Πριν μερικές μέρες ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ευρωπαϊκό πρόγραμμα etwinning με τίτλο “My wellness schoolbag”, ένα πρότζεκτ με κοινή γλώσσα επικοινωνίας τα Αγγλικά και θέμα το “εύ ζην” σε όλες τους τις εκφάνσεις.
Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2024 η ΣΤ τάξη του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου συμμετείχε μαζί με 14 άλλα σχολεία από 5 Ευρωπαϊκές χώρες -Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Ρουμανία και Ελλάδα- σε ένα κοινό έργο. Το πρότζεκτ φιλοξενήθηκε στην επίσημη ευρωπαϊκή πλατφόρμα του ESEP.
Δημιουργήσαμε το προσωπικό μας άβαταρ σε βίντεο, για να συστηθούμε στους εταίρους μας, συνολικά 14 καθηγητές και 98 μαθητές. Χρησιμοποιήσαμε καινούρια, για εμάς, ιντερνετικά εργαλεία, με τα οποία δημιουργήσαμε:
- κοινό ψηφιακό βιβλίο στο book creator με προτάσεις, τραγούδια και απόψεις για την αντιμετώπιση του bullying.
- δικό μας κανάλι στο You Tube, όπου παρουσιάζουμε ολοκληρωμένα τις εργασίες μας.
- Padlet για να δείξουμε σε όλους τους συνεργάτες μας ποιο θεωρούμε ταξίδι των ονείρων μας και παρουσιάσεις των σχολείων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών για να γνωριστούμε καλύτερα με τους συνεργάτες μας.
Κοινός στόχος του προγράμματος ήταν να αναλογιστούμε και να καταγράψουμε ποιοι είναι οι παράγοντες που μας κάνουν χαρούμενους και μας παρέχουν ασφάλεια και να μοιραστούμε πρακτικές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής μας.
Αναφερθήκαμε στη μάστιγα του bullying και καταθέσαμε τα προσωπικά μας βιώματα, συνειδητοποιώντας με αυτόν τον τρόπο ότι όλες οι χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα!
Συζητήσαμε και ανταλλάξαμε τις απόψεις μας στο Forum και αναφερθήκαμε και σε ένα άλλο σημαντικό θέμα που προάγει τη σωματική μας ευεξία, το σωστό πρωινό.
Στην 3η και τελευταία διαδικτυακή συνάντηση που είχαμε, φορέσαμε τις φόρμες μας, για να κάνουμε όλοι μαζί yoga!
Έχοντας όλα τα παραπάνω στο μυαλό μας φτιάξαμε με τη βοήθεια των google forms ερωτηματολόγια για εκπαιδευτικούς και μαθητές και τα συμπεράσματα παρουσιάστηκαν με τη μορφή διαγραμμάτων στο Canva, ένα ψηφιακό εργαλείο δημιουργίας γραφικών.
Συμπερασματικά, μάθαμε πώς να χρησιμοποιούμε μια πληθώρα από καινούρια ψηφιακά εργαλεία, ώστε να παρουσιάζουμε, να εκφραζόμαστε, να συζητάμε και να ανταλλάξουμε ιδέες για το “ευ ζην” με συναδέλφους και συμμαθητές στην Ευρώπη.
Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός του προγράμματος,
Μαρία Μαράκη, ΠΕ06 Αγγλικών.