Επίσκεψη στη Μυτιλήνη πραγματοποίησε το 3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου, στο πλαίσιο Σχολικού Περιβαλλοντικού προγράμματος με θέμα «Ατενίζοντας το απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου από το γεωπάρκο του Ψηλορείτη». Όπως αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, στην εκδρομή συμμετείχαν 16 μαθητές της Β’ Γυμνασίου και 2 καθηγητές, ενώ οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δράσεις που συνδύαζαν τη μάθηση με την εμπειρία, ενισχύοντας το ενδιαφέρον τους για τις φυσικές επιστήμες και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η εκπαιδευτική εκδρομή πραγματοποιήθηκε από τις 27 έως τις 30 Μαρτίου, όπως τονίζουν:
«Την πρώτη ημέρα της επίσκεψης στο νησί, οι μαθητές, στο πλαίσιο συνεργασίας με το Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες σχετικά με τα γεωπάρκα των περιοχών τους. Συγκεκριμένα, οι μαθητές του 3oυ Γυμνασίου Ρεθύμνου παρουσίασαν το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη στους συμμαθητές τους, ενώ οι μαθητές του Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνης ανέλαβαν να παρουσιάσουν το Γεωπάρκο της Λέσβου. Αυτή η δραστηριότητα ενίσχυσε τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών, προώθησε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και καλλιέργησε την εκτίμηση προς τη γεωλογική κληρονομιά και τα οικοσυστήματα της κάθε περιοχής. Επίσης μέσα από αυτή την αλληλεπίδραση, οι μαθητές ανέπτυξαν βαθύτερη κατανόηση για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στις δύο περιοχές, ενώ ενισχύθηκε και η αίσθηση ευθύνης για την προστασία της φύσης.
Τα παιδιά από το 3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου προσκάλεσαν τους συμμαθητές τους από το Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης να επισκεφθούν την Κρήτη την επόμενη σχολική χρονιά. Μέσα από αυτή την πρόσκληση, θα δοθεί η ευκαιρία για περαιτέρω συνεργασία και ενίσχυση των δεσμών φιλίας και αλληλοεκτίμησης μεταξύ των μαθητών των δύο σχολείων. Η επικείμενη επίσκεψη θα προσφέρει επίσης την ευκαιρία στους μαθητές του Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνης να γνωρίσουν από κοντά τη γεωλογική κληρονομιά του Ψηλορείτη, καθώς και τις πολιτιστικές και φυσικές ιδιαιτερότητες της Κρήτης.
Στη συνέχεια, οι μαθητές επισκέφθηκαν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου τους υποδέχθηκε με θέρμη το εκπαιδευτικό προσωπικό. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο καθηγητής κος Νικόλαος Σουλακέλλης, από το Τμήμα Γεωγραφίας, με ειδίκευση στη Θεματική Χαρτογραφία και την Εφαρμοσμένη Γεωπληροφορική, και ο επίκουρος καθηγητής κος Χρήστος Βασιλάκος, από το Τμήμα Γεωγραφίας, με εξειδίκευση στην Τηλεπισκόπηση και τα Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών με Εφαρμογές στη Γεωγραφία, παρουσίασαν θέματα της επιστήμης τους στους μαθητές. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε με τη χρήση διαδραστικών μέσων και προσαρμόστηκε στη γλώσσα και το επίπεδο κατανόησης των μαθητών, καθιστώντας την εκπαιδευτική εμπειρία ενδιαφέρουσα και κατανοητή. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μέσω της Έδρας UNESCO για τα Γεωπάρκα και την Αειφόρο Ανάπτυξη, αναπτύσσει πρωτοβουλίες που «ενισχύουν» τη διαχείριση και την ανάπτυξη των γεωπάρκων, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο ενισχύει τη σύνδεση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την πανεπιστημιακή κοινότητα, προάγοντας εκπαιδευτικές επισκέψεις, εργαστήρια και διαλέξεις, που καλλιεργούν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και συνδέουν την επιστήμη με την καθημερινή ζωή.
Ως εκ τούτου, για την επόμενη μέρα, οργανώθηκε επίσκεψη στο Γεωπάρκο της Μυτιλήνης, με κύριο προορισμό το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους , το οποίο βρίσκεται στο Σίγρι της δυτικής Λέσβου, στο κέντρο της προστατευόμενης περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους. Αξίζει να υπογραμμιστεί, ότι ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, κος Νίκος Ζούρος κατέχει τη θέση του Προέδρου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων για την τετραετία 2022-2025, γεγονός που αποτελεί σημαντική διάκριση για τους Έλληνες γεωεπιστήμονες.
Κατά την επίσκεψή τους τόσο στο Γεωπάρκο όσο και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους , οι μαθητές συμμετείχαν σε δράσεις που περιλάμβαναν εκπαιδευτικά προγράμματα και βιωματικές δραστηριότητες, με έμφαση το γεωλογικό παρελθόν του Αιγαίου, όταν η Ελλάδα ήταν τμήμα ενός μεγάλου ωκεανού, του ωκεανού της Τηθύος. Την επίσκεψη υποδέχτηκε και ξενάγησε ο συνάδελφος γεωλόγος Γεώργιος Γρυμπηλάκος. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ξεναγήσεις στο υπαίθριο Πάρκο επίσκεψης του Απολιθωμένου Δάσους (Θέση Μπαλί Αλώνια), με την πληθώρα των ιστάμενων απολιθωμένων κορμών, αλλά και τη άριστη κατάσταση διατήρησής τους να εντυπωσιάζουν, όπου ενημερώθηκαν για την ηφαιστειακή δραστηριότητα που οδήγησε στη δημιουργία του απολιθωμένου δάσους και τη σημασία της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Στη συνέχεια, ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου, όπου είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν απολιθώματα, γεωλογικά δείγματα και πληροφορίες για την ιστορία της περιοχής καθώς επίσης έλαβαν μέρος σε διαδραστικά εργαστήρια, που αφορούσαν τη διαδικασία καθαρισμού απολιθωμένων δέντρων, ενισχύοντας έτσι την πρακτική τους γνώση. Πιο αναλυτικά, οι μαθητές παρακολούθησαν τα στάδια καθαρισμού από ειδικούς επιστήμονες και συντηρητές, οι οποίοι χρησιμοποίησαν εξειδικευμένα εργαλεία και τεχνικές. Κατόπιν, σε ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον, συμμετείχαν διαδραστικά δοκιμάζοντας απλά στάδια της διαδικασίας. Αρχικά, απομάκρυναν σκόνη και επιφανειακούς ρύπους με τη χρήση ειδικών εργαλείων και υλικών που δεν προκάλεσαν φθορά στα απολιθώματα. Στη συνέχεια, εφάρμοσαν ειδικές χημικές ουσίες για την απομάκρυνση οργανικών και ανόργανων ρύπων, με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην επηρεαστεί η δομή του απολιθώματος. Ακολούθησε η στερέωση, όπου ενίσχυσαν τη δομή των απολιθωμένων δέντρων με υλικά που προστατεύουν από τη διάβρωση και τη φθορά. Αυτή η βιωματική προσέγγιση συνέβαλε στην ενδυνάμωση της σύνδεσης των συμμετεχόντων με την επιστήμη και την πολιτιστική κληρονομιά, ενισχύοντας παράλληλα την περιβαλλοντική τους ευαισθητοποίηση και το ενδιαφέρον τους για τη γνώση.
Με αυτόν τον τρόπο τα γεωπάρκα λειτουργούν ως ζωντανά εκπαιδευτικά κέντρα, προωθώντας τη διαθεματική μάθηση, γεφυρώνοντας τα όρια μεταξύ διαφορετικών επιστημονικών πεδίων, ενώ παράλληλα οι μαθητές συνδέουν τη Γεωλογία με επιστήμες, όπως τη Φυσική, τη Χημεία ,τη Βιολογία και την Ιστορία.
Επίσης η συμβολή των γεωπάρκων ξεπερνά τη απλή διεύρυνση των γνώσεων, καθώς βοηθά τους μαθητές να αναπτύξουν και δεξιότητες συνεργασίας, κριτικής σκέψης και δημιουργικότητας, διαμορφώνοντας μια υπεύθυνη στάση απέναντι στο περιβάλλον και την κοινωνία.
Η παραμονή στο νησί ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Μουσείο του σημαντικού λαϊκού μας ζωγράφου Θεόφιλου αλλά και με μια βραδινή περιήγηση στην πόλη της Μυτιλήνης, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν από κοντά τη μοναδική ταυτότητα, τον ρυθμό ζωής, την πολιτισμική κουλτούρα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Έτσι, οι μαθητές εμπλούτισαν τις εμπειρίες τους με νέες και πολύτιμες εικόνες, που σχετίζονταν με την πολιτισμική και ιστορική ταυτότητα της πόλης και ευρύτερα του νησιού. Προετοιμάζοντας το ταξίδι της επιστροφής, είχαν γεμίσει με γνώσεις και αναμνήσεις, έτοιμοι να τις μοιραστούν και να τις μεταδώσουν στους συμμαθητές τους αλλά και σε άλλα σχολεία της περιοχής τους.
Πήραν μέρος οι μαθητές : Αρχοντάκη Εμμανουέλα, Μπικάκη Χριστιάνα, Παραγιουδάκη Μαρίλια, Κανδυλάκι Αγάπη, Λιοδάκη Ναταλία, Τζανακάκη Πλουσία, Δημητρακάκης Στέλιος, Δάρδαλης Σπύρος, Λυρώνης Γιάννης, Καπελώνης Μιχάλης, Βασίλογλου Αναστασία, Πρίφτι Αναστασία, Γερογιάννης Χαράλαμπος Γκαλονάκη Κυριακή, Σπετσωτάκη Ιωάννα και Γαραντωνάκης Μάριος.
Την δράση αυτή οργάνωσαν, συντόνισαν και συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου , κοι Άλτας Βαγγέλης και Σαράφης Δημήτρης
Το ταξίδι μόλις είχε αρχίσει … !!!».