• Στόχος είναι να ικανοποιηθεί το ενδιαφέρον που υπάρχει για την εκπαίδευση στο αντικείμενο της τυροκομίας
Τα εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια των Ανωγείων και του Σπηλίου αποτελούν νεοσύστατες σχολικές δομές που λειτουργούν με μεγάλο αριθμό μαθητών και φαίνεται ήδη να αφήνουν έναν θετικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες. Τα λύκεια αυτά αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την επανασύνδεση, κυρίως, ενήλικων συνειδητοποιημένων ατόμων με τη μαθησιακή διαδικασία, παρέχοντάς τους ταυτόχρονα τη δυνατότητα να αποκτήσουν απολυτήριο και πτυχίο ειδικότητας που θα τους δώσει περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης.
Σύμφωνα με τον κ. Μανούσο Μαραγκάκη, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, σε παλαιότερη δήλωσή του στα «Ρ.Ν.» η δημιουργία των εν λόγω σχολείων στα Ανώγεια και το Σπήλι αποτελούν μια στρατηγικά στοχευμένη επιλογή, καθώς στις περιοχές αυτές παρατηρήθηκε το έντονο ενδιαφέρον για τομείς και ειδικότητες του ΕΠΑΛ που προσιδιάζουν στο οικονομικό αναπτυξιακό μοντέλο το δικό τους αλλά και του νομού γενικότερα. Συγκεκριμένα στο εσπερινό ΕΠΑΛ Σπηλίου υπάρχουν οι τομείς της Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Διοίκησης και Οικονομίας που προσφέρονται στη Β’ Λυκείου και οι ειδικότητες αυτών, Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής και Υπάλληλος Τουριστικών Υπηρεσιών, αντίστοιχα, που προσφέρονται στην Γ’ Λυκείου. Στα Ανώγεια από την άλλη, στη Β’ Λυκείου υπάρχουν οι ίδιοι τομείς, ενώ για φέτος δεν λειτουργεί η τάξη της Γ’ Λυκείου.
Παρόλα αυτά, ένα μεγάλο κενό στην επαγγελματική εκπαίδευση που έχει παρατηρηθεί γενικότερα στην Κρήτη, είναι η έλλειψη μιας σχολής τυροκομικής. Το έλλειμμα αυτό οδηγεί πολλές οικογένειες να στέλνουν τα παιδιά τους σε άλλες αντίστοιχες σχολές της χώρας, όπως για παράδειγμα αυτή των Ιωαννίνων, προκειμένου να εκπαιδευτούν πάνω στην τυροκομία. Το έντονο αυτό ενδιαφέρον υπάρχει, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού βιοπορίζεται από τον πρωτογενή τομέα και η τυροκομία και αλλά συναφή αντικείμενα, δίνουν επιπλέον ευκαιρίες στα άτομα για επαγγελματική εξέλιξη και όχι μόνο.
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, όπως είπε στα «Ρ.Ν.», ο προϊστάμενος Μανούσος Μαραγκάκης, εντοπίζοντας αυτό το κενό έχει προχωρήσει σε σχετική υποβολή αιτήματος, για τη δημιουργία νέων ειδικοτήτων Τεχνολογίας Τροφίμων στα εσπερινά λύκεια Ανωγείων και Σπηλίου, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και εκπαίδευση πάνω στην επεξεργασία γαλακτοκομικών προϊόντων: «Θα έχετε ακούσει το έλλειμμα που υπάρχει σε σχολές τυροκομίας στην Κρήτη και το πόσο περιζήτητες είναι οι τυροκομικές σχολές άλλων περιοχών, όπως στα Ιωάννινα. Έχουμε τέτοιες σχολές και στο Ρέθυμνο στην ειδικότητα Τεχνολογίας Τροφίμων η οποία δημιουργήθηκε πρόσφατα στο 2ο ΕΠΑΛ. Έχουμε ζητήσει τη δημιουργία ειδικότητας Τεχνολογίας Τροφίμων και στον δήμο Άγιου Βασιλείου και στα Ανώγεια. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε μόνο γεωπόνους αλλά και τεχνολόγους τροφίμων οι οποίοι θα εκπαιδεύονται γενικότερα στην επεξεργασία τροφίμων και εντός της ειδικότητας αυτής υπάρχει και η επεξεργασία των προϊόντων γάλακτος. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον σημαντικό».
Επιπλέον, όπως εξήγησε και η κ. Χριστίνα Ρέβη, υπεύθυνη Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα αιτήματα δημιουργίας ενός τομέα ή ειδικότητας σε ένα ΕΠΑΛ δεν είναι τυχαία, αλλά εξετάζονται πρώτα από το Συμβούλιο Σύνδεσης με Παραγωγή, Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε) και ο γνώμονας πάντα είναι οι τομείς και οι ειδικότητες να ταιριάζουν με την επαγγελματική δραστηριότητα της περιοχής, προκειμένου να παραχθούν μακροπρόθεσμα οφέλη για αυτήν και τους κατοίκους της: «Οι επαγγελματικές δραστηριότητες μιας περιοχής επηρεάζουν το ποιοι τομείς και ειδικότητες θα υπάρχουν σε ένα ΕΠΑΛ. Υπάρχει ένα Συμβούλιο που λέγεται Συμβούλιο Σύνδεσης με την Αγορά Εργασίας, ο λεγόμενος Σ.Σ.Π.Α.Ε. Εκεί υπάρχουν εργοδοτικοί φορείς οι οποίοι βλέπουν τις προτάσεις των διευθύνσεων και γνωμοδοτούν και λένε, ναι υπάρχει ανάγκη για αυτή την ειδικότητα και ουσιαστικά παίρνει τη γνώμη τους το υπουργείο για να περάσει την έγκριση. Γιατί μπορεί κάποια πρόταση να είναι ένα «πυροτέχνημα». Εξετάζεται δηλαδή αν αξίζει τον κόπο να ιδρυθεί αυτή η ειδικότητα για προσωρινούς λόγους ή θα έχει κάποια μακροπρόθεσμη χρησιμότητας καλύπτοντας ανάγκες της αγοράς εργασίας. Και αυτή η πολιτική τηρείται».
Πάντως για την υφιστάμενη ειδικότητα Τεχνολογίας Τροφίμων που λειτουργεί στο 2ο ΕΠΑΛ του Ρεθύμνου αλλά και για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων στα ΕΠΑΛ της επαρχίας, τα προβλήματα είναι σοβαρά καθώς η δυσκολία εξεύρεσης χώρων που θα υποστηρίξουν τα εργαστήρια τέτοιων εγχειρημάτων είναι βασικό ζητούμενο, σύμφωνα με τον κ. Μαραγκάκη: «Θέλουμε από τους δήμους τη στήριξή τους προκειμένου για αυτά τα εργαστήρια να δημιουργηθούν οι χώροι πρωτίστως – γιατί είναι δική τους υπόθεση να δημιουργήσουν τους χώρους των εργαστηρίων», κατέληξε.