Με μια επίσκεψη στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη ξεκινάει το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ Ρεθύμνου «Μαζί Μπορούμε» τη νέα του δράση με τίτλο «Γνωρίζοντας την πόλη μας», συνδυάζοντας την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση και την κοινωνική ενσωμάτωση.
Οι επισκέψεις και οι συναντήσεις στον χώρο της βιβλιοθήκης θα συνεχιστούν, προκειμένου οι ενήλικοι ωφελούμενοι της πρωινής βάρδιας του ΚΔΑΠ ΑμεΑ να εξερευνήσουν την ιστορία του Ρεθύμνου. Παράλληλα θα επισκέπτονται τα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης, ενώ θα εξετάζουν κατά πόσο είναι προσβάσιμη η πόλη σε άτομα με διάφορες αναπηρίες.
Η δράση αυτή αποτελεί μια ευκαιρία να ενισχυθεί η αυτονομία, η ισότητα και η κοινωνική συμμετοχή των ωφελούμενων, ανακαλύπτοντας τις πτυχές της τοπικής ιστορίας και καθημερινότητας, ενώ παράλληλα ευαισθητοποιεί για τα ζητήματα προσβασιμότητας.
Στην πρώτη στάση της δράσης που ήταν η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη μαγεία των βιβλίων. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η κινητή βιβλιοθήκη, ένα όχημα ειδικά διαμορφωμένο, γεμάτο βιβλία, το οποίο μπορεί να επισκεφθεί ακόμα και απομακρυσμένα χωριά.
Η πρώτη επαφή των ωφελούμενων με τη βιβλιοθήκη ήταν πολύ θετική, καθώς όπως περιέγραψε ο Παύλος Μελισσινός, μέλος και υπεύθυνος των δράσεων του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου, κίνητρο για την έναρξη της δράσης ήταν το ενδιαφέρον από τους ωφελούμενους για τα βιβλία και την έρευνα.
«Η εμπειρία για τα παιδιά ήταν πάρα πολύ σημαντική, καθώς δεν ήξεραν ότι υπάρχει ένας χώρος που να έχει τόσα πολλά βιβλία. Δεν περίμεναν ότι θα βρουν ένα αυτοκίνητο το οποίο θα είχε μέσα βιβλία και να μπορεί να πηγαίνει σε όλη την πόλη και από χωριό σε χωριό. Η κινητή βιβλιοθήκη είναι ένα όχημα ειδικά διαμορφωμένο που έχει και τραπέζι, μπορεί κάποιος να καθίσει να διαβάσει, να δανειστεί κ.λπ. Επίσης δεν ήξεραν ότι μπορούν να πηγαίνουν στη βιβλιοθήκη και να διαβάζουν για κάτι το οποίο τους ενδιαφέρει, να μαθαίνουν για αυτό και φυσικά να δανείζονται ένα βιβλίο. Οπότε ήταν κάτι πολύ σημαντικό, τους ξάφνιασε, αισθάνθηκαν μεγάλη έκπληξη και ευχάριστηση. Έχουμε κάποια παιδιά στην πρωινή βάρδια τα οποία τους αρέσει πάρα πολύ το διάβασμα και η έρευνα. Αυτό ήταν το κίνητρο για να δημιουργήσουμε όλο αυτό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μελισσινός μιλώντας στα «Ρ.Ν.».
Στόχος η εξερεύνηση της ιστορίας του τόπου
Η δράση έχει ως κεντρικό στόχο τη γνωριμία με την πόλη, επισκέψεις σε δημόσια κτίρια, όπως το δημαρχείο, το κτίριο της Αντιπεριφέρειας και την αστυνομία, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ωφελούμενοι θα μαθαίνουν για τη λειτουργία των υπηρεσιών αυτών.
Επίσης θα επισκεφθούν χώρους αναψυχής, όπως την πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, τον Δημοτικό Κήπο και τη μαρίνα, αλλά και ιστορικά μνημεία, όπως τη Φορτέτζα.
Με κάθε επίσκεψη οι συμμετέχοντες γνωρίζουν καλύτερα το περιβάλλον στο οποίο ζουν, μαθαίνουν την ιστορία των δημόσιων χώρων και εξοικειώνονται με τους τρόπους μετακίνησης, ανακαλύπτοντας παράλληλα τη σημασία του να διεκδικούν ισότιμα τα δικαιώματά τους.
«Είναι μια μεγαλεπήβολη δράση. Κύριος στόχος είναι να γνωρίσουμε τα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης, ξεκινώντας από τα πιο σημαντικά που είναι κτίρια δημόσιων φορέων και υπηρεσιών, όπως το δημαρχείο, η Αντιπεριφέρεια, η αστυνομία, η φιλαρμονική και ό,τι έχει να κάνει με το δημόσιο κομμάτι. Μετά κάποια άλλα σημεία ενδιαφέροντος είναι σημεία συνάντησης, όπως η πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, Δημοτικός Κήπος, πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων, μουσεία, η Φορτέτζα, η μαρίνα κ.ο.κ. Σε όλα αυτά τα σημεία θα μαθαίνουμε και την ιστορία του, τι γίνεται εκεί, τι υπηρεσίες προσφέρει το κάθε ένα», επεσήμανε ο κ. Μελισσινός.
Παράλληλα οι ωφελούμενοι θα εξοικειωθούν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και θα μάθουν να κινούνται στην πόλη.
«Συγχρόνως θα μάθουμε πως να κυκλοφορούμε στην πόλη, δηλαδή πως μπορούμε να πάμε στο δημαρχείο, πως μπορούμε να πάμε στη νομαρχία, να μαθαίνουμε να κινούμαστε με το λεωφορείο που είναι ένα βασικό μέσο μεταφοράς».
Η βιβλιοθήκη θα είναι ένα μέρος που πάντα θα επιστρέφουν για να εξερευνούν τα ιστορικά γεγονότα του κάθε μέρος που θα επισκέπτονται, συμπλήρωσε ο κ. Μελισσινός.
Προσβασιμότητα και δικαιώματα
Ένας βασικός στόχος της δράσης είναι επίσης η ανάδειξη των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά τους, όπως είναι η προσβασιμότητα και η μετακίνηση.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι ωφελούμενοι του ΚΔΑΠ θα μάθουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους ως ισότιμοι πολίτες και να επισημάνουν τις ανάγκες τους μέσω της αυτοσυνηγορίας. Οι συνοδοί και εκπαιδευτές συμβάλλουν ουσιαστικά σε αυτό καταγράφοντας τα εμπόδια και προτείνοντας λύσεις, όπως τόνισε ο κ. Μελισσινός.
«Παράλληλα, θα δούμε πως κινείται ένα άτομο με αναπηρία. Θέλουμε να δούμε ποια είναι η προσβασιμότητα, ποια είναι η χρησιμότητα, πόσο εύκολο είναι να κυκλοφορήσω ή να μάθω. Ή πόσο εύκολο είναι να έχω πρόσβαση σε μια πληροφορία ή σε μια υπηρεσία. Επίσης γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας ως πολίτες, ισότιμοι και αυτόνομοι. Οπότε τα ίδια τα άτομα με αναπηρία και οι συνοδοί τους για κάποια παιδιά που δεν έχουν λόγο ή επικοινωνία θα μπορούν να προβάλλουν μετά από συνεννόηση με τους γονείς αντικειμενικά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Θα καταγράψουμε τι δυσκολεύει ώστε να δούμε τι θα κάνουμε ως σύλλογος. Οπότε η ανάδειξη όλων των θεμάτων θα γίνεται από τα ίδια τα άτομα – όσα μπορούν να επικοινωνήσουν και έχουν αυτογνωσία και αυτοσυνιγορία- θα γίνεται όμως και από τους εκπαιδευτές – συνοδούς».
Καλοκαιρινές δράσεις
Η δράση «Γνωρίζοντας την πόλη μας» επεκτείνεται και στις παραλίες, με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας. Όπως επεσήμανε ο κ. Μελισσινός, χρειάζονται μικρές, αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις, όπως η δημιουργία ραμπών για την πρόσβαση στη θάλασσα για τα άτομα με κινητικά προβλήματα.
«Το καλοκαίρι θα προσπαθήσουμε να επισκεφτούμε παραλίες. Δεν είναι μόνο το seatrack που αφορά τα άτομα με αμαξίδιο. Ένα άτομο με κινητικά προβλήματα μπορεί να έχει μια δυσκολία στην κινητικότητα του, μπορεί να είναι με κάποιο άλλο βοήθημα. Το πιο απλό είναι να υπάρχουν διάδρομοι να κατεβαίνουν μέχρι την άμμο για να μην περπατάει πολύ ώρα στην άμμο. Αυτό μέσω μιας κίνησης πολιτών στον Αδελιανό Κάμπο δημιουργήθηκε από δαπάνη ενός επιχειρηματία και έφτιαξαν μια ράμπα, κάτι το οποίο μετά βοήθησε πάρα πολύ και ηλικιωμένους ή άτομα που είχαν προβλήματα βάδισης να φτάσουν πέντε μέτρα πριν το κύμα. Το να διανύσει 30 μέτρα μέσα στην άμμο είναι πρόβλημα».
Λειτουργία ΚΔΑΠ ΑμεΑ
Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ Ρεθύμνου «Μαζί Μπορούμε» λειτουργεί από το 2016, από τον Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου.
Αυτήν τη στιγμή λειτουργεί με τη πρωινή βάρδια από τις 7:00 π.μ. μέχρι τις 14:00 μ.μ., εξυπηρετώντας 10 άτομα άνω των 18 ετών και την απογευματινή βάρδια από 14:00 μ.μ. μέχρι 21:00 μ.μ. που εξυπηρετούνται 40 παιδιά ηλικίας από 5 ετών έως 18 ετών.