Αρνητικός στην οριζόντια διαγραφή των αιώνιων φοιτητών εμφανίστηκε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στην εκπομπή της Τηλεόρασης Creta και την εκπομπή Live Επικαιρότητα με την Αντιγόνη Ανδρεάκη.
Όπως είπε οι «αιώνιοι φοιτητές» του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέρχονται σε 7.145, με τους 6.144 να μην έχουν εμφανιστεί ποτέ σε καμία εξεταστική. Σύμφωνα με τον πρύτανη το Πανεπιστήμιο δεν θα διαγράψει φοιτητές που θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, με τους 1.001 που έχουν εμφανιστεί τουλάχιστον σε μία εξεταστική περίοδο να λαμβάνουν τη στήριξη του Πανεπιστημίου, με τον κ. Κοντάκη να υπονοεί ότι δεν θα διαγραφούν όπως προβλέπει ο νόμος Κεραμέως.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντάκης: «Η θέση του Πανεπιστημίου και η δική μου προσωπικά είναι ότι δεν θα επιθυμούσαμε γυρίζοντας έναν διακόπτη να καταστρέψουμε το μέλλον παιδιών που προσπαθούν να τελειώσουν ή είναι κοντά στο να τελειώσουν. Είμαστε της άποψης ότι ναι μεν θα υπάρχει όριο, υπάρχει νόμος που θα πρέπει να τον εφαρμόσουμε, έχουμε καταθέσει προτάσεις στο υπουργείο Παιδείας, για την δυνατότητα της μη οριζόντιας επιβολής του μέτρου.
Μας ζήτησε το υπουργείο να τους στείλουμε τον αριθμό των φοιτητών που είναι γραμμένοι στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, έχουν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια σπουδών, όταν άρχισε να ισχύει ο νόμος του υπουργείου. Σε αυτούς τους φοιτητές δόθηκαν τέσσερα χρόνια παράταση να τελειώσουν. Ο αριθμός αυτός είναι 7.145 στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, οι οποίοι στην ισχύ του νόμου ήταν ήδη σε παράταση. Από αυτούς τους 7.145 μόνο οι 1001 έχουν λάβει μέρος σε τουλάχιστον μία εξεταστική, οι 6.144 δεν έχουν εμφανιστεί. Υπάρχει ένα κομμάτι κόσμου που δεν ενδιαφέρεται πια να τελειώσει τη σχολή του. Εμείς θα είμαστε δίπλα πραγματικά σε όποιο παιδί θέλει να τελειώσει, γιατί δεν είναι δυνατόν ένα παιδί που χρωστάει λίγα μαθήματα και κάνει μία προσπάθεια σοβαρή να βρεθεί εκτός με το γύρισμα ενός κουμπιού».
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι: «Εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε τις υποστηρικτικές δομές, που αφορούν τη συμβουλευτική υποστήριξη των φοιτητών, έχουμε ένα κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης, όπου η διοίκηση και η πολιτεία δίνει έμφαση, γιατί προβλέπεται από το νόμο και η ίδρυσή τους, με έδρα το Ρέθυμνο. Πρέπει να σκύψουμε όλοι πάνω στο ζήτημα, σαφώς όμως θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς ότι θα υπάρξει κάποιος κόσμος που δεν θα έχει τη δυνατότητα να τελειώσει το Πανεπιστήμιο».