Ασφυκτική χαρακτηρίζεται η κατάσταση στον τομέα δημόσιας περίθαλψης στο Ρέθυμνο. Μια εβδομάδα μετά το «προσωρινό λουκέτο» στα πολυιατρεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του νομού έρχονται αντιμέτωποι με τεράστια ταλαιπωρία, αφενός λόγο του ελάχιστου για τα δεδομένα του πληθυσμού αριθμού των συμβεβλημένων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιατρών και αφετέρου λόγω της ήδη επιβαρυμένης κατάστασης που επικρατεί στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα του νομού, το οποίο δεν μπορεί να καλύψεις τις ανάγκες.
Αποτέλεσμα, ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εξυπηρετηθούν απευθυνόμενοι σε ιδιώτες γιατρούς ή σε διαφορετική περίπτωση καλούνται να τηρούν στάση αναμονής για να βρουν ραντεβού με γιατρό της ειδικότητας που επιθυμούν.
Εν τω μεταξύ, θολό παραμένει το τοπίο σε ότι αφορά την επαναλειτουργία των ιατρείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με τη μορφή του νέου φορέα με τίτλο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας τόσο για το πότε αυτό θα ξεκινήσει να λειτουργεί όσο και για το αν θα υπάρξουν γιατροί που θα υποβάλλουν αιτήσεις για να εργαστούν αποκλειστικά και μόνο σε αυτό. Σύμφωνα μάλιστα με τον διευθυντή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Μανόλη Τσουπάκη, μόλις δύο από τους συνολικά 13 ιατρούς που εργάζονταν στα πολυιατρεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στο Ρέθυμνο έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση για ένταξη στο νέο φορέα, ενώ ο αριθμός μέχρι την Πέμπτη, οπότε και λήγει η προθεσμία των αιτήσεων, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους πέντε.
Παράλληλα, ο κ. Τσουπάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ξεκαθάρισε πως η συνέχεια της λειτουργίας των ιατρείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από τον Ιούνιο και μετά θα είναι στην αρμοδιότητα του διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης από τη στιγμή που στον νομό δεν υπάρχει ιδιόκτητο κτίριο. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Τρεις μήνες μετά το άνοιγμα των πολυιατρείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. όσες μονάδες δεν είναι ιδιοκτήτες θα αναλάβει ο ΔΥΠΕάρχης κάθε περιοχής να διαπραγματευτεί με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του ενοικίου και στη συνέχεια θα αποφασίσει εκείνος αν θα συνεχίσει να λειτουργεί η μονάδα ή αν θα κλείσει. Αυτές τις πληροφορίες έχουμε από πλευράς διοίκησης, ωστόσο εκτιμώ ότι σε κάθε νομό θα παραμείνει ανοιχτή μια μονάδα».
Χθες το πρωί συνδικαλιστές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μαζί με συνταξιούχους του νομού Ρεθύμνου συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο, προκειμένου να εκφράσουν την ανησυχία τους για την υποβάθμιση της υγείας στο Ρέθυμνο. Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε εκφράστηκε η αγωνία όλων για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που δεν επαναλειτουργήσουν τα ιατρεία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.) στο νομό. Αυτό μάλιστα που προτάθηκε -και που θα τεθεί και σε ειδική συνάντηση που θα γίνει παρουσία των θεσμικών εκπροσώπων του νομού- είναι ο Δήμος να παραχωρήσει για ένα διάστημα το κτίριο της οδού Μοάτσου, που είναι ιδιοκτησίας του και που μέχρι πρότινος στέγαζε τα ιατρεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία για το Ρέθυμνο.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των συνταξιούχων του νομού Λ. Κοτσαρίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η μεταρρύθμιση που κάνει η κυβέρνηση συμφέρει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τους φαρμακοβιομήχανους. Εμείς δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε αντιθέτως. Δεν αντέχουμε άλλο. Πληρώνουμε φόρους αυξημένους για την υγεία και δεν έχουμε καμία κάλυψη. Πρέπει να ξεσηκωθούμε και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Δημόσια και δωρεάν περίθαλψη».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Νίκος Δερεδάκης, τόνισε: «Πλέον η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη βρίσκεται στο ναδίρ. Είναι ξεκάθαρο πλέον ποιος ήταν ο σκοπός της κυβέρνησης -να φτάσουμε στο απόλυτο μηδέν. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει μια συνάντηση παρουσία των θεσμικών και να απαιτήσουμε από την 7η ΥΠΕ να έρθει το νέο κύμα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. το (Π.Ε.Δ.Υ.) να επαναλειτουργήσει. Η πρότασή μου είναι από την στιγμή που ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν έχει κτίριο στο Ρέθυμνο, ο Δήμος Ρεθύμνου στον οποίο ανήκει το κτίριο που στέγαζε μέχρι τώρα τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να το παραχωρήσει στην 7η ΥΠΕ για να μην έχουν άλλη δικαιολογία και να λένε ότι το Ρέθυμνο δεν έχει δημόσια κτίρια».
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου Γ. Νικολιδάκης είπε: «Έχουμε ένα Νοσοκομείο και κάποια Κέντρα Υγείας που όσο και αν θέλουν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Θέλουμε να γράψουμε μια συνταγή, πληρώνουμε και την γράφουμε, θέλουμε να κάνουμε μια εξέταση, πληρώνουμε και την κάνουμε. Άρα για ποιο λόγο πληρώνουμε; Ζητάμε από την επίσημη πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Εμείς επειδή δεν υπάρχει ιδιόκτητο κτίριο στο Ρέθυμνο κάνουμε μια σκέψη και μια πρόταση, επειδή σε εκείνον ανήκει το κτίριο να το παραχωρήσει για δυο χρόνια δωρεάν ή με ένα συμβολικό πόσο για το καινούριο Π.Ε.Δ.Υ.».
Εν τω μεταξύ υπόμνημα με τα αιτήματά τους απέστειλαν από κοινού το Εργατικό Κέντρο και τα συνεργαζόμενα συνταξιοδοτικά σωματεία στον υπουργό Υγείας και τον υπουργό Εργασίας, στο οποίο καταγράφουν αναλυτικά τα προβλήματα που υπάρχουν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη στον νομό ζητώντας τους άμεσα να παρέμβουν για να διασφαλιστεί η δημόσια και δωρεάν περίθαλψη των ασφαλισμένων στον νομό.
Έξι οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. γιατροί στο Ρέθυμνο
Ιατροί Άνευ Ειδικότητας Εμμανουήλ Αλεξανδράκης
Ιατροί Άνευ Ειδικότητας Λεωνίδας Παλάσκας
Μαιευτική – Γυναικολογία Κωνσταντίνος Κρανιωτάκης
Παθολογία Στυλιανός Κοπανάκης
Παιδιατρική Ελένη Τσιριμονάκη-Δρανδάκη
Ωτορινολαρυγγολογία Γεώργιος Φρούντζος
Στις 20 Μαρτίου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα ιατρεία
Παράλληλα, στις 20 Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα ιατρεία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.) με όσους από τους 5.500 γιατρούς του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεχθούν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Τα κενά που θα προκύψουν, θα καλυφθούν με επικουρικό προσωπικό, όπως υπογραμμίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Αύριο Πέμπτη λήγει η προθεσμία των γιατρών να υποβάλουν αίτηση ένταξής τους στον νέο φορέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, έως την Παρασκευή είχαν υποβληθεί 1.389 αιτήσεις. Μόλις λήξει η προθεσμία, «το σύστημα κλειδώνει» και την επομένη ξεκινάει η διαδικασία των συμβάσεων με όσους δεν κάνουν αίτηση για να συμμετάσχουν στον νέο φορέα Πρωτοβάθμιας Υγείας. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., οι υπάρχουσες μονάδες υγείας χρειάζονται για να επαναλειτουργήσουν περίπου 3.000 γιατρούς -μέχρι τώρα συνολικά απασχολούνταν 5.500 γιατροί.