Το Δ.Σ της Oμοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης για την Καλλιρόη Παρρέν Σιγανού.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Μαρτίου 2025, στις 6:30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινοπολιτών Δημητρίου Σούτσου 46 Αθήνα (Στάση Μετρό Αμπελοκήπων). Είσοδος ελεύθερη.
Πρόγραμμα
• 18:30: Προσέλευση κοινού
• 18:45: Καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου Ρεθύμνης κ. Νικόλαο Κραουνάκη
• 19:00: Χαιρετισμοί Επισήμων
• 19:15: Ομιλητές:
1. κ. Μαρία Κότσου Α΄Αντιπρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών Ιστορικός με θέμα: «Η Παρρέν και η εποχή της»
2. κ. Μαρία Σαμπατακάκη Ιστορικός, Ιδρύτρια του Historistai Concept Office με θέμα: «Από την πρωτοπόρο Καλλιρρόη Σιγανού- Παρρέν στις σύγχρονες προκλήσεις»
3. κ. Ελευθέριος Αναστασάκης, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Διδάκτωρ ΕΚΠΑ, Κλινικός Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου
Κλείσιμο εκδήλωσης από την Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου κ. Γεωργία Αναστασάκη – Κυριακάκη
Παρουσίαση Εκδήλωσης: κ. Έυη Τσουράκη
Καλλιρρόη Σιγανού – Παρρέν 1861 – 1940
Γεννήθηκε το 1861 στο μικρό χωριό Πλατάνια Αμαρίου Ρεθύμνης. Λόγια και Δημοσιογράφος. Το 1867 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου αποφοίτησε από το Αρσάκειο με δίπλωμα Δασκάλας.
Παντρεύτηκε τον Ιωάννη Παρρέν, Α΄ Γενικό Διευθυντή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Η δράση της, πνευματική και φεμινιστική, υπήρξε σπουδαία. Εργάστηκε με αυταπάρνηση και επιμονή για τη θέση και τη χειραφέτηση της Γυναίκας στην κοινωνία και αντιπροσώπευσε σε χαλεπούς καιρούς την Ελλάδα σε διεθνή συνέδρια γυναικών.
Διαπιστώνοντας την μεγάλη ανάγκη της Ελλάδας για εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση των γυναικών και των αναξιοπαθούντων, ίδρυσε πολλά εκπαιδευτικά και κοινωφελή ιδρύματα, με κορυφαίο το Λύκειο των Ελληνίδων το 1911.
Από το 1887 – 1918 εξέδιδε την «Εφημερίδα των Κυριών» συντασσόμενη αποκλειστικά από γυναίκες. Έγραψε πολλά άρθρα και δοκίμια, μυθιστορήματα και θεατρικά έργα με θέμα τα κοινωνικά προβλήματα αλλά κυρίως τη θέση της γυναίκας, όπου πρωτοπόρησε στον αγώνα για να σταθεί ισάξια στην κοινωνική ζωή.