Στην αναγκαιότητα πρόσληψης διερμηνέων της νοηματικής γλώσσας που θα συμβάλουν στην επικοινωνία των κωφών με τις υπηρεσίες, αναφέρεται στην παρακάτω ανακοίνωση του το Κίνημα «Νίκη» Τοπικής Κοινότητας Ρεθύμνου:
«Τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου εορτάστηκε η μνήμη του αγίου Μάρκου του Κωφού, προστάτη αγίου των κωφών και βαρηκόων, η οποία τελέστηκε με κατάνυξη και ομοψυχία -όπως κάθε χρόνο- στην ιερά μονή Αρσανίου Ρεθύμνης, στο παρεκκλήσι που έχει ανεγερθεί εκεί προς τιμήν του από τον ιστορικό Σύλλογο Κωφών και Βαρηκόων Νομού Ρεθύμνης «Το Αρκάδι».
Ο Σύλλογος, που ιδρύθηκε το 1988, αποτέλεσε έναν εξαιρετικά δραστήριο κοινωνικό και πολιτισμικό φορέα στη ρεθεμνιώτικη κοινωνία, καθώς και έναν από τους πιο αγαπητούς και σεβαστούς φορείς μεταξύ των Ρεθεμνιωτών, για τον καλώς εννοούμενο δυναμισμό και την ενεργητικότητά του, η οποία συνέβαλε στην υψηλότερη ποιότητα ζωής όχι μόνο των μελών του, μα και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας. Ήταν πολυβραβευμένος για την κοινωνική του προσφορά στους Κωφούς και ΑμεΑ από Υπουργεία, Δήμο, Συλλόγους Κωφών και ΑμεΑ, καθώς και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ είχε πλούσια συμμετοχή σε Συνέδρια και Ημερίδες σε όλη την Ελλάδα.
Όμως ο Σύλλογος διαλύθηκε τον περασμένο Μάιο 2022 και, ως τελευταία πράξη ανιδιοτελούς προσφοράς του, πρόσφερε δωρεάν τα ιδιόκτητα γραφεία του στον Δήμο Ρεθύμνου «για να στεγάσει μια προνοιακή υπηρεσία του Δήμου, με μια υπάλληλο διερμηνέα νοηματικής γλώσσας, για να έχουν πρόσβαση οι κωφοί του Ρεθύμνου». Ωστόσο, ακόμη και σήμερα δεν έχει προσληφθεί διερμηνέας της νοηματικής γλώσσας, πράγμα που τα μέλη του Συλλόγου βιώνουν ως πολύ σοβαρή εκκρεμότητα.
Το ζήτημα αυτό φέρνει στην επιφάνεια τη γενικότερη ανάγκη για διερμηνείς μεταξύ της ελληνικής νοηματικής και της προφορικής ελληνικής γλώσσας, που θα συμβάλουν στην εύκολη και αποτελεσματική επαφή των κωφών συμπολιτών και συνανθρώπων μας με κάθε είδους υπηρεσίες, καθώς επίσης και με γιατρούς και γενικά κάθε άνθρωπο, φορέα ή θεσμό, με τον οποίο είναι απαραίτητη η επικοινωνία τους. Χρειάζεται λοιπόν πρόσληψη διερμηνέων από τους αρμόδιους φορείς του Κράτους ή/και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και επέκταση των σπουδών ακουόντων στη νοηματική γλώσσα. Μάλιστα θα ήταν ευχής έργον να ενταχθεί στο σχολείο το μάθημα της ελληνικής νοηματικής γλώσσας, είτε ως «εργαστήριο δεξιοτήτων» είτε, ακόμη καλύτερα, ως μάθημα του ωρολογίου προγράμματος.
Ως ΝΙΚΗ ζητούμε από κάθε αρμόδιο φορέα να μεριμνήσει, πράττοντας τα αυτονόητα. Και δεσμευόμαστε ότι θα προωθήσουμε το αίτημα των κωφών συμπολιτών και συνανθρώπων μας -όπως και τα δίκαια αιτήματα κάθε κοινωνικής και επαγγελματικής ομάδας στη χώρα μας- με ευσυνειδησία και εντιμότητα, μέχρι την πραγματοποίησή του.
Ως προς τον Σύλλογο Κωφών και Βαρηκόων Νομού Ρεθύμνης, συντασσόμαστε με την άποψη του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, ο οποίος, κατά την ομιλία του στην πανήγυρη του αγίου Μάρκου, ζήτησε την ανασύστασή του, βεβαιώνοντας για κάθε δυνατή βοήθεια. Την ίδια διαβεβαίωση δίνουμε κι εμείς».