Ένα σημαντικό έργο σε συνεργασία με το εργαστήριο μελέτης συμπεριφορών και οδικής ασφάλειας, την Περιφέρεια Κρήτης και τη ΔΥΠΑ
Στόχος του Mentoring και της Κοινωνικής συνταγογράφησης η διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας, αλλά και η ολιστική υποστήριξη των ψυχοκοινωνικών αναγκών των ωφελούμενων
Στην καθοδήγηση και την επανένταξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην αγορά εργασίας και στη διευκόλυνση αναζήτησης σημαντικών κοινωνικών υπηρεσιών για ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη, σε ένα πλαίσιο αντιμετώπισης και διαχείρισης των ψυχοκοινωνικών τους προβλημάτων στοχεύουν οι πλατφόρμες Mentoring και Κοινωνικής Συνταγογράφησης που έχει αναπτύξει το Tμήμα Kοινωνικής Eργασίας του ΕΛΜΕΠΑ, σε συνεργασία με το εργαστήριο μελέτης συμπεριφορών υγείας και οδικής ασφάλειας και τη ΔΥΠΑ. Οι δύο πλατφόρμες που βρίσκονται σε λειτουργία από το 2020 αποτελούν προέκταση του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας ΤΕΒΑ, που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Κρήτης, για την προμήθεια τροφίμων και ειδών βασικής υλικής συνδρομής για τις ανάγκες του προγράμματος αντιμετώπισης της υλικής υστέρησης απόρων. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στα «Ρ.Ν.», η Μαρία Παπαδακάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια και πρόεδρος στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΕΛΜΕΠΑ και διευθύντρια στο εργαστήριο μελέτης συμπεριφορών και οδικής ασφάλειας, πέρα από την επισιτιστική κάλυψη των περίπου 17.000 ευάλωτων νοικοκυριών στην Κρήτη που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, εντοπίστηκε παράλληλα η ανάγκη τόσο για ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε άτομα, ζευγάρια και οικογένειες που βιώνουν τη φτώχεια, όσο και η παροχή υπηρεσιών εργασιακής καθοδήγησης και υποστήριξης της ένταξης και επανένταξης στην αγορά εργασίας των κοινωνικά ευάλωτων ατόμων.
Γι’ αυτό το λόγο, με πρωτοβουλία του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας και του εργαστηρίου μελέτης συμπεριφορών υγείας και οδικής ασφάλειας και με βάση τα αποτελέσματα της μοναδικής μελέτης που έχει γίνει πανελλαδικά για την ψυχοκοινωνική επιβάρυνση των ατόμων που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας στην Περιφέρεια Κρήτης και λαμβάνουν υποστήριξη από τα προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας, εντοπίστηκαν οι ανάγκες για παροχή συνοδευτικών μέτρων, που δεν θα περιορίζονταν μόνο στα τρόφιμα, αλλά θα επεκτείνονταν παράλληλα και στην ενίσχυση σε θέματα υγείας και τη στήριξη σε κοινωνικές και ψυχικές ιδιαίτερες συνθήκες ανθρώπων που το έχουν ανάγκη. Μετά από επαφή με τις κοινωνικές δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης στο νησί, προσδιορίστηκαν από κοινού οι ανάγκες της εκάστοτε περιοχής και διαπιστώθηκε ως μείζον πρόβλημα η ανεργία για ανθρώπους χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, για τους οποίους ήταν δύσκολο να εντοπίσουν κατάλληλες μεθόδους εύρεσης εργασίας.
Mentoring
Με τη βοήθεια προηγμένων εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης, αναπτύχθηκε η πλατφόρμα Mentoring του ΕΛΜΕΠΑ, για την εργασιακή καθοδήγηση των ατόμων και την έξυπνη και ευέλικτη αναζήτηση εργασίας, για την επανένταξή τους σε αυτή. Η πλατφόρμα, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Παπαδακάκη, περιλαμβάνει σειρά από καινοτόμα στοιχεία, αναγνωρισμένα από τη ΔΥΠΑ, τα οποία διευκολύνουν εργαζόμενους και εργοδότες, οι οποίοι επιδιώκουν να βρουν κατάλληλες αντιστοιχίες για τις αναζητήσεις τους. «Μπορεί ένας ωφελούμενος με πολύ εύκολο τρόπο να καταγράψει το προφίλ του, με βάση τις σπουδές, την εμπειρία και το χαρακτήρα του. Μέσα από λίγες ερωτήσεις γίνεται η σκιαγράφηση του προφίλ του εργαζόμενου που ζητάει ο εργοδότης και του προφίλ της εργασίας που αναζητά ο εργαζόμενος και γίνεται εύκολα το ταίριασμα», σημείωσε η κ. Παπαδακάκη, τονίζοντας ότι η πλατφόρμα απευθύνεται σε εργοδότες, εργαζόμενους, ακόμα και μέντορες: «Μπορεί ένας άνθρωπος να αναζητά απλώς μία καθοδήγηση, την οποία παρέχουν εθελοντές μέντορες, κυρίως εκπαιδευόμενοι που συμπληρώνουν ώρες συμβουλευτικής. Πρόκειται για επαγγελματίες που ολοκληρώνουν ένα κομμάτι της πρακτικής τους άσκησης».
Συνολικά 450 περιπτώσεις εργαζομένων που αναζήτησαν εργασία τα τελευταία δύο χρόνια μέσω της πλατφόρμας έχουν καταγραφεί, όπως ανέφερε η κ. Παπαδακάκη, με πολλούς από αυτούς να αντιστοιχίζονται με εργοδότες. «Όσο την προωθούμε τόσο περισσότερο εντάσσονται άτομα στην πλατφόρμα και όσο περισσότερα άτομα, τόσο μεγαλύτερη και η αντιστοίχιση. Αυτή η πλατφόρμα φτιάχτηκε για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ανοίχτηκε όμως και προσφέρεται για όλο τον κόσμο που αναζητά εργαζόμενους και εργασία. Το 20% είναι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ενώ οι υπόλοιποι αναζητούν απλά επαγγελματικές διεξόδους. Το καλό είναι ότι ο καθένας μπορεί να αναζητήσει εργασία σε ένα πολύ απομακρυσμένο σημείο της Περιφέρειας, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθεί σε ένα αστικό κέντρο», συμπλήρωσε, αναφέροντας επίσης ότι υπάρχει η δυνατότητα διαδικτυακής συνάντησης του εργοδότη με τον εργαζόμενο, διαφυλάσσοντας την ανωνυμία, προκειμένου να αποφεύγονται άσκοπες μετακινήσεις που κοστίζουν σε κόπο, χρόνο και την έκθεση του εργαζομένου. «Μέσα από την εύρεση εργασίας ξέραμε ότι θα επανεντάσσονταν οι άνθρωποι αυτοί και στην κοινωνία, καθώς και θα επιλύαν τα ψυχοκοινωνικά τους προβλήματα και στα οικονομικά τους προβλήματα», υπογράμμισε επίσης η κ. Παπαδακάκη επεξηγώντας το σκεπτικό πίσω από το στήσιμο της πλατφόρμας.
Κοινωνική Συνταγογράφηση και Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη
Εντοπίζοντας τις μεγάλες και πολλαπλές ψυχοκοινωνικές ανάγκες των ευάλωτων ατόμων σε τοπικό επίπεδο, όπως είναι η κακοποίηση, η παραμέληση παιδιών, οι μαθησιακές δυσκολίες των ανηλίκων, οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, τα προβλήματα ψυχικής υγείας, η κατάθλιψη η στέρηση φροντίδας ηλικιωμένων, οι παραβατικές συμπεριφορές, η χρήση νέων τεχνολογιών, η ανεργία και ένα σύνολο καθημερινών προβλημάτων, η κ. Παπαδακάκη επεξηγεί ότι υπήρξε η επιθυμία για δημιουργία μιας πιο σταθερής και μόνιμης παροχής βοήθειας. «Διαπιστώσαμε τα κενά στις υπηρεσίες υγείας και ειδικά στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας για τα παιδιά και εκεί συμπληρώσαμε και καλύψαμε τις ανάγκες στη φροντίδα των ευάλωτων ανθρώπων. Από την άλλη θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι πιο σταθερό και μόνιμο από το απλά να παρέχουμε προσωρινές, πυροσβεστικές δράσεις που κάλυπταν τις ανάγκες αυτές, κάτι με πιο ισχυρό αντίκτυπο. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε μία ιστοσελίδα, μέσα από την οποία φέραμε κοντά στους ανθρώπους όλες τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη. Την ονομάζουμε κοινωνική συνταγογράφηση γιατί από τη μία θέλουμε να μπαίνει μέσα ο ωφελούμενος και να είναι ενημερωμένος για το τι υπάρχει και να μην είναι σε πλήρη άγνοια, αλλά από την άλλη να υπάρχει ο επαγγελματίας στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων που θα μπορεί να κατευθύνει τον ωφελούμενο πολύ πιο γρήγορα. Θέλαμε να διευκολύνουμε το σύστημα αναζήτησης κοινωνικών υπηρεσιών, αλλά και διεκδίκησης, εγγραφής και χρήσεις αυτών των υπηρεσιών», ανέφερε.
Ουσιαστικά η ιστοσελίδα παρέχει λύσεις στα αδιέξοδα της ελληνικής οικογένειας στην αναζήτηση ενημέρωσης και πληροφόρησης για κοινωνικές υπηρεσίες που έχει ανάγκη, αλλά και για επιδόματα που δικαιούται και θα μπορούσε να αξιοποιήσει. «Οι άνθρωποι βρίσκονταν σε μία άγνοια και δεν ήξεραν πώς να αναζητήσουν αυτές τις πληροφορίες και το σύστημά μας ήταν κυριολεκτικά βαλτωμένο, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην μπορούν εύκολα να εξυπηρετηθούν. Τώρα μπορεί ο κοινωνικός λειτουργός σε έναν απομακρυσμένο Δήμο, με έναν εύκολο τρόπο να πει στον ωφελούμενο κάνε χρήση και διάβασε αυτήν την υπηρεσία, δηλαδή ουσιαστικά να συνταγογραφήσει υπηρεσίες, όπως συνταγογραφεί ο γιατρός και να τον κατευθύνει», σημείωσε η κ. Παπαδακάκη, επισημαίνοντας ότι γίνεται μία συσσώρευση και οργάνωση χρήσιμων πληροφοριών με τρόπο που να είναι εύκολα εντοπίσιμες από ωφελούμενους και επαγγελματίες. «Όπως ακριβώς πηγαίνει ένας άνθρωπος στο Κέντρο Κοινότητας και λέει ότι τον ενδιαφέρει ένα επίδομα, ή θέλει να μάθει τι προβλέπεται για το παιδί του που έχει μία αναπηρία, ή για το πώς μπορεί να κάνει μία αξιολόγηση για μαθησιακή δυσκολία, έτσι η πλατφόρμα παρέχει αυτές τις απαντήσεις. Άρα υπάρχουν υπηρεσίες έτοιμες, διαθέσιμες σε κάθε περιοχή της Κρήτης, ανά δήμο, ανά είδος ψυχοκοινωνικής υπηρεσίας, ακόμα και υπηρεσίες εθελοντικές, δηλαδή ένας Δήμος λέει ότι παρέχω προγράμματα μαζικού αθλητισμού δωρεάν, προγράμματα για υποστήριξη ευάλωτων ομάδων για το καλοκαίρι ή δημιουργικής απασχόλησης παιδιών».