Το προσεχές Σάββατο 5 Απριλίου αρχίζουν οι εργασίες του φιλόδοξου προγράμματος ανακαίνισης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ ήδη έχουν προχωρήσει οι προεργασίες από τις εταιρίες που ανέλαβαν τα περασμένα Χριστούγεννα.
«Ο εκθεσιακός χώρος του Μουσείου θα ανακαινιστεί πλήρως. Με βάση τον προγραμματισμό, το Μουσείο θα παραμείνει κλειστό κάποιες ημέρες για το κοινό και δεν θα είναι επισκέψιμο τον Απρίλιο – Μάιο, οι οποίες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, περίοδος που μας βοηθά πολύ γιατί δεν έχουμε πολλές επισκέψεις πριν το Πάσχα» ανέφερε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Δ/ντής του Μουσείου, Νίκος Πουλακάκης.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή, το Μουσείο είναι ανοιχτό προς το κοινό περίπου στα 3/4 του. Αυτό που θα γίνει τώρα είναι να εκμεταλλευτούμε όλους τους χώρους, με εφαρμογή της μουσειολογικής μελέτης επί του προηγούμενου Διευθυντή του, Μωυσή Μυλωνά, ώστε να γίνει ένα ολοκληρωμένο Μουσείο για τη μελέτη και ανάδειξη της βιοποικιλότητας και της γεωποικιλότητας της Ανατολικής Μεσογείου, με έναν συγκριτικό τρόπο. Δεν θα γίνουμε ποτέ ένα Μουσείο όπως του Λονδίνου, του Παρισιού ή της Νέας Υόρκης, δεν έχουμε στόχο να συγκριθούμε με αυτά, αλλά έχουμε κάτι μοναδικό. Είμαστε στο κέντρο μιας περιοχής που είναι θερμό σημείο βιοποικιλότητας, το Αιγαίο, με αυτήν την τεράστια ετερογένεια οικοσυστημάτων και βιοποικιλότητα φυτών και ζώων. Όλο αυτό θέλουμε να το αναδείξουμε με έναν συγκριτικό τρόπο βλέποντας τι γίνεται στον ελληνικό χώρο, και τι γίνεται στην υπόλοιπη Ανατολική Μεσόγειο για να δείξουμε αυτόν τον πλούτο, ευαισθητοποιώντας παράλληλα το κοινό σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», επισήμανε ο κ. Πουλακάκης.
Το κόστος των εργασιών ανέρχεται σε περίπου 5,5 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από τα οποία περίπου 1.5 εκ. ευρώ είναι το κόστος της ενεργειακής αναβάθμισης ώστε, σύμφωνα με τον κ. Πουλακάκη, το κτίριο να γίνει σχεδόν ενεργειακά ουδέτερο με φιλικές προς το περιβάλλον δραστηριότητες. «Τα υπόλοιπα χρήματα θα έχουν να κάνουν με εκθέματα και με τεχνολογία η οποία θα επιτρέψει στον επισκέπτη να είναι μέρος της μουσειολογικής αφήγησης που θέλουμε, και όχι απλά ένας παρατηρητής που θα διαβάζει κείμενα και θα βλέπει κάποια ταριχευμένα ζώα», πρόσθεσε.
Οι εργασίες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2025. «Σε μία έκταση 5.500 τ.μ. θα έχουμε πλέον ένα πολύ διαφορετικό, ένα πολύ πιο σύγχρονο, πολύ πιο διαδραστικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, με πολλά νέα εκθέματα. Νομίζω ότι ο κόσμος θα το αγαπήσει ακόμα περισσότερο, γιατί ήδη το αγαπάει και αυτό το βλέπουμε καθημερινά», συμπλήρωσε ο κ. Πουλακάκης.
Όσον αφορά στις συλλογές και τα εκθέματα του μουσείου, ο κ. Πουλακάκης σημείωσε ότι ερευνητικά και επιστημονικά ταξίδια στις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και της Αφρικής καθιστούν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ένα από τα λίγα στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη που διαθέτει πλούσιες συλλογές.
«Το Μουσείο έχει μπει σε ένα ευρωπαϊκό consortium που είναι όλα τα μεγάλα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας της Ευρώπης και ηγούμαστε όλων των υπόλοιπων μουσείων και συλλογών που υπάρχουν σε πανελλήνιο επίπεδο σε ένα επίσης ευρωπαϊκό consortium που έχει να κάνει με την ψηφιοποίηση όλων των συλλογών, έτσι ώστε να μάθουμε επιτέλους τον ακριβή αριθμό ειδών, φυτών και ζώων που έχουμε στον χώρο μας και αυτή η γνώση θα μας επιτρέψει στη συνέχεια να εκτιμήσουμε και την κατάσταση αυτών των ειδών, βάζοντας κάποια με κόκκινη σημαία ότι κινδυνεύουν».