Της ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΚΑΡΕΚΛΑΚΗ
Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη ξεκίνησε η χθεσινή ακροαματική διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, για την υπόθεση της απαγωγής του. Κατέθεσαν επίσης ο αδελφός του Μανώλης Λεμπιδάκης, ο οποίος είχε το βαρύ φορτίο της διαπραγμάτευσης με τους απαγωγείς στο διάστημα της ομηρίας του αδελφού του, η μητέρα του επιχειρηματία Κατίνα-Άννα Καλοκύρη Λεμπιδάκη, η σύζυγος του Κατερίνα Λεμπιδάκη, καθώς και δυο φίλοι και συνεργάτες του επιχειρηματία.
Χαρακτηριστικό της χθεσινής μέρας ήταν η επιμονή της προέδρου του δικαστηρίου προς τους μάρτυρες, ειδικά στα μέλη της οικογένειας Λεμπιδάκη, διαπιστώνοντας την απροθυμία τους να καταθέσουν όσα γνωρίζουν, να μιλήσουν και να βοηθήσουν να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Για τη μητέρα και τη σύζυγο του επιχειρηματία φάνηκε ότι ήταν επώδυνη η διαδικασία. Η επανάκληση στη μνήμη τους όλων όσων βίωσαν τους έξι μήνες ομηρίας του δικού τους ανθρώπου, χωρίς να ξέρουν τι κάνει κι αν θα επιστρέψει ζωντανός στο σπίτι του, δεν ήταν εύκολη υπόθεση.
Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης εμφανίστηκε με διαφορετικό ύφος στο δικαστήριο χθες. Λιγότερο άνετος σε σχέση με την πρώτη ημέρα της πολύωρης κατάθεσης του και κάπως προβληματισμένος. Γεγονός που δεν διέφυγε της προέδρου της έδρας, η οποία τον ρώτησε εάν του συμβαίνει κάτι, μήπως μεσολάβησε κάτι στο διάστημα της ολιγοήμερης διακοπής της δίκης, από την προηγούμενη Πέμπτη.
«Σας βλέπω πιο κουμπωμένο σήμερα. Έχει συμβεί κάτι;» ερωτήθηκε από την πρόεδρο, αλλά ο επιχειρηματίας δεν απάντησε στο σχόλιο και δήλωσε ότι είναι στη διάθεση του δικαστηρίου να δεχτεί ερωτήσεις για την υπόθεση.
Χθες ο Μιχάλης Λεμπιδάκης κλήθηκε από συνηγόρους υπεράσπισης κατηγορουμένων να δει καλά ορισμένους απ’ αυτούς, να παρατηρήσει τον σωματότυπο τους, να μιλήσουν για ν’ ακούσει τη φωνή τους και να απαντήσει αν τους αναγνωρίζει.
Αρχικά ζητήθηκε να σηκωθεί όρθιος ένας 45χρονος κατηγορούμενος Ρεθεμνιώτης επιχειρηματίας. Ο ίδιος ανέφερε στο δικαστήριο «Είμαι και εγώ θύμα. Θύμα και όχι θύτης». Παρατηρώντας και ακούγοντας τον κατηγορούμενο ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, σχετικά με το αν είναι μεταξύ εκείνων που ήρθαν σε επαφή μαζί του το διάστημα της ομηρίας του, ανέφερε: «Θα μπορούσε να είναι, θα μπορούσε και να μην είναι».
Ο συνήγορος του ίδιου κατηγορουμένου, απευθυνόμενος στον κ. Λεμπιδάκη, τον ρώτησε αν γνωρίζει κάτι για την οικογένεια του, προσθέτοντας ότι ανήκει σε πολύ γνωστή οικογένεια του Ρεθύμνου με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και χαίρει κοινωνικής εκτίμησης. Στο σημείο αυτό η πρόεδρος του δικαστηρίου ανέφερε: «Πολλοί χαίρουν εκτιμήσεως γενικώς και μετά αποδεικνύονται άλλα».
Ακολούθησε παρόμοια διαδικασία και για τον κατηγορούμενο 24χρονο νεαρό κτηνοτρόφο από τη Σκαλωτή Σφακίων. Παρατηρώντας τον σωματότυπο του ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ανέφερε: «Είναι ψηλός», υπενθυμίζοντας ότι υπήρχαν 5-6 ψηλοί στην ομάδα των απαγωγέων.
«Απλώς ψηλός; Θέλουμε βεβαιότητα, βοηθήστε μας» σημείωσε η πρόεδρος, προσθέτοντας: «Εγώ είμαι πεπεισμένη ότι είστε σίγουρος για τον ρόλο που έπαιξε ο κάθε κατηγορούμενος, αν έπαιξε, πώς έπαιξε. Είστε έξυπνος άνθρωπος».
Για δυο ακόμα από τους κατηγορούμενους στη διαδικασία πιθανής αναγνώρισης τους ο επιχειρηματίας δεν στάθηκε δυνατόν να πει στο δικαστήριο εάν είχαν έρθει σε επαφή μαζί του το διάστημα που εκρατείτο όμηρος. Για έναν 39χρονο Ρεθεμνιώτη, κάτοικο Αθηνών και για έναν 49χρονο Ρεθεμνιώτη για τον οποίο ανέφερε: «Δεν συνάντησα κάποιον άνθρωπο με αυτόν τον σωματότυπο, αν ήταν πάντα έτσι».
Στη διάρκεια της κατάθεσης του Μιχάλη Λεμπιδάκη προκλήθηκε και ένταση, με αποτέλεσμα να γίνει ολιγόλεπτη διακοπή. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του επιχειρηματία και του συνηγόρου κατηγορουμένων Διονύση Βέρρα, με αφορμή την ερώτηση που έκανε στον κ. Λεμπιδάκη η πρόεδρος του δικαστηρίου, καλώντας τον να προσδιορίσει τον ρόλο του κάθε κατηγορουμένου, με βάση τα όσα έχει ακούσει. Ο επιχειρηματίας απέδωσε ρόλους στους κατηγορούμενους, επικαλούμενος όμως δημοσιεύματα του τύπου. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του κ. Βέρρα, ο οποίος είπε στον κ. Λεμπιδάκη: «Είστε εξαιρετικά προσεκτικός, ακριβέστατος σε ό,τι λέτε. Γιατί σήμερα παρεκτραπήκατε των θέσεων σας και επικαλείστε δημοσιεύματα για όσα λέτε, ενώ στην προηγούμενη διαδικασία μεταφέρατε πραγματικά περιστατικά;».
Κρίνοντας επιθετικό το ύφος του συνηγόρου ο κ. Λεμπιδάκης, ενοχλημένος του είπε: «Είστε επιθετικός και δεν το αποδέχομαι. Να μιλήσετε ήρεμα, με ακούτε τι σας λέω;» και ο κ. Βέρας του ανταπάντησε: «Μην μου υποδεικνύετε εμένα τι να κάνω, δεν είστε σε θέση να μου υποδεικνύετε».
«Ο αδελφός σας τη γλίτωσε, όμως την επόμενη φορά κάποιος άλλος δεν θα γλιτώσει»
Συναισθηματικά φορτισμένος κατέθεσε στο δικαστήριο ο αδελφός του Μιχάλη Λεμπιδάκη, Μανώλης. Ήταν ο άνθρωπος που είχε σηκώσει το βάρος της διαπραγμάτευσης με τους απαγωγείς για την απελευθέρωση του αδελφού του.
Όπως ανέφερε, μετά την απαγωγή του Μιχάλη, όλη η οικογένεια μετακόμισε στο σπίτι στενού συγγενούς στο κέντρο του Ηρακλείου. Μαζί τους βρισκόταν όλο το διάστημα και αστυνομικοί που τους καθοδηγούσαν αλλά και τους στήριζαν. «Υπήρχε στενή συνεργασία με την αστυνομία και αμέριστη στήριξη. Και οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους, από τον στρατηγό μέχρι τον αστυνομικό που ήταν απ’ έξω από το σπίτι και αφιέρωνε στην υπόθεση μας περισσότερο χρόνο απ’ ότι στην οικογένεια του», είπε ο μάρτυρας.
Φορτισμένος και αναστατωμένος ο Μανώλης Λεμπιδάκης στην κατάθεση του, γεγονός που παρατήρησε η πρόεδρος του δικαστηρίου, η οποία του είπε: «Βλέπω ότι τρέμετε. Είναι από τη συγκίνηση; Θέλετε κάτι;» και κείνος απάντησε πως είναι καλά.
Στην παρατήρηση της προέδρου: «Ο αδερφός σας φαίνεται πιο δυνατός από εσάς», ο Μανώλης Λεμπιδάκης απάντησε: «Είναι η εσωτερική δύναμη που έχει, η εσωτερική ισορροπία. Ακόμα και οι άνθρωποι αυτοί κατανόησαν την αξία του Μιχάλη και δεν προέβησαν στην κακοποίηση του» για να λάβει από την πρόεδρο την απάντηση: «Μα αυτό προβλέπει το πρωτόκολλο των απαγωγών».
Συμβουλευόμενος τις σημειώσεις του ο Μανόλης Λεμπιδάκης αναφέρθηκε στις επικοινωνίες που είχαν μαζί του οι απαγωγείς και περιέγραψε τις εφιαλτικές στιγμές που περνούσαν, όταν οι απαγωγείς προσπαθούσαν να επιρρίψουν ευθύνες και ενοχές στην οικογένεια που δεν τους έδιναν τα εκατομμύρια για να πάρουν πίσω τον Μιχάλη, λέγοντας ότι: «Εμείς κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Προτεραιότητα μας ήταν να μην πάθει κάτι ο αδελφός μου».
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στις μεγάλες προσπάθειες που έκανε η οικογένεια για να συγκεντρώσει όσα περισσότερα χρήματα μπορούσε, λέγοντας πως στις 4 Απριλίου, ημέρα Μεγάλη Παρασκευή, πρότεινε στους απαγωγείς το ποσό των 6.134.000 ευρώ, που όμως δεν το δέχτηκαν.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο μάρτυρας στο μεγάλο διάστημα που οι απαγωγείς διέκοψαν κάθε επικοινωνία με την οικογένεια, θέλοντας να ασκήσουν αφόρητη πίεση για τα χρήματα αναφέροντας στο μήνυμα που του έστειλαν: «Παίξαμε και χάσαμε και οι δύο, και εσείς και εμείς». Η οικογένεια απελπίστηκε εκείνο το διάστημα μη γνωρίζοντας αν ο Μιχάλης είναι ζωντανός.
Ο Μανώλης Λεμπιδάκης αναφερόμενος και στο χρονικό διάστημα μετά τις 9 Σεπτεμβρίου 2017, είπε ότι από την ημέρα εκείνη και ύστερα οι απαγωγείς στις επαφές με την οικογένεια δεν ανέφεραν συνθηματικό (προηγουμένως χρησιμοποιούσαν ως σύνθημα το ΑΒ), κι αυτό όπως είπε ήταν ένδειξη ότι ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις διαφορετική ομάδα.
Ο αδελφός του Μιχάλη Λεμπιδάκη δεν συνεισέφερε περαιτέρω στο δικαστήριο για την υπόθεση, καθώς δεν έδωσε καμία απάντηση στις ερωτήσεις σχετικά με τους εμπλεκόμενους στην απαγωγή. Όπως και ο απαχθείς είχε κάνει και ο ίδιος ανέφερε στο δικαστήριο ότι δεν μπορεί να κάνει εικασίες.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου, σε μια προσπάθεια να φωτιστεί η υπόθεση, απευθυνόμενη στον μάρτυρα, του είπε:
«Έχετε υποχρέωση να καταθέσετε ό,τι έπεσε στην αντίληψη σας, δεν έχετε δικαίωμα να μην απαντάτε. Καταλαβαίνω ότι είστε όχι απλώς φοβισμένοι αλλά τρομοκρατημένοι».
Και ο μάρτυρας απάντησε: «Με όλον τον σεβασμό δεν είμαστε ούτε φοβισμένοι, ούτε τρομοκρατημένοι και το αποδείξαμε στους έξι μήνες. Δεν μπορώ να κάνω εικασίες».
Η πρόεδρος ενοχλημένη ξαναείπε: «Ήρθατε εδώ και δεν θέλετε να καταθέσετε το παραμικρό. Λίγο νωρίτερα αναφερθήκατε στη συμβολή της αστυνομίας. Ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός ασχολήθηκε με την υπόθεση σας και ήρθατε εδώ και λέτε δεν κάνω εικασίες. Εντάξει, ο αδερφός σας τη γλίτωσε, την άλλη φορά όμως δεν θα τη γλιτώσει κάποιος άλλος. Δεν ξέρω ποιοι σας έχουν δασκαλέψει για να έρθετε με κλειστό το στόμα. Αυτό, κατάθεση ουσιώδη μάρτυρα δεν λέγεται. Λέγεται άρνηση κατάθεσης, άρνηση μαρτυρίας».
Απευθυνόμενη ξανά στον μάρτυρα η πρόεδρος του δικαστηρίου τον ρώτησε: «Ποιός είναι αυτός που μπορεί να έδωσε πληροφορίες στους απαγωγείς; Ψάξατε; Είναι βέβαιο ότι είναι άτομο του περιβάλλοντος σας. Ψάξατε ποιος μπορεί να είναι αυτός που συνδέεται με τους κατηγορούμενους;».
Ο Μανώλης Λεμπιδάκης απάντησε λέγοντας: «Μπορεί να το σκεφτήκαμε αυτό, δεν εντοπίσαμε όμως κάτι».
Επανήλθε η πρόεδρος λέγοντας του: «Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τη στάση σας. Δεν ξέρω ποιος σας είπε τι είναι εικασίες και τι πραγματικά γεγονότα. Από την προχθεσινή συνεδρίαση μέχρι σήμερα έχει αλλάξει κάτι; Και ο αδερφός σας είναι αλλαγμένος και εσείς αρνείστε να καταθέσετε».
Όταν ο μάρτυρας ολοκληρώνοντας την κατάθεση του είπε: «Μας βοήθησε η πίστη μας, η Παναγία και η προσευχή του αρχιεπισκόπου» η πρόεδρος σχολίασε: «Μπορεί να βοήθησε η Παναγία, ο Χριστός και ο αρχιεπίσκοπος, όμως εμείς εδώ θέλουμε να αποδώσουμε ανθρώπινη δικαιοσύνη και εσείς δεν μας βοηθάτε».
«Καμία μάνα να μην ζήσει αυτό που έζησα»
Φορτισμένη κατέθεσε στο δικαστήριο η μητέρα του επιχειρηματία, Κατίνα-Άννα Καλοκύρη Λεμπιδάκη. Όση προσπάθεια κι αν κατέβαλε να μην επηρεαστεί συναισθηματικά δεν τα κατάφερε. Υπήρξαν στιγμές που τα μάτια της βούρκωσαν, καθώς επανέφερε στη μνήμη της τα εφιαλτικά μερόνυχτα που έζησε η ίδια και όλα τα άλλα μέλη της οικογένειας, χωρίς να ξέρει αν το παιδί της είναι ζωντανό ή όχι.
«Καμία μάνα να μην ζήσει αυτό που έζησα. Καμία οικογένεια να μην βιώσει αυτό που βιώσαμε. Ζήσαμε έξι εφιαλτικούς μήνες, χωρίς να ξέρουμε αν ζούσε, τι βίωνε, πώς το βίωνε. Είμαι μάνα και αυτοί οι μήνες δεν θέλω να έρχονται καθόλου στο μυαλό μου» είπε, προσθέτοντας πως ως οικογένεια έχουν αποφασίσει να γυρίσουν σελίδα στη ζωή τους.
«Δεν ρώτησα προσωπικά το παιδί μου για όσα πέρασε» ανέφερε η μητέρα του επιχειρηματία, ενώ με δυσκολία περιέγραψε τη στιγμή που ύστερα από έξι μήνες ξαναείδε τον γιο της, λέγοντας: «Ήταν δεμένος έξι μήνες με ένα μέτρο αλυσίδα. Όταν τον είδα νόμιζα ότι ήταν βαριά άρρωστος από το κίτρινο χρώμα που είχε. Ήταν σε άθλια κατάσταση, αξύριστος, με μαλλιά μακριά, αδύνατος, έχασε 17 κιλά από την αγωνία και το άγχος του».
Η κ. Λεμπιδάκη, στη διάρκεια της κατάθεσης της, περιέγραψε και το διάστημα των 45 ημερών που δεν είχε η οικογένεια κανένα απολύτως νέο για τον Μιχάλη Λεμπιδάκη, όταν οι απαγωγείς θέλοντας να ασκήσουν ασφυκτική πίεση, ώστε να τους καταβληθούν τα λύτρα, είχαν διακόψει κάθε επικοινωνία με τους συγγενείς του. «Ήταν πολύ σκληρό. Ήταν οδυνηρές ημέρες. Στο πίσω μέρος του μυαλού μου φοβόμουν για τη ζωή του» τόνισε.
Ερωτώμενη από την εφετειακή έδρα αν μπορεί να σκεφτεί ποιος, ενδεχομένως, από το οικογενειακό, φιλικό, επαγγελματικό περιβάλλον της οικογένειας μπορεί να έδωσε πληροφορίες στους απαγωγείς, απάντησε πως δεν μπορεί να σκεφτεί κάποιο πρόσωπο, ενώ ερωτώμενη για τις διαπραγματεύσεις της οικογένειας με τους απαγωγείς απάντησε ότι η ίδια δεν συμμετείχε.
Η κ. Λεμπιδάκη απευθυνόμενη στη δικαστική έδρα είπε πως η οικογένεια περιμένει από το δικαστήριο να αποδώσει δικαιοσύνη γι’ αυτό το έγκλημα. Τότε η πρόεδρος του δικαστηρίου της ανέφερε: «Και τα δύο παιδιά σας είναι πανέξυπνα, με ιδιαίτερη ευφυΐα. Αν δεν βοηθήσετε εσείς πώς θα καταλήξει το δικαστήριο;».
Η πρόεδρος έχοντας διαπιστώσει από τις καταθέσεις του Μιχάλη Λεμπιδάκη και του αδελφού του Μανώλη Λεμπιδάκη μια σχετική απροθυμία να απαντήσουν σε ερωτήσεις του δικαστηρίου, ρώτησε τη μητέρα τους αν κάποιο μέλος της οικογένειας έχει δεχτεί απειλές με την έναρξη της δίκης κι εκείνη απάντησε: «Όχι δεν έχουμε δεχθεί».
Αν και καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάθεσης της η μητέρα του επιχειρηματία διατηρούσε χαμηλούς τόνους, το ύφος της άλλαξε όταν συνήγορος κατηγορουμένου προσπάθησε να της αποσπάσει μια θετική κουβέντα για τον εντολέα του, θέτοντας της το θέμα της καλής «μεταχείρισης» και καλής συμπεριφοράς που είχαν απέναντι στον απαχθέντα επιχειρηματία ορισμένοι από εκείνους που είχαν αναλάβει τη φρούρηση του. Τότε η κ. Λεμπιδάκη με σίγουρη και σταθερή φωνή ανέφερε: «Για ανθρώπους που δέχθηκαν να φυλάνε έναν άνθρωπο έξι μήνες σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, με ένα μέτρο αλυσίδα, περιμένετε εγώ σαν μάνα να πω ότι του φέρθηκαν καλά; Εγώ δεν θα το πω!».
«Τον κρατούσε στη ζωή η αναμονή να επιστρέψει κοντά μας»
Η Κατερίνα Λεμπιδάκη, σύζυγος του Μιχάλη Λεμπιδάκη, καταθέτοντας φορτισμένη καθώς αυτές τις μέρες ζωντανεύει ξανά ο εφιάλτης του δραματικού εξάμηνου που έζησε, αναφέρθηκε στην αγωνία, στον φόβο αλλά και στην απελπισία που βίωσε όλο το διάστημα της ομηρείας του συζύγου της, χωρίς να κρύψει ότι όλα όσα πέρασε η ίδια και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, θέλουν να σβηστούν από το μυαλό τους. Και πρόσθεσε πως όλη η οικογένεια προτιμά να μην συζητά με τον Μιχάλη Λεμπιδάκη την υπόθεση για να μην του «ξύνουν» πληγές, όπως ανέφερε.
Στην ερώτηση της προέδρου του δικαστηρίου «Τι σας είπε ο σύζυγος σας μετά την απελευθέρωση του;», η κ. Λεμπιδάκη απάντησε: «Ότι περίμενε την ώρα που θα έρθει ξανά κοντά μας. Αυτό τον κρατούσε στη ζωή».
«Φοβόταν;» ερωτήθηκε από την πρόεδρο και απάντησε «Ναι, φοβόταν». Ωστόσο, φάνηκε να μην επιθυμεί να αναφέρει περισσότερα, λέγοντας ότι δεν μπήκε στη διαδικασία να ζητήσει από τον σύζυγο της να της εξιστορήσει με λεπτομέρειες για όσα πέρασε τους έξι μήνες ομηρίας του.
Η πρόεδρος για μια ακόμα φορά ανέφερε: «Ναι, είναι δύσκολο αλλά και η δική μας θέση είναι δύσκολη. Η οικογένεια σας λέει συνεχώς ότι «η Δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της. Πώς όμως θα το κάνει αν δεν την βοηθάτε;».
Όταν προσπάθησαν οι συνήγοροι δυο κατηγορουμένων, του Ρεθεμνιώτη ιδιοκτήτη της μάντρας όπου εκρατείτο ο επιχειρηματίας και του Ρεθεμνιώτη ξυλουργού, πρώην αντιπροέδρου του ΣΑΟΡ, να «πάρουν» κάποια θετική αναφορά για τους εντολείς τους από τη σύζυγο του Μιχάλη Λεμπιδάκη, σημειώνοντας ότι ο ίδιος ο απαχθείς έχει μιλήσει θετικά για το καλό φαγητό που του πρόσφεραν και για την παρέα που του έκαναν, η Κατερίνα Λεμπιδάκη δεν το έπραξε, αρκούμενη να πει: «Και στο σπίτι του σιτιζόταν καλά».
Η προσπάθεια αυτή από πλευράς συνηγόρων υπεράσπισης προκάλεσε την παρέμβαση της προέδρου που ανέφερε: «Να τους κάνουμε και ήρωες τότε. Είχε ανάγκη την απαγωγή για να σιτιστεί καλά; Γιατί δεν άνοιξαν την πόρτα στον κ. Λεμπιδάκη να του πουν να φύγει;».
«Έχει βάλει λουκέτο στο κομμάτι της απαγωγής»
Ως μάρτυρες κατέθεσαν στο δικαστήριο ένας κουμπάρος και στενός συνεργάτης του Μιχάλη Λεμπιδάκη, καθώς και ένας προσωπικός του φίλος, γνωστός επιχειρηματίας του Ηρακλείου, οι οποίοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση της απαγωγής ως «ενδιάμεσοι» των απαγωγέων και της οικογένειας. Αυτούς είχε υποδείξει ο απαχθείς στους δράστες για να έρθουν σε επαφή με τους δικούς του ανθρώπους για τις διαπραγματεύσεις.
Ο πρώτος ανέφερε την κατάθεση του ότι βρισκόταν στην Τουρκία όταν έμαθε για την απαγωγή. Ερωτώμενος εάν υποψιάζεται ποιός ή ποιοι είναι εγκέφαλοι της απαγωγής ή ποιος έδωσε πληροφορίες για το πρόγραμμα του επιχειρηματία, απάντησε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει.
Αναφερόμενος στην ημέρα της απελευθέρωσης του επιχειρηματία ο μάρτυρας περιέγραψε την εικόνα που είδε, λέγοντας: «Ήταν σε άθλια κατάσταση. Υποσιτισμένος, με μία φόρμα που χωρούσε άλλος ένας μέσα, σοκαρισμένος».
Ο μάρτυρας ανέφερε επίσης ότι δέκα μέρες μετά την απελευθέρωση του επιχειρηματία, αυτός και κάποια άλλα άτομα ακόμα πήγαν με τον Μιχάλη Λεμπιδάκη τριήμερη εκδρομή στη Σαντορίνη. «Εκείνος μας ξεμονάχιαζε τον καθένα χωριστά γιατί ήθελε να ακούσει τι πέρασαν οι δικοί του, τι βίωσαν. Όταν τολμούσαμε να ρωτήσουμε τι πέρασε εκείνος, περιοριζόταν μόνο να πει: «Για μένα έχει λήξει».
Πρόσθεσε επίσης ο μάρτυρας ότι ο Μιχάλης Λεμπιδάκης σχετικά με όσα βίωσε τους έξι μήνες της απαγωγής δεν μιλάει.«Έχει κλειδώσει την ψυχή του. Και είναι σεβαστό. Η υπόλοιπη ζωή του είναι όπως παλιά. Στο κομμάτι όμως της απαγωγής ο Μιχάλης έχει βάλει «λουκέτο» ανέφερε χαρακτηριστικά.