Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για τη νέα τουριστική σαιζόν του 2025 μιας και οι προ-κρατήσεις καταγράφουν αύξηση σε ποσοστό 5 – 7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Οι επισκέπτες φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκαν την περίοδο του early booking εξασφαλίζοντας φθηνά τουριστικά πακέτα προγραμματίζοντας από νωρίς τις διακοπές τους σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων.
Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος το Συλλόγου Ξενοδόχων, Μανόλης Τσακαλάκης, οι επιχειρηματίες παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι: «Για το 2025 εμφανίζεται αυτή τη στιγμή μία αύξηση στις προ-κρατήσεις σε σχέση με πέρυσι. Αυτό δεν σημαίνει και πολλά βέβαια, γιατί ανά πάσα στιγμή κάτι κακό μπορεί να το αναστρέψει αυτό, όμως σίγουρα είναι μια θετική εξέλιξη. Αυτό που φαίνεται είναι να υπάρχει οικονομική ένδεια και οι πολίτες ψάχνουν να βρουν το επιθυμητό προϊόν στην καλύτερη δυνατή τιμή και για αυτούς είναι μία ευκαιρία, οι μήνες μέχρι τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο που υπάρχουν πολύ καλές εκπτώσεις για να πραγματοποιήσουν τις κρατήσεις τους. Ειδικά για αυτούς που γνωρίζουν εκ των προτέρων και έχουν διαλέξει που θέλουν να πάνε, σε ποιο προορισμό και σε ποιο ξενοδοχείο, είναι μία ευκαιρία η περίοδος του eraly booking και την εκμεταλλεύονται. Γι’ αυτό και έχουμε περισσότερες προ-κρατήσεις φέτος, της τάξης του 5-7% ανά τη χώρα. Αυτό είναι ένα δείγμα συνολικό για όλες τις αγορές. Βέβαια για το Ρέθυμνο και την Κρήτη γενικότερα, οι βασικές αγορές είναι η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία, οι Σκανδιναβικές χώρες».
Τα πρώτα ξενοδοχεία αναμένεται να ανοίξουν στον νομό στα τέλη Μαρτίου και μέχρι το τέλος του Απρίλη θα έχουν ανοίξει στο σύνολό τους: «Παραδοσιακά η σεζόν ανοίγει μία εβδομάδα πριν το Πάσχα. Φέτος συμπίπτουν και τα δύο Πάσχα, στις 20 Απρίλη και τα περισσότερα ξενοδοχεία θα ανοίξουν από τις 10 του μήνα και μετά. Κάποια ξενοδοχεία θα ανοίξουν τέλος Μαρτίου, αρχές Απριλίου. Εκτιμούμε ότι θα καταγραφεί μία καλή κίνηση εκείνη την περίοδο», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλάκης οι επισκέπτες φέτος θα πληρώνουν ακριβότερα τα τουριστικά πακέτα με την αύξηση κατά 5% περίπου που επιβλήθηκε στα συμβόλαια.
Το ενεργειακό κόστος και οι γενικότερες ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες επιβαρύνουν τη λειτουργεία των ξενοδοχείων, ενώ η έλλειψη προσωπικού για μια ακόμα χρονιά εξελίσσεται σε μεγάλο αγκάθι: «Η ενεργειακή αύξηση συμπαρασύρει τα πάντα προς τα πάνω, όχι μόνο το κόστος των πρώτων υλών, αλλά και το κόστος της ενέργειας που είναι μεγάλο κομμάτι για εμάς, γιατί τα air condition με ρεύμα δουλεύουν και αν και φέτος οι θερμοκρασίες είναι εξίσου υψηλές το κόστος θα είναι και πάλι τεράστιο. Επίσης, πρέπει να μεριμνήσουμε για τους μισθούς του προσωπικού μας. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι πρέπει να επιβιώσουν και πρέπει να κάνουμε σχετικές αυξήσεις. Όλα αυτά είναι κόστος για ένα ξενοδοχείο. Ένα δεύτερο θέμα, εξίσου σοβαρό, είναι αυτό της έλλειψης εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο. Βλέπω ότι βαίνει προς ομαλοποίηση, δηλαδή τη φετινή χρονιά έχω την αίσθηση ότι όλο και περισσότεροι ξενοδοχοϋπάλληλοι επιστρέφουν στα ξενοδοχεία, σε συνδυασμό με την απλούστευση των διαδικασιών για την εισροή μετακλητών από τρίτες χώρες, και δείχνει να ομαλοποιείται το θέμα του σέρβις. Όχι ότι λύνεται αλλά είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα σε σχέση με πέρυσι».
Γ. Χριστοδουλάκης: «Με τρομάζει αυτό που έρχεται, χωρίς σχεδιασμό, την επόμενη δεκαετία για τον τουρισμό στην Κρήτη»
«Όλα τα μηνύματα για τη φετινή τουριστική χρονιά είναι θετικά αρκεί να μην συμβεί κάτι απρόοπτο κι ελπίζουμε ότι δεν θα γίνει και κάτι στη Σαντορίνη» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης ο κ. Γ. Χριστοδουλάκης πρόεδρος της ομοσπονδίας τουριστικών καταλυμάτων αν. Κρήτης επισημαίνοντας ότι «όλοι ελπίζουμε για τη Σαντορίνη και όλη την περιοχή να σταματήσει εδώ το φαινόμενο της σεισμικής ακολουθίας».
Όπως τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης είναι δύσκολα πάντως τα πράγματα γιατί εάν συνεχίσει το φαινόμενο θα είναι πιεστική η κατάσταση και για την τουριστική σεζόν αφού ήδη βγάζουν κάποιες χώρες οδηγίες.
«Έχουν αλλάξει μεν τα πράγματα, αλλά έχουμε τους μεγάλους τουριστικούς πράκτορες που κανονίζουν τις διακοπές εκατομμυρίων ανθρώπων και πια ναι μεν παίζει περισσότερο το last minute αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν σώζει μια τουριστική περίοδο».
Εκτός, πάντως, από τους σεισμούς είπε ο κ. Χριστοδουλάκης «Υπάρχουν κι άλλα στοιχεία της φύσης που φοβόμαστε και χρειάζεται εκπαίδευση όπως οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές. Έχουμε σκεφτεί τι εκπαίδευση χρειαζόμαστε όλοι για τις πυρκαγιές. Βλέπουμε τι γίνεται κάθε Καλοκαίρι».
Ο κ. Χριστοδουλάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις- δεν υπηρετούν το τουριστικό προϊόν, είπε, και τόνισε ότι έχει πάρει κάποια πρώτα μέτρα το κράτος, αλλά τα προβλήματα παραμένουν.
«Για μας πιο ουσιαστικό είναι ότι έχουμε μόνιμα και διαχρονικά προβλήματα. Πάνω από 70% των μελών μας δηλώνει σε γκάλοπ ότι έχει παράπονο από τους δήμους για τα σκουπίδια, την ηχορύπανση κ.λπ. Αλλά είναι μια κατάσταση που συζητούμε εδώ και χρόνια και τίποτα δεν φτιάχνει»
Ο πρόεδρος ανέφερε ότι: «Στην Κρήτη έχουμε πρόβλημα με τις υποδομές, έχουμε κι έλλειψη νερού και δεν μιλάει κανένας γι’ αυτό. Πώς θα έρθουν εκατομμύρια τουρίστες: Με τρομάζει αυτό που έρχεται στο μέλλον την επόμενη δεκαετία και το νέο αεροδρόμιο στην Κρήτη και εάν δεν παρθούν μέτρα, εάν δεν σχεδιάσουμε δεν πρόκειται να μπορέσει η Κρήτη να ανταπεξέλθει. Εάν κάνουμε κάτι, να σχεδιάσουμε θα τα καταφέρουμε, αλλά όχι έτσι».
«Δυστυχώς δεν έχουμε καμία στρατηγική για τον τουρισμό, είναι πια φανερό σε όλους αυτό» και πρόσθεσε ότι «εμείς έχουμε κυρίως επαναλαμβανόμενους πελάτες και κάθε χρόνο μας λένε τα ίδια προβλήματα που βλέπουν…».
Αναφέρθηκε στην έλλειψη εργατικού δυναμικού που έχει σχέση και με τα Airbnb και τη μαύρη εργασία, ενώ τόνισε ότι ο σύλλογος τους ετοιμάζει μια πλατφόρμα -την experience Crete- όπου θα μπορούν να είναι όλα τα τουριστικά καταλύματα εκεί και να διαφημίζεται η Κρήτη.