Τρεις μόλις μήνες πριν τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, προωθεί αλλαγές στον εκλογικό νόμο που αφενός φέρνουν τα «πάνω-κάτω» στην εκλογή των προσώπων που θα εκπροσωπήσουν την χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο και αφετέρου, σε ότι αφορά τις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές, αλλάζει ο χάρτης της διαδικασίας καθώς αίρεται το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των ομογενών και των νόμιμων μεταναστών.
Σχετικά με τις Ευρωεκλογές, κατόπιν κοινής απόφασης Σαμαρά-Βενιζέλου, προωθείται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία, για πρώτη φορά από το 1981, οι ευρωβουλευτές, στις επικείμενες εκλογές του Μαΐου, θα εκλεγούν με σταυρό και όχι με λίστα. Η ίδια ρύθμιση καθορίζει και τον διπλασιασμό του αριθμού των υποψήφιων ευρωβουλευτών σε κάθε ψηφοδέλτιο, δηλαδή από 21 σε 42, αριθμός που αποτελεί και το ανώτατο προβλεπόμενο όριο από την κοινοτική νομοθεσία.
Πρόκειται για μια αιφνιδιαστική και κυριολεκτικά στο παρά πέντε των εκλογών κυβερνητική απόφαση, που προκαλεί τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης κι κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ που κάνει λόγο για «απέλπιδα προσπάθεια της δικομματικής κυβέρνησης να αποφύγει την επερχόμενη εκλογική συντριβή».
Πάντως, η σχετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή από το υπουργείο Εσωτερικών. Να σημειωθεί ότι για την αλλαγή του σχετικού νόμου χρειάζεται απλή πλειοψηφία στη Βουλή, δηλαδή 151 ψήφους.
Αντιδράσεις όμως προκαλεί όχι μόνο στην αντιπολίτευση αλλά και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, η αλλαγή που προωθεί η κυβέρνηση στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, με την οποία ουσιαστικά χαμένος είναι ο γνωστός ως «νόμος Ραγκούση». Η σχετική προωθούμενη ρύθμιση προβλέπει την άρση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι των ομογενών και των νόμιμων μεταναστών. Η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την ρύθμιση επικαλείται την απόφαση του Δ’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Φεβρουάριο του 2011, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος Ραγκούση.
Στελέχη της αντιπολίτευσης σημειώνουν ωστόσο ότι η κίνηση της κυβέρνησης υπακούει σε μικροκομματικές σκοπιμότητες εξαιτίας της πρόσφατης απόφασης να κοπεί η σύνταξη σε 100.000 ομογενείς από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και την Αλβανία, γεγονός που θα σημάνει, όπως υποστηρίζουν, την καταψήφιση των υποψηφίων των δυο κομμάτων από χιλιάδες αλλοδαπούς που ζουν στη χώρα μας.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν ακόμα σκληρότερες δηλώσεις, καθώς στελέχη του επισημαίνουν ότι η επίμαχη τροπολογία συνιστά «συντηρητική αναδίπλωση και υιοθέτηση της ακροδεξιάς ατζέντας από την κυβέρνηση Σαμαρά».
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, απαντά στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και για τις δυο παραπάνω αλλαγές, σημειώνοντας ότι πρόκειται για αποφάσεις με στόχο τη «συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ», «την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού» και «την ελαχιστοποίηση των εξαρτήσεων των πολιτικών από κάθε λογής συμφέροντα».
Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι αντιδράσεις υπάρχουν για τη μετάθεση της ημερομηνίας των Ευρωεκλογών τη δεύτερη Κυριακή, ενώ κανονικά οι Ευρωεκλογές γίνονται ταυτόχρονα με τις δημοτικές του πρώτου γύρου.