Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα αδέσποτα ζώα σας ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος καταθέτει τις προτάσεις του για την διαχίείρηση των αδέσποτων ζώων.
Στο κείμενό του επισημαίνει ότι το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων έχει πολλές αιτίες και επηρεάζει σχεδόν στο σύνολό της την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. Όπως τονίζει ,η επίλυση δεν είναι μια τόσο απλή υπόθεση καθώς “Η ένταση του προβλήματος είναι η απόδειξη ότι ο τρόπος, καθώς και η λογική που εισήχθη με την ψήφιση του πρώτου νόμου για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων πριν από 20 χρόνια είναι αποτυχημένα. Οι δε συζητήσεις γύρω από το ζήτημα είναι ελλιπέστατες σε επίπεδο επίσημης πολιτείας και κυρίως μονομερείς”.
Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος έχει οπως αναφέρει σαφείς προτάσεις, οι οποίες, όμως, απαιτούν αποφασιστικότητα και συστηματικότητα σε επίπεδο εφαρμογής ώστε να έχουν αποτελέσματα. Η αρχή της επίλυσης του προβλήματος του ελέγχου της πληθυσμιακής αύξησης των αδέσποτων ζώων εστιάζεται στον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, ο οποίος πρέπει να γίνει με ευθύνη και έλεγχο της πολιτείας, να έχει την απαιτούμενη διάρκεια και να αφορά ευρείες γεωγραφικές περιοχές.
Χαρακτηριστικά, προτείνουν:
Α. Συνεργασία Υπουργείου Παιδείας με ΥΠ.Α.Α.Τ. και αρμόδιους συλλόγους (Π.Κ.Σ.) για τη διοργάνωση δραστηριοτήτων και παρεμβάσεων στα σχολεία είτε στα πλαίσια των θεματικών εβδομάδων είτε στα πλαίσια των εργασιών Project στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ομιλίες κτηνιάτρων, διαδραστικά προγράμματα ενημερωτικού και δημιουργικού χαρακτήρα είναι ικανά να χτίσουν μια νέα συνείδηση φιλοζωίας και υπεύθυνης ιδιοκτησίας. Δημιουργώντας υπεύθυνους πολίτες χτίζουμε έναν καλύτερο αυριανό κόσμο.
Επιπλέον, στην εκπαίδευση του κοινωνικού συνόλου εντάσσονται και οι οργανωμένες παρεμβάσεις στον ενήλικο πληθυσμό και ειδικά σε εκείνους τους πολίτες που έχουν στην κατοχή τους παραγωγικά ζώα.
Β. Καταγραφή ζώων και εύρεση ιδιοκτητών.
Καθολική σήμανση και καταχώρηση στη βάση δεδομένων του συνόλου των ζώων συντροφιάς, δεσποζόμενων και αδέσποτων. Συστηματικοί έλεγχοι για την εφαρμογή και τήρηση του μέτρου αυτού και της υπάρχουσας νομοθεσίας και επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες.
Γ. Προγράμματα σήμανσης, στείρωσης και εμβολιασμού αδέσποτων ζώων
Τα προγράμματα πρέπει να έχουν συστηματικό και μακροχρόνιο σχεδιασμό με μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους. Η χρηματόδοτησή των δήμων πρέπει να αυξηθεί, προκειμένου να μπορέσει να τηρηθεί ο αντίστοιχος σχεδιασμός, να ιδρυθούν δημοτικά κτηνιατρεία, να προσληφθούν μόνιμοι δημοτικοί κτηνίατροι.
Αποκλειστικά υπεύθυνοι για τα προγράμματα θα πρέπει να είναι οι δήμοι και μόνο αυτοί, χωρίς να παρεμβαίνουν άτομα με καμία θεσμική ιδιότητα. Τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να διεξάγονται εντός δημοτικών κτηνιατρείων και από δημοτικούς κτηνίατρους ή συνεργαζόμενους ιδιώτες. Οι Υπουργικές Αποφάσεις που ορίζουν παραχώρηση χώρων και τέλεση κτηνιατρικών πράξεων από εθελοντές μόνο πρόβλημα έχουν δημιουργήσει μέχρι τώρα. Δεν είναι δυνατόν χειρουργικές επεμβάσεις να πραγματοποιούνται σε υπόγεια κινηματογράφων, αποθήκες, πάνω σε τραπέζια κουζίνας, φορτηγά, κ.λπ. με ανύπαρκτα μέσα αντισηψίας και αποστείρωσης, χωρίς καμία μέριμνα διαχείρισης των ιατρικών αποβλήτων, καμία φροντίδα στα χειρουργημένα ζώα. Είναι τρομερό η Πολιτεία να παραδέχεται με αυτόν τον τρόπο ότι ένα δεσποζόμενο ζώο αξίζει της μεταχείρισης που το προσφέρει ο πιστοποιημένος κτηνίατρος σε ελεγμένο και αδειοδοτημένο Ιατρείο Μικρών Ζώων, ενώ το αδέσποτο ζώο αρκεί «να μην μπορεί να ξαναγεννήσει».
Επιπλέον, οι επιτροπές που παρακολουθούν το εκάστοτε πρόγραμμα πρέπει να απαρτίζονται μόνο από τον δημοτικό κτηνίατρο, έναν δημόσιο κτηνίατρο, δηλαδή από ανθρώπους που γνωρίζουν την κτηνιατρική επιστήμη και την συμπεριφορά των ζώων, καθώς και ένα αιρετό μέλος του Δήμου.
Οι περιστασιακές δράσεις, εφόσον πληρούν τις επιστημονικές προϋποθέσεις, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα πάρα μόνο αν συνδυάζονται και στην πραγματικότητα, αν εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό δράσεων. Μεμονωμένα ανακουφίζουν την τοπική κοινωνία για ένα πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα και το πρόβλημα επιστρέφει, πολλές φορές διογκωμένο.
Δ. Έλεγχος εισαγωγών ζώων.
Έλεγχος εισαγωγών και πωλήσεων ζώων συντροφιάς. Συμπερασματικά, λοιπόν, η επίσημη πολιτεία και οι δήμοι πιο συγκεκριμένα, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην αντιμετωπίζουν το ζήτημα ως δευτερεύον. Η υγεία και ευζωία των ζώων συνδέεται άμεσα με την Δημόσια Υγεία και η συμπεριφορά μας απέναντί τους είναι δείγμα πολιτισμού.