Νέα σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ έλαβε χώρα στις 13:43 στην Αμοργό με εστιακό βάθος στα 11,6 χλμ τη στιγμή που η συνεχής σεισμική δραστηριότητα εξακολουθεί να δοκιμάζει τους κατοίκους των Κυκλάδων
Την ίδια ώρα, σε πλήρη επαγρύπνηση παραμένουν οι επιστήμονες, καθώς διανύουμε τη 16η ημέρα, αφότου ξεκίνησαν οι σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες. Ο χθεσινός σεισμός των 5,3 Ρίχτερ, ο ισχυρότερος έως τώρα, αναστάτωσε τους κατοίκους σε Σαντορίνη, Αμοργό και τα γύρω νησιά ενώ έγινε αισθητός ακόμα και στην Αθήνα, με τους ειδικούς να μιλούν για ένα δυναμικό φαινόμενο, με αυξομειώσεις που θα συνεχίσει να εξελίσσεται. Λίγη ώρα αργότερα σημειώθηκε ακόμα ένας σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ.
Το πρωί νέος σεισμός μεγέθους 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοιχτά της Αμοργού. Είχε προηγηθεί δόνηση 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 07:58 και δύο λεπτά αργότερα, στις 8:00, ακολούθησε δόνηση μεγέθους 4,5 Ρίχτερ στα 10 χλμ νότια της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος στα 13,5 χλμ. Στις 08:39 καταγράφηκε σεισμός μεγέθους 4,6 Ρίχτερ και στις 8:50 άλλος με μέγεθος 4 Ρίχτερ.
Από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί 183 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ και 1.100 σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ, ενώ από τις 12:00 το βράδυ στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού έχουν καταγραφεί δέκα σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ.
Η σεισμική ακολουθία δεν θα αποκλιμακωθεί σύντομα, λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι την εντάσσουν στο φαινόμενο της σμηνοσειράς και εμφανίζονται επιφυλακτικοί με την πορεία του φαινομένου.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΕΡΤΝews έκανε λόγο για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο τονίζοντας ότι «η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει να κάνει με τις ηφαιστειακές διεργασίες». Ερωτηθείς εάν ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος, ο κ. Λέκκας διευκρίνισε: «Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός. Συνήθως, πρέπει να ξεπερνά κατά τουλάχιστον μισό βαθμό τους προηγούμενους για να διακριθεί ως τέτοιος. Εδώ, δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα».
Σχετικά με το φαινόμενο της σμηνοσειράς, ανέφερε:
«Περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς. Ένας τέτοιος σεισμός εκδηλώθηκε χθες στις 22:16. Ήταν 5,3 Ρίχτερ, οριακά μεγαλύτερος από τον προηγούμενο που εκδηλώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή. Αυτή η αύξηση των μεγεθών, που ουσιαστικά βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεν είναι κάτι που δεν εντάσσεται μέσα σε αυτό που είχαμε πει την προηγούμενη φορά. Πολλοί σεισμοί, συχνοί σεισμοί με μεγέθη κυμαινόμενα. Έχουν εκδηλωθεί πάνω από 10.000 σεισμοί αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, το οποίο προσπαθούμε να κατανοήσουμε, να ανιχνεύσουμε και να δούμε τι ακριβώς γίνεται. Όχι έχοντας άμεση παρατήρηση στο υπέδαφος, με όργανα τα οποία καταγράφουν έμμεσα δεδομένα και τα οποία καλούμαστε εμείς να αναλύσουμε και να πάμε σε συμπεράσματα έτσι ώστε να βοηθήσουμε και την πολιτεία», σημείωσε ο κ. Λέκκας.
Από την άλλη πλευρά, ο Αθανάσιος Γκανάς μιλώντας στην εκπομπή Newsroom του ΕΡΤΝews ανέφερε:
«Δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτα φυσιολογικό σε αυτή την ακολουθία. Μας έχει προβληματίσει πάρα πολύ διότι δεν έχουμε ξαναδεί αυτό το φαινόμενο. Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι ένα δυναμικό φαινόμενο το οποίο θα έχει αυξομειώσεις. Δηλαδή μπορεί να υπάρξει μια μέρα που θα υπάρχει μια σχετική ηρεμία και μετά θα ακολουθήσει ένας ισχυρός σεισμός και έπειτα μετασεισμοί. Το φαινόμενο εξελίσσεται, είναι μια σειρά η οποία οφείλεται, κατά την άποψή μου, σε μια κίνηση ηφαιστειακών ρευστών στο μέσο φλοιό σε βάθος 10 με 12 χιλιομέτρων και αυτό θα πρέπει να εξελιχθεί και άλλο μέχρι να ηρεμήσει», σημείωσε ο κ. Γκανάς και στη συνέχεια σχολίασε: «Υπάρχει μια αστάθεια σε αυτή την ακολουθία, την οποία δεν την έχουμε ξαναδεί. Για αυτό και είμαστε επιφυλακτικοί να πούμε πότε θα τελειώσει».
Πηγή: ertnews