Πλήθος κόσμου στην προβολή του ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»
Η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το μεταναστευτικό πρέπει να είναι μια στάση αλληλεγγύης ανάμεσα στις χώρες, τόνισε χθες από το Ρέθυμνο που βρέθηκε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς Στέλιος Κούλογλου. Ο κ. Κούλογλου βρέθηκε στο Σπίτι του Πολιτισμού όπου η Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης» διοργάνωσε την προβολή του ντοκιμαντέρ του με τίτλο «142 χρόνια». Η ανταπόκριση του κοινού ήταν μεγάλη για την ταινία που θέτει στο επίκεντρο το προσφυγικό και τους 2000 καταδικασμένους μετανάστες και πρόσφυγες που όπως ανέφερε ο Στέλιος Κούλογλου αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία φυλακισμένων στις ελληνικές φυλακές.
Ο ίδιος μιλώντας για το έργο του αναφέρει: «Το ντοκιμαντέρ αυτό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της νέας διεθνούς εκστρατείας που είχα ξεκινήσει για τους άδικα καταδικασμένους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη φυλακή. Είναι περίπου 2.000 άτομα και αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία φυλακισμένων σε ελληνικές φυλακές. Αυτό είναι το άγνωστο σημείο και το θέμα της ταινίας, όχι η πλοκή. Ήταν άδικος ο λόγος, καθώς οι πραγματικοί διακινητές παρατάνε τις βάρκες στο μέσο του Αιγαίου και τους δίνουν το πηδάλιο χωρίς να το γνωρίζουν αυτοί. Αυτό έγινε με τον πρωταγωνιστή της ταινίας μου ο οποίος ήταν ένας Σομαλός πρόσφυγας, – πρώτη φορά έβλεπε θάλασσα -, δεν είχε σωσίβιο και δεν ήξερε κολύμπι. Όταν έφυγε ο διακινητής του είπε «βλέπεις εκείνο το φως; Πήγαινε εκεί». Αυτός οδήγησε το σκάφος. Τους περισυνέλλεξε το λιμενικό γιατί έμπαζε νερά το σκάφος, και μετά ρώτησε το λιμενικό ποιος το οδηγούσε. Αυτός είχε σώσει 31 άτομα που ήταν μέσα στο σκάφος. Είχε σβήσει και η μηχανή, έκανε προσπάθειες να τη βάλει μπροστά κ.λπ. Νόμιζε ότι θα του δώσουν παράσημο και αντί αυτού έφαγε 142 χρόνια». Και συνεχίζει λέγοντας: «Άρα, οι πραγματικοί διακινητές εδώ και χρόνια, γνωρίζοντας τη νομοθεσία φεύγουν. Άρα η μεγάλη πλειοψηφία είναι αθώοι. Από το ντοκιμαντέρ προκύπτει σαφέστατα μέσα από αυτές τις τρεις περιπτώσεις καταδικασμένων, ένας 142 χρόνια, δύο σε 50 χρόνια ο καθένας, που είναι οι πρωταγωνιστές της ταινίας».
Όπως τόνισε ο κ. Κούλογλου η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδιώκει αλληλεγγύη και όχι να έχει συμπεριφορές όπως αυτές που υπάρχουν σήμερα: «Υπάρχουν ορισμένες χώρες που κυβερνούνται από την ακροδεξιά, οι οποίες δεν δέχονται να πάρουν ούτε έναν πρόσφυγα ή μετανάστη, με αποτέλεσμα να φορτώνονται όλα τα βάρη οι χώρες της πρώτης υποδοχής. Από την άλλη μεριά το γεγονός ότι υπάρχει συσσώρευση στην Κρήτη αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να περιορίσει κάποιος τις μεταναστευτικές ροές, γιατί είναι σαν το νερό. Από κάπου θα βρεθεί η διαρροή. Με τη γενοκτονία στη Γάζα, όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν πια σε εκείνο το μέρος που είναι τελείως ακατοίκητο. Αυτό που έγινε με τα αυστηρά μέτρα και τις επαναπροωθήσεις της κυβέρνησης, είναι ότι άλλαξαν ρότα και αντί να κάνουν έξι μίλια, δηλαδή τουρκικά παράλια, Λέσβος ή Χίος, κάνουν 600 μίλια για να παρακάμψουν την Ελλάδα για να πάνε στην Ιταλία. Έτσι έγινε το ναυάγιο της Πύλου».
Αναφερόμενος στις θέσεις της Νέας Αριστεράς εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης ο κ. Κούλογλου σημείωσε ότι «Εμείς κατεβαίνουμε με μια φιλειρηνική πρόταση, δηλαδή λιγότερα όπλα, περισσότερο ψωμί, όχι σε πολεμικές προετοιμασίες με κάποιον αόρατο εχθρό και επίσης με μέτρα τα οποία αφορούν στην περισσότερη βοήθεια προς τους ασθενέστερους. Έχουμε κάνει μια έρευνα η ομάδα της αριστεράς στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, που λέει ότι εάν φορολογηθούν τα υπερκέρδη των μεγάλων εταιρειών μπορούμε να μαζέψουμε 107 δις ευρώ, όταν ο ετήσιος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι γύρω στα 170 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να μαζέψουμε τα παραπάνω τα 2/3 του προϋπολογισμού. Αυτό είναι πολύ σημαντικό» ενώ πρόσθεσε ότι ο στόχος του νέου κόμματος είναι να εκλέξει ένα βουλευτή συγκεντρώνοντας ένα καλό ποσοστό: «Θέλουμε να παίξουμε τον ρόλο μιας δύναμης η οποία θα μιλήσει για τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου. Θα πρέπει να γίνει μια δημοκρατική επανάσταση στην Ελλάδα, γιατί τίποτα δεν πάει καλά. Από την περιοδεία που έχω κάνει σε όλη την Ελλάδα το διαβεβαιώνω με πολλά στοιχεία αυτό. Να αλλάξουμε τα πάντα και να μειώσουμε τους εξοπλισμούς για να κατευθυνθούν κονδύλια στην παιδεία και την υγεία. Προσωπικά θεωρώ ότι έχω κάνει μια καλή θητεία κατά γενική ομολογία. Το παραδέχονται ακόμα και από άλλες παρατάξεις ευρωβουλευτές, και ελληνικές και ευρωπαϊκές».