Οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν και το κράτος αδυνατεί να εισπράξει. Αυτή η κατάσταση επικρατεί στη «φορολογική σχέση» του Δημοσίου με τον πολίτη, αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής που ασκείται και της έλλειψης ρευστότητας που «πνίγει» την κοινωνία.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία μεταξύ εφοριών και δικαστηρίων χάνονται έσοδα ύψους 17,6 δισ. ευρώ από φορολογικά και τελωνειακά πρόστιμα, τα οποία αν και βεβαιώθηκαν και οριστικοποιήθηκαν από τα δικαστήρια, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός αδυνατεί να τα οδηγήσει στα δημόσια ταμεία. Την ίδια ώρα, στα δικαστήρια «λιμνάζουν» 109.418 φορολογικές υποθέσεις, ενώ εκκρεμούν ακόμη 16.316 τελωνειακές υποθέσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα δικαστήρια έχουν επιδικάσει προς είσπραξη πρόστιμα ύψους 17,6 δισ. ευρώ και από αυτά στα ταμεία του Δημοσίου έχουν εισρεύσει μόλις 913,4 εκατ. ευρώ ή ποσοστό που αντιστοιχεί στο 5,2% του συνόλου. Πρόκειται για πρόστιμα που αφορούν φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις για τις οποίες ασκήθηκε προσφυγή και επιδικάστηκαν μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2013.
Η χαμηλή εισπραξιμότητα δείχνει ότι επιβάλλονται πρόστιμα για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εξοντωτικά και όχι μόνο δεν εισπράττονται από το Δημόσιο, αλλά καταλήγουν στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα οποία αγγίζουν ήδη τα 64 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών: για τις φορολογικές υποθέσεις έχουν επιδικαστεί πρόστιμα ύψους 14,814 δισ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί μόλις 778,289 εκατ. ευρώ ή το 5,25% του συνολικού ποσού. Για τις τελωνειακές υποθέσεις έχουν επιδικαστεί πρόστιμα ύψους 2,8 δισ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί 135,11 εκατ. ευρώ.
Μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου 2012 εκκρεμούσαν στις δικαστικές αίθουσες 109.418 φορολογικές υποθέσεις από τις οποίες 98.353 στο Πρωτοδικείο, 9.811 στο Εφετείο και 1.254 στο Συμβούλιο της Επικρατείας.