Το βιβλίο «Σφαίρες από το Παρελθόν και «Ο μπαμπάς μου… ο ναυτικός», άγγιξαν και ταξίδεψαν το κοινό στη διάρκεια των παρουσιάσεων
Το Λογοτεχνικό Φεστιβάλ «Όψεις του Φανταστικού», που πραγματοποιείται στην Κρήτη από τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές», έκανε στάση στο Ρέθυμνο, μετατρέποντας το 14ο Δημοτικό Σχολείο σε έναν χώρο γεμάτο ιστορίες και συναισθήματα.
Το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει δύο βιβλία, που ανήκουν σε διαφορετικά λογοτεχνικά είδη, και να ταξιδέψει μέσα από τις ιστορίες των βιβλίων «Σφαίρες από το Παρελθόν» του Ντίνου Τανίτη και «Ο μπαμπάς μου… ο ναυτικός» της Αλίκης Μπαλασάκη.
Ν. Τανίτης: «Σφαίρες από το Παρελθόν» – Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα μυστηρίου
Η πρώτη παρουσίαση αφορούσε το βιβλίο «Σφαίρες από το Παρελθόν» του Ντίνου Τανίτη, ένα neo-noir αστυνομικό μυθιστόρημα που συστήνει στο ελληνικό κοινό έναν νέο αντισυμβατικό ήρωα, τον Πέτρο Λαγωνιάρη. Πρόκειται για έναν μοναχικό φωτορεπόρτερ-ντετέκτιβ που κινείται στη σκληρή, δυστοπική Αποξενούπολη, μια πόλη γεμάτη βία, παρανομία και μυστικά.
Κατά την παρουσίαση από τον ίδιο τον συγγραφέα Ντίνο Τανίτη, έγινε φανερό ότι το βιβλίο έχει όλα τα στοιχεία ενός νουάρ: Έναν αινιγματικό πρωταγωνιστή με ηθικές αντιφάσεις, μια ατμόσφαιρα γεμάτη καπνό και σκιά, μια μοιραία γυναίκα που επιστρέφει από το παρελθόν, έναν αδιάλλακτο αστυνομικό που τον καταδιώκει αλλά και τον χρειάζεται, καθώς και μια πλοκή με αγωνία, γρίφους και έντονες ανατροπές.
Η αφήγηση του Ντίνου Τανίτη μεταφέρει τον αναγνώστη σε έναν κόσμο που το παρελθόν στοιχειώνει το παρόν και οι σφαίρες δεν είναι ποτέ τυχαίες, κρύβουν μυστικά, ενοχές και μια αλήθεια που πρέπει να αποκαλυφθεί. Ο συγγραφέας ανέλυσε το προφίλ του, σύμφωνα με το οποίο πρόκειται για ένα δυνατό αλλά βαθιά μόνο άντρα, έναν outsider της κοινωνίας που παρά την περιθωριοποίησή του, καταφέρνει να επιλύει τις πιο περίπλοκες υποθέσεις.
Όπως δήλωσε ο συγγραφέας Ντίνος Τανίτης:«Είναι ένα neo-noir βιβλίο αστυνομικής λογοτεχνίας που θα σας ταξιδέψει σε μια δυνατή ιστορία με έντονα συναισθήματα, σκληρές αλήθειες, κυνικό χιούμορ και μια πινελιά ρομαντικής χροιάς, στους βίαιους δρόμους της Αποξενούπολης».
Α. Μπαλασάκη: «Ο μπαμπάς μου… ο ναυτικός» – Μια τρυφερή ιστορία για την παιδική αγωνία και την αγάπη
Η δεύτερη παρουσίαση της βραδιάς έδωσε μια πιο ζεστή και συγκινητική νότα, με την παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Ο μπαμπάς μου… ο ναυτικός» της Αλίκης Μπαλασάκη. Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία της μικρής Αννούλας, η οποία περιμένει με ανυπομονησία τον μπαμπά της να επιστρέψει από το πολύμηνο ταξίδι του στη θάλασσα, ακριβώς την ημέρα των γενεθλίων της. Όμως, μια απρόσμενη καθυστέρηση γεννά φόβους, αμφιβολίες και μια μεγάλη αγωνία. Θα προλάβει άραγε ο αγαπημένος της μπαμπάς να φτάσει στην ώρα του;
Για το βιβλίο μίλησαν η ίδια η συγγραφέας, καθώς και ο Κωνσταντίνος Σάρρος, δάσκαλος – διευθυντής 14ου Σχολείου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου και η Δέσποινα Μαυράκη, δασκάλα – συγγραφέας.
Αυτό που έκανε το βιβλίο να ξεχωρίσει είναι η ανατροπή στο τέλος, που δίνει μια νέα διάσταση στην ιστορία της Αννούλας. Όπως αποκάλυψε η συγγραφέας, το βιβλίο δεν είναι μόνο μια προσωπική ιστορία για τη σχέση πατέρα-κόρης, αλλά και ένας ύμνος στην ανθρωπιά και στη δύναμη της καλοσύνης. Ο λόγος που ο μπαμπάς της καθυστέρησε δεν είναι τυχαίος, πρόκειται για μια πράξη ηρωισμού, που η μικρή θα καταλάβει πλήρως μόνο όταν μεγαλώσει.
Όπως μοιράστηκε με τα «Ρ.Ν.» η συγγραφέας του παιδικού βιβλίου κ. Μπαλασάκη: «Η Αννούλα αφηγείται την ιστορία του μπαμπά της που φοβόταν ότι δεν θα ερχόταν στα όγδοα γενέθλιά της, καθ΄ ό,τι ναυτικός, είχε καθυστερήσει να επιστρέψει κάποιο διάστημα, κάτι που την είχε προβλημάτισε ότι δεν θα προλάβαινε να ήταν παρών. Όμως ο πατέρας της τα κατάφερε, ήρθε με την τούρτα. Η ιστορία ξεκινάει από εκεί, αλλά καταλήγει διαφορετικά. Ο λόγος που ο μπαμπάς καθυστέρησε έκανε την Αννούλα στο τέλος να νιώθει περήφανη για τον μπαμπά της. 15 χρόνια αργότερα συνειδητοποιεί ότι τελικά ο μπαμπάς της δεν ήταν μόνο αυτό που είχε στην καρδιά της, αλλά ήταν ένας ήρωας και στην καρδιά ενός άλλου παιδιού. Η έμπνευση μου ήταν καθαρά από το οικογενειακό περιβάλλον, ωστόσο το προσφυγικό ζήτημα είναι κάτι που προβληματίζει το κοινό από τη γέννεσή του, και με αυτό το βιβλίο ήθελα να αναδείξω πόσο σημαντικό είναι να είσαι άνθρωπος και να το δείχνεις στην κάθε σου στιγμή. Να ξέρεις ότι κάποια στιγμή στο μέλλον αυτή η πράξη δεν θα είναι μια απλή πράξη, θα είναι πραγματικά ένα σωτήριο γεγονός για κάποιους ανθρώπους που νιώθουν ευγνώμονες για εκείνους που το έκαναν».