Του ΤΑΣΟΥ ΣΥΡΙΑΝΟΓΛΟΥ*
Kύριε Διευθυντά,
Το άρθρο του επικεφαλής Δημοτικού Συμβούλου της «Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών Ρεθύμνου» κ. Γ. Βλαστού, το οποίο φιλοξενήσατε, αποτέλεσε μια καλή αφορμή για να κάνουμε μια συνοπτική αναφορά στον τρόπο που η δημοτική αρχή διαχειρίζεται το κρίσιμο ζήτημα της Καθαριότητας στο Ρέθυμνο αλλά και να θίξουμε τα επιμέρους ζητήματα που θέτει ο κ. Βλαστός σχετικά με τα απορρίμματα.
Συγκεκριμένα:
1. Ας ξεκαθαριστεί κατ’ αρχάς ότι ο Δήμος Ρεθύμνης, όπως και όλοι οι Δήμοι, είναι ενταγμένος στον Περιφερειακό σχεδιασμό σε ότι αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων. Ως εκ τούτου, ούτε ν’ αυτοσχεδιάσει μπορεί ούτε και ν’ αυτονομηθεί. Η στάση του Δήμου μας και η συμβολή του στην κατάρτιση του Περιφερειακού σχεδιασμού είναι θετική, με στόχο να γίνει ο καλύτερος δυνατός σχεδιασμός, ώστε να προστατευθεί η οικολογία και το περιβάλλον και πραγματικά ελπίζουμε σύντομα να υλοποιηθεί. Με δεδομένη την παραδοχή ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, ο Δήμος Ρεθύμνου συμμετέχει σε αυτό το σχεδιασμό χωρίς να θέτει θέματα διοικήσεων και πρωτοκαθεδριών, γιατί ενδιαφέρεται για την ουσία και όχι για τ’ αξιώματα.
2. Την ανάγκη προστασίας της περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου που γειτνιάζει με τον ΧΥΤΑ Αμαρίου τη διαγνώσαμε εγκαίρως γι’ αυτό και ως Δήμος ασκήσαμε πιέσεις θέτοντας ως προϋπόθεση δημιουργίας του νέου εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων από την Αμάρι Α.Ε., την αποκατάσταση και περιβαλλοντική εξυγίανση του υφιστάμενου ΧΥΤΑ. Για το λόγο αυτό εξάλλου, εκπονήθηκε μελέτη περιβαλλοντικής αποκατάστασης από τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Γιδαράκο και στη συνέχεια, σε συνεργασία με φορείς της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου, ζητήσαμε να συμπεριληφθεί η εν λόγω μελέτη στο φάκελο του έργου προς χρηματοδότηση. Όμως, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι υπεύθυνος για την εκπόνηση των μελετών, καθώς και για την διεκδίκηση ένταξης του συγκεκριμένου έργου σε χρηματοδοτικά προγράμματα, είναι ο φορέας που εκπονεί τις μελέτες, δηλαδή η Αμάρι Α.Ε. Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι επίσης αρμόδια και για την προώθηση της ένταξης του έργου δημιουργίας νέου εργοστασίου ΧΥΤΑ Αμαρίου στο ΕΣΠΑ και όχι ο Δήμος Ρεθύμνου, τον οποίο ο επικεφαλής της Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών κατηγορεί για ολιγωρία.
Σχετικά με το ζήτημα της ενημέρωσης των φορέων για τις μελέτες επέκτασης του ΧΥΤΑ Αμαρίου, δεν αρνηθήκαμε ποτέ και σε κανέναν, ως Διεύθυνση Καθαριότητας αλλά και συνολικά ως Δήμος, αυτό το δικαίωμα. Αντιθέτως, κάθε φορά και με κάθε δυνατό τρόπο, καλούμε και τους φορείς και τους πολίτες να ενημερωθούν επί όλων των θεμάτων που διαχειρίζεται ο Δήμος μας, είτε μέσω ενημερωτικών Ημερίδων που διοργανώνονται είτε μέσω προσωπικής επαφής με τους αρμόδιους θεσμικούς υπευθύνους ή με τους υπεύθυνους εργαζόμενους στις υπηρεσίες μας.
Σε ότι αφορά τη λειτουργία μικρότερων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων, που προτείνει ο κ. Βλαστός στο άρθρο του, προφανώς τελεί υπό άγνοια των εξελίξεων αφού, ως Δήμος, έχουμε αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο του εγκεκριμένου πλέον Περιφερειακού Σχεδιασμού για τις οποίες μπορούμε να τον ενημερώσουμε εκτενώς όποτε το επιθυμεί.
3. Στην περιοχή «Παράδεισος» της Τοπικής Κοινότητας Αρμένων ο Δήμος μας διαχειριζόταν μόνο τα κλαδιά που συγκεντρώνονταν από το κλάδεμα των δέντρων. Σε καμία περίπτωση δεν επέτρεψε και ούτε θα επιτρέψει μελλοντικά να μεταφερθούν στην περιοχή για καύση ογκώδη αντικείμενα, απορρίμματα ή άλλα υλικά που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να εναποτεθούν εκεί ξανά κλαδιά.
Όμως αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία που να υποδεικνύει τι πρέπει να κάνει η Υπηρεσία με το θέμα των κλαδιών που συσσωρεύονται μετά το κλάδεμα. Εκτός κι αν γνωρίζει ο κ. Βλαστός κάποια σχετική διάταξη την οποία ευχαρίστως να μας την υποδείξει. Οπότε εναπόκειται στην κρίση κάθε Υπηρεσίας πως θα τα διαχειριστεί. Ο Δήμος μας προσανατολίζεται στην κομποστοποίησή τους όπως θ’ αναφέρουμε παρακάτω. Επί της παρούσης, μόλις ολοκληρωθεί το κλάδεμα η Υπηρεσία κάνει μια πρώτη διαλογή και στη συνέχεια είτε μεταφέρονται με το ειδικό μηχάνημα «αρπάγη» στο χώρο εναπόθεσης είτε συλλέγονται τυχαία από συμπολίτες μας -πρακτική που συμβαίνει πολύ συχνά- για να τα χρησιμοποιήσουν για καύση στα σπίτια τους.
4. Τέλος, σε ότι αφορά την κομποστοποίηση θα επαναλάβουμε, για μία ακόμη φορά, διατρέχοντας τον κίνδυνο να γίνουμε κουραστικοί, τη σημασία που εμπράκτως αποδίδει ο Δήμος Ρεθύμνου σε αυτή την πρακτική: από πολύ νωρίς και πριν ακόμα κατατεθούν οι οριστικές μελέτες κατασκευής του νέου εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων από την Αμάρι Α.Ε., προβήκαμε στην εκπόνηση μελέτης με τίτλο «Προμήθεια – εγκατάσταση εξοπλισμού κομποστοποίησης», προϋπολογισμού περίπου 630.000 Ευρώ, η οποία έχει κατατεθεί στο ΥΠΕΚΑ.
Η εν λόγω μελέτη έχει δύο σκέλη:
Α) Δημιουργία αυτόνομης μονάδας κομποστοποίησης κλαδοκάθαρων και φυτικών υπολειμμάτων από κήπους.
Β) Πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων σε νοικοκυριά του Δήμου μας και ευαισθητοποίηση των δημοτών μας για το νέο τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων (μετά την κατασκευή του εργοστασίου της ΑΜΑΡΙ Α.Ε.), τη διαλογή στην πηγή.
Η μελέτη περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση της υποδομής του χώρου, καθώς και του απαιτούμενου μηχανολογικού εξοπλισμού για την κομποστοποίηση των κλαδοκάθαρων.
Στο δεύτερο σκέλος της η μελέτη προβλέπει την ένταξη 700 νοικοκυριών στο Πρόγραμμα Διανομής Δωρεάν Κάδων, καθώς και στην προμήθεια όλου του εξοπλισμού που απαιτείται για την κομποστοποίηση 1000 Kgr οργανικών υπολειμμάτων ανά ημέρα.
Ταυτόχρονα 400 κομποστοποιητές θα διανεμηθούν σε σχολεία, πρασιές πολυκατοικιών, κατοικίες με κήπους κλπ., δίδοντάς μας τη δυνατότητα να ευαισθητοποιήσουμε και να διευκολύνουμε παράλληλα την τοπική κοινωνία, παρέχοντας στους δημότες μας τα κίνητρα αλλά και τα μέσα ώστε να συνεργαστούν προκειμένου να έχει άμεσο και θετικό αντίκρισμα η προσπάθεια εφαρμογής νέου τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων, που είναι η διαλογή στην πηγή.
Κύριε Διευθυντά, Αγαπητοί δημότες,
η παραπάνω αναφορά σαφώς και δεν συνιστά συνολικό απολογισμό της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Με την ευκαιρία της παρέμβασης του κ. Βλαστού κρίναμε αναγκαίες τις παρατηρήσεις που καταθέτουμε στους συμπολίτες μας για να είναι ενήμεροι.
Αυτό που ελπίζουμε ότι καταφέραμε να επικοινωνήσουμε στους αναγνώστες σας είναι ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, τόσο από τους αιρετούς όσο και από τους εργαζόμενους, να ανταποκριθούμε στους χρονικούς περιορισμούς που τίθενται κάθε φορά στην υποβολή σχετικών έργων, στον επείγοντα χαρακτήρα πολλών προβλημάτων που ανακύπτουν συνεχώς στην καθημερινότητα, στην πρόβλεψη μελλοντικών αναγκών. Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι δεν υπήρξε εκ μέρους μας καμία ολιγωρία σε κανένα θέμα και τίποτα δεν έχει αφεθεί στην τύχη του. Όλα ιεραρχούνται και προωθούνται.
Σας ευχαριστούμε λοιπόν για τη φιλοξενία όπως ευχαριστούμε και τον κύριο Βλαστό που μας έδωσε την ευκαιρία μέσω της παρέμβασής του να εκθέσουμε ένα μέρος της δράσης μας. Η κριτική άλλωστε είναι καλοδεχούμενη αρκεί να εκπορεύεται από γνήσιες προθέσεις βελτίωσης κάθε κατάστασης.
* Ο Τάσος Συριανόγλου είναι αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου