Εκκρεμότητες δεκαετιών λύνει το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την οριοθέτηση των οικισμών, όπως επισημαίνει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με τον κ. Παπασταύρου, θα μπει τέλος στην ανασφάλεια των ιδιοκτητών, οι οποίοι αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο να δουν τις περιουσίες τους να αμφισβητούνται σε ενδεχόμενες προσφυγές.
Νομοθετική ρύθμιση επεξεργάζεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να επανεντάξει στους μικρούς οικισμούς τις περιοχές της ζώνης Γ, δηλαδή όσες χαρακτηρίστηκαν ως οικοδομήσιμες μετά το 1983 και βρέθηκαν εκτός με το Προεδρικό Διάταγμα.
Η επανένταξη θα γίνει με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Κλειδί θα είναι τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια. Στόχος, να αποκατασταθεί η ασφάλεια δικαίου για όσους αγόρασαν οικοδομήσιμο οικόπεδο και πλέον δεν μπορούν να χτίσουν.
Σύμφωνα πάντως με τα κριτήρια που ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα δεν μπορούν να μπουν στα όρια των οικισμών δασικές εκτάσεις και προστατευόμενες περιοχές, η ζώνη παραλίας και αιγιαλού και αρχαιολογικοί χώροι.
Εκ νέου πυρά κατά του προεδρικού διατάγματος από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος ανέφερε: «Δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση για τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων να προσφέρει 50% αύξηση των ενοικίων εμπόδια και δυσκολίες για τις ζωές τους και για τους κατοίκους των οικισμών, να απαξιώνει την περιουσία τους και εκεί που κοιμήθηκαν με οικόπεδα ξαφνικά το πρωί να βρίσκονται με αγροτεμάχιο».
Από το 2005-2023 στο ΣτΕ κρίθηκαν παράνομες επεκτάσεις ορίων οικισμών για Ρέθυμνο, Πάρο και Πήλιο. Με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος η απαγόρευση αφορά όλη τη χώρα, με τους μικρούς οικισμούς να υπολογίζονται σε περίπου 11.000.
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν
Πηγή: ertnews.gr