Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
Σημάδια κόπωσης παρουσιάζουν τα δημόσια κτίρια του Ρεθύμνου τονίζει πρόεδρος της Ν.Ε του ΤΕΕ Ρεθύμνου Γεωργία Μανωλίτση σχετικά με τα πρώτα αποτελέσματα του ελέγχου που πραγματοποιείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος για την αντισεισμική προστασία. Όπως εξηγεί, δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, σίγουρα όμως η παλαιότητα συγκεκριμένων κτιρίων απαιτεί επιπλέον ελέγχους και σίγουρα παρεμβάσεις.
Το μείζον είναι, βέβαια, τα αποτελέσματα των ελέγχων-που είναι σε εξέλιξη- να αξιοποιηθούν από την πολιτεία και να εξευρεθεί το απαραίτητο χρησμοδοτικό εργαλείο για να γίνουν οι παρεμβάσεις που χρειάζεται και να θωρακιστούν τα κτίρια με τρόπο αποτελεσματικό.
Αντίστοιχα, και για τα ιδιωτικά κτίρια, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ν.Ε ΤΕΕ Ρεθύμνου, χρειάζεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες, οι οποίες να εστιάζουν στην κινητροδότηση στους ιδιοκτήτες ακινήτων, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στις αναγκαίες παραβάσεις. Τα προγράμματα που κατά καιρούς ανακοινώνονται περιορίζονται στις ενεργειακές αναβαθμίσεις και όχι σε παρεμβάσεις που αφορούν στην στατικότητα των κτιρίων που ενιαία αυτές που χρειάζονται ειδικά στα ιστορικά κέντρα.
Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η πρόεδρος της Ν.Ε ΤΕΕ Ρέθυμνου Γεωργία Μανωλίτση, ανέφερε: «Σίγουρα η αντισεισμική θωράκιση του κτιριακού δυναμικού της χώρας είναι κάτι που πρέπει να τεθεί από την πολιτεία σε πρώτη προτεραιότητα. Το ΤΕΕ κινείται και πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο έλεγχος στα σχολεία γίνεται από κλιμάκιο μηχανικών. Δεν έχουν σταλεί ακόμα ολοκληρωμένα τα πορίσματα. Η πρώτη εικόνα -επειδή ο έλεγχος είναι ταχύς οπτικός- δείχνει ότι υπάρχουν σημάδια κόπωσης στα κτήρια από την πάροδο των ετών».
Όπως τονίζει, εφόσον κριθεί απαραίτητο από τον πρώτο έλεγχο θα ακολουθήσει και δεύτερος: «Αυτή τη στιγμή ελέγχουμε στον φορέα αν υπάρχουν κάποιες ρηγματώσεις, που με το δικό μας μάτι μπορούμε να τις αξιολογήσουμε αν είναι σημαντικές ή αν δεν είναι. Από εκεί και πέρα αν προκύψουν στοιχεία που θα φαίνεται ότι μπορεί να υπάρχει κάτι στο κτήριο ουσιαστικό, από πλευράς φθοράς και σεισμικής καταπόνησης, τότε πρέπει να περάσουμε σε δεύτερες μεθόδους, οι οποίες είναι η λήψη δοκιμίων, για να ελέγξουμε τι γίνεται με την ποιότητα του σκυροδέματος, με τον οπλισμό .
Σε κάθε περίπτωση προς το παρόν δεν μπορούμε να πούμε με τα στοιχεία που έχουμε και είναι πάρα πολύ λίγα, ότι υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα».
Ωστόσο, όπως σημειώνει, το ζητούμενο είναι: «Να μην μείνουμε μόνο στα πορίσματα, να περάσουμε σύντομα και στο επόμενο στάδιο, ώστε να αξιοποιηθούν τα συμπεράσματα, τα οποία προέκυψαν και να γίνουν και οι πρώτες παρεμβάσεις και γενικότερα ο κύκλος αυτός πρέπει μακροπρόθεσμα να ανοίξει και να δοθούν κίνητρα, ώστε να αρχίσουν να ελέγχονται και τα ιδιωτικά κτήρια της χώρας μας, διότι και εκεί τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, καθώς η δαπάνη συνήθως όταν απαιτηθεί είναι σημαντική. Όπως όλοι βλέπουμε, με την αύξηση του κόστους ζωής, με τον περιορισμό των εισοδημάτων, αυτό καθίσταται πολλές φορές δύσκολο έως αδύνατο. Για αυτό θεωρώ ότι πρέπει να δοθούν επιπλέον κίνητρα. Έτσι ώστε ο πολίτης να έχει τη δυνατότητα να ελέγξει καταρχήν το κτήριο του και δεύτερον να καταφέρει να το επισκευάσει».
«Ο περιφερειακός δρόμος θα αποσυμφορήσει κυκλοφοριακά την πόλη»
Ο περιφερειακός δρόμος θα αποσυμφορήσει κυκλοφοριακά την πόλη, επισημαίνει η κ. Μανωλίτση, η οποία ωστόσο διευκρινίζει ότι το ΤΕΕ δεν έχει ακόμα διαμορφώσει άποψη επί των μελετών του έργου, ενώ θα συμμετέχει στη συνάντηση της Τετάρτης για το θέμα αυτό: «Ο Περιφερειακός δρόμος είναι μία απαίτηση της κοινωνίας του Ρεθύμνου. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι τεράστιο. Χαιρόμαστε πραγματικά που μετά από τόσα χρόνια έχει δρομολογηθεί. Σίγουρα έτσι όπως είναι δομημένη η πόλη με τους δύο βασικούς άξονες εισόδου και εξόδου και όχι με τόσο εύκολη την παράπλευρη κυκλοφορία και τη διαφυγή από τα βασικά ρεύματα, ο Περιφερειακός δρόμος θεωρούμε ότι πραγματικά θα αποσυμφορήσει το κέντρο, σε συνάρτηση παράλληλα με κάποιες διανοίξεις οδών, οι οποίες προβλέπονται στο σχέδιο πόλης.
Στη θεσμική μας συνάντηση με τον Δήμαρχο κάναμε μία πολύ ωραία συζήτηση σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα που επηρεάζει την καθημερινότητά μας και την ποιότητά ζωής μας ως πολίτες στο Ρέθυμνο και θεωρούμε και με τις επαφές, τις δικές μας παρεμβάσεις και με τους μελετητές μας στο τέλος θα καταλήξουμε σε ένα Περιφερειακό δρόμο, στον οποίο πραγματικά και ο προϋπολογισμός του θα μπορέσει να είναι εφαρμόσιμος, αλλά πραγματικά θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Περιφερειακού δρόμου της πόλης», ανέφερε και πρόσθεσε ότι:
«Θεωρώ ότι ο Περιφερειακός δρόμος είναι ένας δρόμος ο οποίος κουμπώνει με το έργο του ΒΟΑΚ, πρέπει να ληφθεί υπόψη και η μελέτη του ΒΟΑΚ και οι επεκτάσεις του σχεδίου πόλεως του Ρεθύμνου. Δεν θα πρέπει να είναι ένας αστικοποιημένος δρόμος. Θα πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή των μελετών, έτσι ώστε η έννοια του Περιφερειακού δρόμου να ισχύει».
Υπέρ των κυκλικών κόμβων στην πόλη
Υπέρ της κατασκευής κυκλικών κόμβων στην πόλη τάχθηκε η κ. Μανωλίτση, όταν ρωτήθηκε από τα «Ρ.Ν.» ωστόσο, όπως είπε, η οποία συζήτηση βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο: «Οι κυκλικοί κόμβοι δίνουν μία ανάσα στην πόλη, εφόσον είναι σωστά μελετημένοι και γίνεται πιο ήπια η κυκλοφορία και γίνεται επί της ουσίας και μία ανακατεύθυνση των οχημάτων. Είναι δηλαδή κάποια κομβικά σημεία, στα οποία η κίνηση και διαχέεται προς διάφορες κατευθύνσεις. Είναι μία συζήτηση που είναι ακόμα στις αρχές της».