέχρι την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Σημειώνεται ότι οι κινητοποιήσεις εξαγγέλλονται από τα πρωτοβάθμια σωματεία, καθώς δεν έχει συγκροτηθεί Δ.Σ. στη ΓΕΝΟΠ μετά τις τελευταίες εκλογές, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν καταλήξει και προγραμματίζεται νέο συνέδριο.
Απόπειρες κατευνασμού από την κυβέρνηση
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των αντιδράσεων, το απόγευμα της Δευτέρας, αποσύρθηκε, μετά από παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ, το άρθρο της τροπολογίας που αφορούσε στο ασφαλιστικό των εργαζομένων της ΔΕΗ.
Η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε την Παρασκευή στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του Α.Δ.Μ.Η.Ε. Η ρύθμιση διευκρίνιζε ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι προβλέψεις του νόμου 2773/1999, βάσει του οποίου είχε διευθετηθεί το ασφαλιστικό των εργαζομένων στη ΔΕΗ, εν όψει της μετοχοποίησής της και της εισαγωγής των μετοχών της στο Χρηματιστήριο τότε. Τα υπόλοιπα άρθρα της τροπολογίας παραμένουν.
Βάσει του νόμου το ασφαλιστικό ταμείο της ΔΕΗ θα πάρει το 15% από το προϊόν της πώλησης. Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας πρόσθεταν ότι η τροπολογία δεν πρόκειται να επανέλθει, καθώς το θέμα καλύπτεται από τον ν. 2773/99. Ωστόσο, δεν αποκλείεται σε άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας να υπάρξουν ρυθμίσεις που σχετίζονται με τη ΔΕΗ.