Σε δυναμικές κινητοποιήσεις από τις αρχές Μαρτίου προσανατολίζονται τα πρωτοβάθμια σωματεία του Ρεθύμνου με φόντο τη διαθεσιμότητα των δημοσιών υπαλλήλων.
Εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, των γιατρών και της ΑΔΕΔΥ του Ρεθύμνου, εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους με σειρά κινητοποιήσεων, όπως απεργίες και συλλαλητήρια, αρχής γενομένης από τα μέσα Μαρτίου, οπότε και θα δουν πρώτοι την πόρτα της εξόδου οι καθηγητές των ΕΠΑΛ, των οποίων οι ειδικότητες καταργήθηκαν και έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από τον περασμένο Ιούλιο.
Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου χθες τα πρωτοβάθμια σωματεία του νομού ένωσαν τις φωνές διαμαρτυρίας τους τονίζοντας πως θα αγωνιστούν μέχρι τέλους για να ανατρέψουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
Ειδικότερα, ο Νίκος Αβράμης, πρόεδρος της ΕΛΜΕΡ ανέφερε: «Το ζήτημα για το οποίο θέλουμε να ενημερώσουμε στην τοπική κοινωνία και παραέξω είναι το θέμα της διαθεσιμότητας, καθώς ο κλάδος των εκπαιδευτικών είναι ο πρώτος από ότι φαίνεται που θα έχει τις παράπλευρες απώλειες. Στις 22 Μαρτίου τελειώνει η προθεσμία διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών των τεχνικών ειδικοτήτων. Το ζήτημα δεν το έχουμε ξεχάσει και δεν θέλουμε να το ξεχάσει ούτε η τοπική κοινωνία, την οποία καλούμε να αγωνιστεί μαζί μας».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου Νίκος Δερεδάκης, τόνισε: «Μέσα του Μάρτη τελειώνει το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας των καθηγητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οπότε αποτελεί το μείζον πρόβλημα για να δούμε πως θα πορευθεί αφενός με το συνδικαλιστικό κίνημα και αφετέρου να δούμε τις προθέσεις της κυβέρνησης, παρόλο που ήδη γνωρίζουμε ότι αυτές οι διαθεσιμότητες θα οδηγήσουν σταδιακά στην απόλυση. Παράλληλα, προχθές είχαμε και τη διαθεσιμότητα των γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού του ΕΟΠΥΥ του βασικού πυλώνα του κοινωνικού κράτους που ονομάζεται υγεία, μαζί με την παιδεία, όπου κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στον ΕΟΠΥΥ. Όλα αυτά μαζί με τις διαθεσιμότητες-απολύσεις των σχολικών φυλάκων, των δημοτικών αστυνομικών που ήδη έχουν πάρει το δρόμο τους είναι το τελευταίο καμπανάκι το οποίο θα χτυπήσει για το δημόσιο τομέα και πρέπει όλοι μαζί οι δημόσιοι υπάλληλοι, σε συμπαράσταση με την κοινωνία την ελληνική και ιδιαίτερα την κοινωνία του Ρεθύμνου, να αντισταθούμε. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να υπάρχει δημόσιος τομέας χωρίς ιδιωτικό τομέα και αντίστροφα. Πρέπει λοιπόν το αμέσως προσεχές διάστημα που έχουν εξαγγελθεί κινητοποιήσεις σε επίπεδο ΑΔΕΔΥ, αλλά και κινητοποιήσεις που θα βγουν από τον ιδιωτικό τομέα, όλοι μαζί να συμπορευθούμε με κοινό βηματισμό, σε κοινό μέτωπο, για να μπορέσουμε επιτέλους να αποτινάξουμε από πάνω μας το ζυγό της Τρόικα και της Κυβέρνησης και να πάρουν πίσω όλα αυτά τα μέτρα που ουσιαστικά δεν συμβάλλουν σε τίποτα προσθετική κατάσταση, αλλά βαθαίνει η ύφεση, φτωχοποιείται η κοινωνία και συνεχίζει και οδηγείται προς την εξαθλίωση».
Ο κ. Γιώργος Μονιάκης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ υπογράμμισε: «Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε με βάση τη διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών που επιχειρεί η κυβέρνηση και στην υγεία, και στην κοινωνική ασφάλιση, και στην παιδεία, και στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και χιλιάδες άλλες διαθεσιμότητες-απολύσεις, δύο 48ωρες απεργίες, τη μία τις ημέρες που συζητείται και ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τις διοικητικές απλουστεύσεις, καταργήσεις, συγχωνεύσεις των νομικών προσώπων και υπηρεσιών του δημόσιου τομέα και τη δεύτερη στις 13 και 14 Μαρτίου με κλιμάκωση μέχρι και τις 22, που είναι για τη διαθεσιμότητα των καθηγητών της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αποτρέψουμε αυτό το πράγμα. Καλούμε και τη ΓΣΕΕ να προκηρύξει και αυτή απεργίες γιατί πλήττεται και ο ιδιωτικός τομέας».
Ο Γιάννης Σαριδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, μέλος γενικού συμβουλίου ΟΕΓΓΕ σημείωσε: «Με το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ 1,8 εκατομμύρια ραντεβού εκτρέπονται στα δημόσια νοσοκομεία. Η αναμονή στα Επείγοντα γίνεται πολύωρη και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία πολύμηνη. Η προμήθεια φαρμάκου γίνεται μια περιπέτεια, η οποία τελικά οδηγεί στη διακοπή της θεραπείας για όσους δεν έχουν και στην οικονομική επιβάρυνση για όσους καταφέρουν να εξασφαλίσουν τα χρήματα. Στο πρόσωπο του κάθε διαθέσιμου, του κάθε απολυμένου αποτυπώνεται ο κανιβαλισμός του χρεωκοπημένου πολιτικοοικονομικού συστήματος, που εξασφαλίζει μόνιμη ασυλία στους τοκογλύφους, στους κλέφτες του δημοσίου χρήματος και στο μεγάλο πλούτο, ενώ καταδιώκει με μανία τους εργαζομένους που αγωνίζονται για να κρατήσουν όρθια τη δημόσια υγεία, την παιδεία, την πρόνοια. Το καθεστώς αυτό δεν θέλει υγιείς ανθρώπους, θέλει ανθρώπους εξαθλιωμένους φοβισμένους και σκυφτούς. Απεχθάνεται την αλήθεια, γι’ αυτό καταδιώκει με μανία όσους την υπηρετούν. Δεν υποτασσόμαστε, δεν τρομοκρατούμαστε».
Η κα Γεωργία Λιουδάκη φυσικοθεραπεύτρια-εκπαιδευτικός σε διαθεσιμότητα από τις 23 Ιουλίου του 2013 υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Οι μαθητές έμειναν μετέωροι, δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη, προσπαθούσαν να καλύψουν τα κενά με ωρομισθίους καταστρατηγώντας κάθε διαδικασία αξιοκρατίας και διαφάνειας, οι προσκλήσεις γινόντουσαν προφορικά, απλοί επαγγελματίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα σχολεία και όχι εκπαιδευτικοί με παιδαγωγική επιμόρφωση και προσπαθούν να καλύψουν ύλη και να προετοιμάσουν μαθητές για πανελλήνιες. Όλα αυτά δείχνουν ότι δεν ενδιαφέρονται για τη δημόσια παιδεία και για το δημόσιο συμφέρον. Θέλουν ένα σχολείο που δεν είναι αυτό που επιθυμούμε εμείς και οι μαθητές μας».
Η κυρία Μαρία Σημιτζή Μαρία νοσηλεύτρια-εκπαιδευτικός σε διαθεσιμότητα τόνισε: «Σε 29 μέρες πρόκειται να απολυθούμε. Ο υπουργός Παιδείας μας κρατάει σε κατάσταση ομηρίας εδώ και επτά μήνες. Από το Νοέμβριο του 2013 έχουν γίνει δηλώσεις του κ. Αρβανιτόπουλου ότι θα τοποθετηθούμε όλοι οι εκπαιδευτικοί, μάλιστα ότι 1.300 έχουν ήδη τοποθετηθεί στα σχολεία. Κανένας από εμάς δεν έχει τοποθετηθεί, καθημερινά κάποιες θέσεις ψηφίζονται για εμάς, άλλοτε για τους νοσηλευτές, άλλοτε για τους βρεφονηπιοκόμους, άλλοτε για όλες τις ειδικότητες. Ακούγεται ότι θα παραταθεί η διαθεσιμότητά μας και δυστυχώς τίποτα δεν είναι σίγουρο και δεν ισχύει».