Αύξηση 10% στο πλαφόν συνταγογράφησης των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών, των οποίων ήδη έχουν αυξηθεί οι επισκέψεις από 200 σε 400, δίνεται από χθες στο πλαίσιο των αναγκαίων μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ασφαλισμένων σε φάρμακα.
Όπως σημειώνει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η αύξηση στο όριο συνταγογράφησης θα ισχύσει μέχρι τέλη Μαρτίου, όσο διάστημα έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους οι μονάδες.
Από την εφαρμογή του μέτρου που αφορά στο πλαφόν της συνταγογράφησης, εξαιρούνται οι γιατροί των στρατιωτικών νοσοκομείων, τόσο για νοσηλευόμενους όσο και για εξωτερικούς ασθενείς.
Πάντως όπως αναφέρει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), από ένα σύνολο 43.143 γιατρών μόνο οι 950 από αυτούς είχαν στις 14 Φεβρουαρίου, ξεπεράσει το πλαφόν στη συνταγογράφηση, ποσοστό που αντιστοιχεί μόλις στο 2% του συνόλου.
«Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ παρακολουθούν την εξέλιξη του μέτρου της συνταγογράφησης και θα λάβουν το επόμενο διάστημα όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα τόσο για την επάρκεια της φαρμακευτικής δαπάνης όσο και για τον έλεγχο της υπερσυνταγογράφησης» καταλήγει η ανακοίνωση του Οργανισμού.
Σκληραίνει η κόντρα Γεωργιάδη με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ
Στο μεταξύ κλιμακώνεται η αντιπαράθεση υπουργείου Υγείας και γιατρών, μετά και τις καταγγελίες του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ότι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ζητούσαν χρήματα για να εξετάσουν ανασφάλιστους και επιπλέον χρήματα από τους ασφαλισμένους, κατά την εξέταση τα απογεύματα στα ιδιωτικά τους ιατρεία, με την αιτιολογία ότι είχαν υπερβεί το πλαφόν.
Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο Mega, κάλεσε του ασφαλισμένους να καταγγέλλουν στον ΕΟΠΥΥ περιπτώσεις γιατρών που ισχυρίζονται ότι υπερέβησαν τις 400 επισκέψεις και ζητούν χρήματα για να δεχθούν τους ασθενείς.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ακόμη ότι το 99% των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ έχει παραδοθεί, ενώ η εκκρεμότητα παραμένει σε δύο ή τρία, καθιστώντας σαφές ότι την ευθύνη για τυχόν απώλειες ή ζημιές στις μονάδες που δεν παραδόθηκαν, θα έχουν εκείνοι που δεν παρέδωσαν τα πολυϊατρεία.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) ο οποίος ζήτησε «να σταματήσουν τώρα οι απειλές και οι εκβιασμοί εις βάρος του ιατρικού κόσμου» και κάλεσε τον υπουργό να σταματήσει «την επικοινωνιακή προπαγάνδα».
Ο Π.Ι.Σ. χαρακτηρίζει καταστροφικό τον νόμο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αναφέροντας ότι αποτελεί «τη χειρότερη επιλογή της κυβέρνησης».
Προσθέτει ότι «οι απειλές και οι εκβιασμοί προσβάλλουν τη δημοκρατική λειτουργία και την ηθική τάξη, όσο και εάν εκείνοι οι οποίοι τις επιχειρούν επιδιώκουν να αποδείξουν το ορθόν της ‘μεταρρύθμισης- διάλυσης’ της δημοσίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας».
Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ στο Μαρούσι πραγματοποιούν οι γιατροί, με κάλεσμα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και την στήριξη του ΠΙΣ.
Οι διαμαρτυρόμενοι γιατροί ζητούν την παραίτηση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντού, μεταρρύθμιση από μηδενική βάση, άμεση απόδοση των δεδουλευμένων στις τρέχουσες και ληξιπρόθεσμες οφειλές, χωρίς εκβιασμούς και άλλες καθυστερήσεις, συλλογικές συμβάσεις με τη συμμετοχή όλων των γιατρών και ιατρική αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση.