Μέσα από τη συμμετοχή τους σε πολυάριθμα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, πολιτιστικών θεμάτων και επαγγελματικού προσανατολισμού, οι μαθητές ανέδειξαν ζητήματα που τους απασχολούν στην καθημερινή τους ζωή, προτείνοντας λύσεις και δημιουργώντας νέες ιδέες
Την παρουσίαση της μελέτης και των εργασιών τους στο πλαίσιο υλοποίησης των πολύμηνων εθελοντικών προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων – περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, πολιτιστικών θεμάτων και αγωγής σταδιοδρομίας στα οποία συμμετείχαν, έκαναν μαθητές 12 γυμνασίων και λυκείων του Ρεθύμνου χθες το πρωί στο «Σπίτι του Πολιτισμού». Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, υπό την αιγίδα του δήμου Ρεθύμνης και με τη χρηματοδότηση της Αντιπεριφέρειας Κρήτης, με τίτλο «Γιορτή Μαθητικής Δημιουργίας Σχολικού Έτους 2024-25 στο Ρέθυμνο» έδωσε το βήμα στους νεαρούς μαθητές να αναδείξουν μέσα από τις δημιουργίες τους τα ζητήματα που τους προβληματίζουν στην καθημερινότητά τους, εντός και εκτός του σχολικού περιβάλλοντος και να καταθέσουν τα βιώματα και τις εμπειρίες τους για ένα σύνολο θεμάτων, όπως η σχολική βία, η ανακύκλωση, οι εικαστικές ανησυχίες, η σχολική διαμεσολάβηση, η κλιματική αλλαγή και η διαχείριση του νερού.
Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2024-2025, τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου υλοποίησαν 200 προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών και με την εθελοντική εκπόνηση και τον συντονισμό των εκπαιδευτικών, πως τόνισε ο Μανούσος Μαραγκάκης, διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, «Οι εκπαιδευτικοί είναι εμψυχωτές αυτών των προγραμμάτων. Αξιοποιούν τον ελεύθερό τους χρόνο και δημιουργούν μαζί με τα παιδιά μουσικά, εικαστικά, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και πολύ σημαντικά προγράμματα υγείας και γι’ αυτό αξίζουν συγχαρητήρια». Ουσιαστικά οι μαθητές επεξεργάζονται όχι μόνο την καθημερινότητα, αλλά και τη βελτίωση αυτής, όχι μόνο στο σχολικό περιβάλλον, αλλά και στον κοινωνικό περίγυρο, όπως ανεφερε. Μεταξύ αυτών προγραμμάτων ήταν 58 προγράμματα Περιβαλλοντικής Αγωγής, 50 προγράμματα Αγωγής Υγείας, 90 προγράμματα Πολιτιστικών Θεμάτων και 2 προγράμματα Αγωγής Σταδιοδρομίας, ενώ στο πλαίσιο αυτών ο μαθητής ως ενεργός πολίτης είχε την ευκαιρία να εντοπίζει, προσδιορίζει, συλλέγει, περιγράφει, μελετά, διερευνά, αξιολογεί, επιλέγει, συμμετέχει, ενημερώνει, συνεργάζεται και προτείνει.
«Μια μαθητική αναγέννηση, μία μαθητική δημιουργία»
Μία ευκαιρία για το σύνολο των μαθητών και των μαθητριών να παρουσιάσουν το έργο που έχουν επιμεληθεί από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα ήταν η σχολική δράση που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, ενώ όπως επεσήμανε ο κ. Μαραγκάκης, υπάρχουν ομάδες που συμμετέχουν και σε ευρωπαϊκά προγράμματα. «Είμαστε χαρούμενοι που όλα τα παιδιά καταθέτουν τα βιώματά τους, τις εμπειρίες τους και συζητούν για την καθημερινότητά τους στο σχολείο και πώς μπορούν να την κάνουν καλύτερη», σημείωσε, ενώ επεσήμανε επίσης ότι όλα τα θέματα που προσεγγίζουν τα παιδιά είναι επίκαιρα και στοχεύουν στη διάχυση γνώσης, πληροφόρησης και ενημέρωσης, αλλά και στην ενημέρωση των ίδιων των παιδιών για τα προβλήματα που εντοπίζονται και απαιτούνται λύσεις. Ένα σημαντικό παράδειγμα έχει να κάνει με την εικαστική εκπαίδευση και δημιουργία εντός των σχολικών ιδρυμάτων, όπου «Οι αίθουσες, οι διάδρομοι, οι χώροι που βρίσκονται τα παιδιά είναι χώροι που μοιάζουν σε πολλές περιπτώσεις ιδρυματικοί, δεν υπάρχει λίγο χρώμα, σε μία αίθουσα, σε ένα διάδρομο, σε ένα χώρο εκδηλώσεων. Έχουμε διαπιστώσει όλοι το εικαστικό έλλειμμα που υπάρχει στους χώρους της εκπαίδευσης. Τα παιδιά με αυτήν την ευκαιρία δίνουν χρώμα στην καθημερινότητά της σχολικής τους ζωής, όσον αφορά την εικαστική παρέμβαση».
Ένα άλλο παράδειγμα έχει να κάνει με τη μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο και από το γυμνάσιο στο Λύκειο, ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τα παιδιά και προσεγγίστηκε από τους μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, στο πλαίσιο ενός προγράμματος αγωγής υγείας. Όπως τόνισε ο κ. Μαραγκάκης, «Μία παρέμβαση για την πρώτη μέρα στο γυμνάσιο, είναι μία μετάβαση, για την οποία δεν έχουμε δουλέψει ικανοποιητικά στον χώρο της εκπαίδευσης. Κάθε μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο και από το γυμνάσιο στο λύκειο, ενδέχεται να είναι και μία τραυματική εμπειρία για τα μικρά παιδιά όταν αλλάζουν περιβάλλον».
«Ουσιαστικά τα παιδιά συζητούν και διαμεσολαβούν για το τι είναι το σχολείο για αυτά»
Το πρόγραμμα σχολικής διαμεσολάβησης στο οποίο συμμετέχουν τα σχολεία του Ρεθύμνου είναι μία σημαντική μέθοδος ειρηνικής επίλυσης διαφορών ανάμεσα σε μαθητές και αποτελεσματικής αντιμετώπισης περιστατικών σχολικής βίας και εκφοβισμού. Πολλοί ήταν οι μαθητές που προσέγγισαν το ζήτημα αυτό, από τη στιγμή που όπως ανέφερε και ο κ. Μαραγκάκης, η βία πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό της εποχής. «Τα παιδιά κινούνται στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης, είναι ένα πρόγραμμα που έχουμε εφαρμόσει τώρα και μέσα από τις σχολικές δραστηριότητες πλέον των τριών ετών, κάθε σχολική μονάδα έχει σχολικούς διαμεσολαβητές, που είναι οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί σύμβουλοι σχολικής ζωής, που έχουν πολλαπλασιάσει τον ρόλο τους, μέσα από επιμορφούμενους μαθητές, σχολικούς διαμεσολαβητές, οι οποίοι μεσολαβούν και λύνουν με ειρηνικό τρόπο τις διαφορές των παιδιών σε θέματα σχολικού εκφοβισμού, βίας και ό,τι άλλο προκύπτει στη σχολική καθημερινότητα».
Ο κ. Μαραγκάκης εξέφρασε παράλληλα τη δυσαρέσκειά του, για το γεγονός ότι στα σχολεία της πόλης δεν υπάρχει μία αίθουσα που να μπορούν να μαζευτούν 100 παιδιά και να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα, σαν αυτό που παρουσιάστηκε και χθες και κατά γενική ομολογία χαρακτηρίστηκε από τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών που γέμισαν το «Σπίτι του Πολιτισμού».