Εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το αλκοόλ διοργανώνουν στο Ρέθυμνο ο Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για τη Ψυχική Υγεία (ΣΟΦΨΥ) Ρεθύμνου, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Ρεθύμνου, το Εργαστήριο Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων του Τμήματος Ψυχολογίας και το Εργαστήριο Θεάτρου, Μουσικής και Κινηματογράφου του Τμήματος Φιλολογίας, του Πανεπιστημίου Κρήτης μαζί με τις Κοινότητες Οικογενειών με Προβλήματα από το Αλκοόλ (Κ.Ο.Π.Α.) Κρήτης, οργανώνουν φέτος στο Ρέθυμνο την «Άνοιξη της πρόληψης για το αλκοόλ» που περιλαμβάνει εκδηλώσεις Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για το Αλκοόλ.
Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου και είναι δωρεάν για όλους. Το κεντρικό μήνυμα της «Άνοιξης της πρόληψης» είναι: «Αλκοόλ: Όσο λιγότερο τόσο καλύτερα».
Οι εκδηλώσεις γίνονται σε συνεργασία με το Δίκτυο Αλκοολογίας Κρήτης, τον Σύλλογο Στήριξης Ατόμων με Προβλήματα από το Αλκοόλ «Η Επιστροφή», το Εργαστήριο Αλκοολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και το Αλκοολογικό Ιατρείο του ΠαΓΝΗ και συμμετέχουν το Λύκειο Ελληνίδων, η Κινηματογραφική Ομάδα Πολιτιστικών Ομάδων «Ψυχοράματος» του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Πρόληψη Τροχαίων Ατυχημάτων Ρεθύμνου, το Τοπικό Τμήμα Ρεθύμνου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και η Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης Πολιτικής Προστασίας Ηρακλείου Κρήτης ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α.
Οι ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις της Άνοιξης της πρόληψης διοργανώνονται στη Κρήτη ανελλιπώς κάθε χρόνο από το 2005, εξαιρουμένων των ετών της πανδημίας covid και αποτελούν πλέον θεσμό. Προσελκύουν όλο και περισσότερους συμμετέχοντες, εθελοντές, συλλόγους και φορείς.
Η Άνοιξη της πρόληψης έχει σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τις επιπτώσεις από την προβληματική κατανάλωση του αλκοόλ. Το αλκοόλ αποτελεί τον έβδομο παράγοντα κινδύνου για πρόωρο θάνατο και αναπηρίες παγκοσμίως. Είναι αιτιολογικός παράγοντας για πάνω από 200 ασθένειες, για ψυχιατρικές και συμπεριφορικές διαταραχές. Επιπλέον, αποτελεί αιτία θανάτων και αναπηριών από τροχαία ατυχήματα, τραύματα και επεισόδια βίας. Εκτός από την σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις του με την οικογένεια και τους φίλους, την απόδοση στην εργασία και μπορεί να οδηγήσει σε προβληματικές συμπεριφορές, παραμέληση ευθυνών και ρόλων, βίαιες και κακοποιητικές τάσεις έως και θανατηφόρα δυστυχήματα.
Η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας πάνω στο θέμα της κατανάλωσης αλκοόλ αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο των δράσεων της «Άνοιξη της πρόληψης». Μέσα από την ενημέρωση των ενεργών πολιτών στα θέματα κατανάλωσης αλκοόλ και τη συνειδητοποίηση των προβλημάτων που σχετίζονται με αυτήν, μπορούν οι ίδιοι οι πολίτες να πραγματοποιήσουν μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους.
Εκδηλώσεις:
– Κεντρική Εκδήλωση ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης για τις επιπτώσεις της προβληματικής κατανάλωσης αλκοόλ. – Τετάρτη 7 Μαΐου, Σπίτι Πολιτισμού, ώρα 18.00
Πρόγραμμα
Α ΜΕΡΟΣ
18.00-18.30: Έναρξη, Χαιρετισμοί
18.30-18.45: «Το αλκοόλ και ο εγκέφαλος του εφήβου». Ιωάννης Μουζάς, ομότιμος καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
18.45-19.00:«Τροχαία Ατυχήματα, κάθε βράδυ προβληματίζομαι….». Καραβιώτης Γεώργιος, πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Πρόληψη Τροχαίων Ατυχημάτων Ρεθύμνου.
19.00-19.15: «Ψυχική Υγεία & Αλκοόλ – Οι σημαντικές πληροφορίες του… Εις υγείαν». Νικόλας Μιχάλας, ιδιώτης ψυχίατρος.
19.15-19.30: «Πρώτες βοήθειες σε περιπτώσεις υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ: Εμπειρίες από το πεδίο και σύντομη πρακτική επίδειξη». Γιώργος Κακλαμάνος, Υπεύθυνος Τομέα Σαμαρειτών, Τοπικό Τμήμα Ρεθύμνου Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
19.30-19.35: Προσομοίωση Μέθης από εκπαιδευτή της Εθελοντικής Ομάδας Διάσωσης Πολιτικής Προστασίας Ηρακλείου Κρήτης ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α.
19.35-19.50: Ερωτήσεις – Συζήτηση
19.50-20.15: Διάλλειμα – Καφές
Β ΜΕΡΟΣ
20.15-20.30: «Αναγνωρίζω το πρόβλημά: H αρχή της αλλαγής». Παναγιώτης Σπανάκης, Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων, του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
20.30-20.40: «Το αλκοόλ στις οικογένειες και την κοινότητά μας: Μία βιωματική ομάδα με γονείς». Ελένη-Ασημένια Λέτσα και Νίκος Σφακιανάκης, Μεταπτυχιακοί φοιτητές στο πρόγραμμα «Κλινικές Παρεμβάσεις στις Εξαρτήσεις» του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
20.40-20.50: «Το αλκοόλ στους έφηβους και τις έφηβες: Μια βιωματική ομάδα με μαθητές και μαθήτριες». Νικολέτα Ζαφειροπούλου και Ραφαέλα Μισεγιάννη, Μεταπτυχιακές Φοιτήτριες στο πρόγραμμα «Κλινικές Παρεμβάσεις στις Εξαρτήσεις» του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
20.50-21.00: «Παρουσίαση λειτουργίας των ΚΟΠΑ Κρήτης» Καίτη Ζαχείλα, ψυχολόγος, MSc
21.00-21.15: «Βιωματικές εμπειρίες» από μέλη των ΚΟΠΑ Κρήτης.
21.15-21.45: Ερωτήσεις – Συζήτηση – Κλείσιμο
– Επίσης την Παρασκευή 16 Μαΐου, «Φοιτητικό και Πολιτιστικό Κέντρο Ξενία» ώρα 18.00 θα γίνει η προβολή της ταινίας «Smashed», τίτλος στα Ελληνικά «Λιώμα» 2012, – συζήτηση με ειδικές επιστήμονες και ανθρώπους με βιωμένη εμπειρία για την χρήση και κατάχρηση αλκοόλ.-
-και το Σάββατο 31 Μαΐου, ώρα 20.00, σε χώρο που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί συναυλία «Από τη Μικρά Ασία στην Κρήτη» με μουσική, τραγούδια και χορούς από τη Μικρασιατική παράδοση.
Επίσης θα πραγματοποιηθούν ενημερώσεις στα ΚΑΠΗ Ρεθύμνου.