Για μια αποτυχημένη προσπάθεια νομοθέτησης του υπουργείου περιβάλλοντος για τις ΔΕΥΑ έκανε λόγο, για μια ακόμα φορά, ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ Γιώργος Μαρινάκης.
Μιλώντας χθες στην εκπομπή της τηλεόρασης Creta, «Update» και στη δημοσιογράφο Σώτια Πεντεδήμου, ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στο σχέδιο νομό το οποίο όπως είπε αν και αρχικά δεν περιλάβανε την Κρήτη, σε δεύτερο χρόνο την αφορά προβλέποντας μια ΔΕΥΑ ανά νομό και παράλληλα εντός διετίας οι δήμοι του νομού να απορροφηθούν από τις ΔΕΥΑ.
«Αν αναλογιστώ από που ξεκινήσαμε και που φτάνουμε σήμερα, μόνο αυτό είναι μία ομολογία του υπουργείου ότι είναι μία αποτυχημένη προσπάθεια νομοθέτησης, για εμάς χωρίς εμάς. Θα ήταν πολύ απλούστερα τα πράγματα αν ήταν καθαρές οι σκέψεις και οι προθέσεις. Όταν κάναμε τη συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη, η Κρήτη ήταν εκτός αυτής της επικαιροποίησης συγχώνευσης των ΔΕΥΑ και όχι επειδή είμαστε έξυπνοι, αλλά γιατί μας είχαν φυλάξει μαζί με την υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα, «πακετάκι» για την ΕΥΔΑΠ πίσω. Μετά τις αντιδράσεις μας, αυτό έχει μετασχηματιστεί στο νομοσχέδιο, το οποίο έχω πλέον επίσημα από το υπουργείο στα χέρια μου, πριν από δύο μέρες και τώρα η Κρήτη ομογενοποιείται ανά νομό, όλες οι ΔΕΥΑ ενώνονται σε μία και οι Δήμοι του κάθε Νομού, μέσα σε προθεσμία δύο ετών πρέπει να απορροφηθούν από τις ΔΕΥΑ. Αυτό αν δεν είναι άσκηση χάρτου, μπορεί να γίνει ένα πολύ καλό μυθιστόρημα τρόμου, πάνω στο θέμα της καθημερινότητας και της διαχείρισης των νερών και λυμάτων στο νησί μας», ανέφερε ο Γ. Μαρινάκης.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ επανέλαβε ότι το κυριότερο πρόβλημα των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης είναι το αυξημένο ενεργειακό κόστος και η υποστελέχωση και ξεκαθάρισε ότι η αντίδραση αφορά σε θεσμικούς λόγους: «Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα συνταγματικότητας, λειτουργικότητας, αποτελεσματικότητας. Ας πούμε στον Νομό Ηρακλείου έχει ΔΕΥΑ πολλών ταχυτήτων και πολλών προβλημάτων. Γιατί λοιπόν να βάλουμε μία καλή με μία κακή; Γιατί να βάλετε τη ΔΕΥΑ Ρεθύμνου που είναι κακή με τη ΔΕΥΑ Χ που είναι καλή; Για να γίνουμε όλοι κακοί;», ανέφερε και πρόσθεσε ότι: «Κανένα επιστημονικό εγχειρίδιο δεν λέει ότι όταν έχεις τρία με τέσσερα συστήματα μέτρια και καλούτσικα, αν τα ενώσεις θα κάνεις ένα καλό. Τα προβλήματα που έχουμε είναι η υποστελέχωση και το τρομακτικό ενεργειακό κόστος, για το οποίο δεν έχει λάβει ποτέ κανείς μέριμνα για τις ΔΕΥΑ. Το υπουργείο ενέργειας δεν έχει δουλειά να μας κάνει μεταρρύθμιση, ένα πράγμα είχε μόνο να κάνει, να ρυθμίζει την ενέργεια».
Αναφέρθηκε επίσης στο ποσό των 150εκ. ευρώ το οποίο θα διατεθεί υπό όρους στις ΔΕΥΑ, καθώς όπως εξήγησε: «όποιος συγχωνεύεται παίρνει το 70% και όποιος δεν συγχωνεύεται παίρνει το 30%, αλλά οριζόντια, χωρίς να εξετάζουν ποιοι έκαναν εκ του πονηρού χρέος και ποιοι επειδή είχαν τιμολόγια μέχρι το θεό. Άλλο να κάνεις γεωτρήσεις στα 500 μέτρα και άλλο να τραβάς το νερό από το ποταμάκι που περνάει από δίπλα σου ή στα 50 μέτρα».
Καταλήγοντας ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι ως ΕΔΕΥΑ συμμετέχει σε όλα τα δημοτικά συμβούλια της χώρας: «Συζητάμε για αυτό το ζήτημα και έχω την ελπίδα και την αίσθηση ότι αυτό το σχέδιο θα αποσυρθεί. Μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν υπουργοί που κατανοούν την εσφαλμένη κατεύθυνση αυτής της νομοθέτησης και αν δεν είχαμε μέσα από το Υπουργικό συμβούλιο συμμαχίες με ανθρώπους με γνώση και εμπειρία των θεμάτων, ήδη θα είχε γίνει ένα κακός νόμος του κράτους, παρά τις αντιδράσεις».
Τη Δευτέρα, όπως είπε, έχει συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών με τον υπουργό, κ. Λιβάνιο, παρουσία της ΚΕΔΕ και της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.