• «Δεν θα επιτρέψουμε τον «θάνατο» του εμποράκου», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στον εμπορικό κόσμο της Κρήτης που βλέπει το λιανικό εμπόριο να πιέζεται χρόνο με τον χρόνο και τις επιχειρήσεις να γονατίζουν μη μπορώντας να ανταποκριθούν στις μεγάλες αλυσίδες και τις διαδικτυακές αγορές που γίνονται από πλατφόρμες τρίτων χωρών, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης.
Όπως τονίζει, η αγοραστική κίνηση στο νησί ήταν κατά 10% μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Οι έμποροι του νησιού επισημαίνουν ότι δεν θα επιτρέψουν τον «θάνατο του εμποράκου» και για τον λόγο αυτό καλούν τους συναδέλφους τους ενωμένοι να καταθέσουν σκέψεις και προτάσεις και να προχωρήσουν σε δράσεις για την αντιστροφή του αρνητικού αυτού κλίματος.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:
«Μετά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, προσπαθούμε να καταγράψουμε τα οικονομικά αποτελέσματα των αγορών της Κρήτης και να αναλύσουμε αυτά, σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο, γιατί αυτά τα στοιχεία καταγράφουν την ρευστότητα της κοινωνίας και αντικατοπτρίζουν την οικονομία.
Σε άλλες αγορές υπήρξε μικρή αύξηση του εμπορευματικού όγκου, αλλά μικρότερος τζίρος και σε άλλες μικρότερος και όγκος και τζίρος.
Κατά μέσο όρο στην Κρήτη υπάρχει μία μείωση 10%, σε σχέση με την περυσινή χρονιά.
Αναλύοντας αυτά τα δεδομένα, καταδεικνύεται ότι το λιανικό εμπόριο στην Κρήτη είναι σε πίεση και αυτό όχι μόνο πρόσφατα, αλλά τα τελευταία χρόνια. Οι παράγοντες είναι πολλοί και είναι παράγοντες που έχουν δυναμική και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.
Ο αθέμιτος ανταγωνισμός που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου από πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες τρίτων χωρών είναι μία εντεινόμενη απειλή με υπαρξιακή διάσταση, όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η είσοδος προϊόντων από τρίτες χώρες που δεν είναι ασφαλή και δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, σε συνδυασμό με την εύνοια προς αυτές της φορολογικής αντιμετώπισης.
Η οικονομία μας είναι σε μία αναταραχή, τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι, απόρροια απανωτών κρίσεων, οικονομικών, υγειονομικών και γεωπολιτικών. Ο πόλεμος της πρωτοκαθεδρίας, που αμφισβητείται, έντονα από άλλους σχηματισμούς οικονομιών, ενάντια των Η.Π.Α. και της δύσης, έχει μεγάλο μενού. Πολέμους σε ευρύτερους γεωγραφικούς χώρους με αντιπροσώπους. Οικονομικούς πολέμους, που δημιουργούν συνακόλουθα, προβλήματα στις οικονομίες και ιδιαίτερα σε οικονομίες, σαν την δική μας.
Και μέσα σ’ αυτά το σύστημα, σε παγκόσμιο επίπεδο αλλάζει στο σχήμα και στην παραγωγή και ιδιαίτερα στην διανομή, σε μεγάλα σχήματα έντασης κεφαλαίου.
Εδώ στην χώρα μας, τα τελευταία χρόνια με τις πολιτικές που εφαρμόζονται, κατατείνουν σ’ αυτή την δομή και σχέση. Το λιανικό εμπόριο θα δυσκολευτεί ακόμα περισσότερο.
Ένας ακόμα παράγοντας επιβαρυντικός, που διεισδύει τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στην διανομή και αλλάζει ριζικά τα δεδομένα στην οργάνωση, στην οικονομική πολιτική και στην καινοτόμο σκέψη, είναι η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ.
Οι αλλαγές είναι ραγδαίες σ’ ένα καινούργιο χώρο και το λιανικό εμπόριο αισθάνεται ανήμπορο.
Πρέπει κάτι να γίνει, πρέπει να αναλύσουμε σε βάθος τα δεδομένα, την δομή αυτών των παραγόντων, πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί, ανταλλάσσοντας σκέψεις και απόψεις, ενεργώντας χωρίς εγωισμούς αλλά με θέσεις και διαλεκτική, γιατί είμαστε σε μία πορεία που θα καταγράφονται από δω και στο εξής αρνητικά αποτελέσματα, όπως πρόσφατα.
Να δούμε την πραγματικότητα, τους παράγοντες που είναι απόρροια των πολιτικών που εφαρμόζονται, για την αλλαγή του συστήματος και να αντιδράσουμε στην Κρήτη.
Το εμπόριο και οι υπηρεσίες, ενωμένα θα κρατήσουν τα μετερίζια.
Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Δεν θα επιτρέψουμε τον θάνατο του εμποράκου».