Με μεγάλη συμμετοχή παιδιών, που για ακόμα μια φορά εντυπωσίασαν για το πώς έχουν ενστερνιστεί τις ιδέες για την προστασία του περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε ακόμα μια δράση στου πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Ρεθύμνης «Αλλάζω συνήθειες, σώζω τον πλανήτη».
Ειδικότερα, το πρωί της Τρίτης 13ης Μαΐου, πραγματοποιήθηκε το μεγάλο παιχνίδι πόλης, που διοργάνωσε η Δ/νση Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και των εκπροσώπων του ευρωπαϊκού προγράμματος e-WasTer του Δήμου Ρεθύμνης.
Στην Πλατεία Μικρασιατών της παλιάς πόλης, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν και να ζήσουν μια ξεχωριστή εμπειρία διαδραστικών παιχνιδιών με θέμα την ανακύκλωση.
Η πολυσήμαντη δράση διοργανώθηκε από ενήλικα στελέχη των Προσκόπων της Περιφερειακής Εφορείας Δυτικής Κρήτης και περιλάμβανε μία χαρτογραφημένη διαδρομή με έξι σταθμούς στο ιστορικό κέντρο του Ρεθύμνου. Κάθε σταθμός επικεντρωνόταν σε διαφορετική πτυχή της ανακύκλωσης με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών και την ενίσχυση των γνώσεών τους σχετικά με τη σωστή διαχείριση απορριμμάτων με βιωματικό και παιγνιώδη τρόπο.
Η πρώτη «αποστολή» των μαθητών και μαθητριών είχε ενεργοποιηθεί μέσα στην τάξη, μέσα από ένα διαδραστικό κουίζ σχετικό με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Αφού μελέτησαν και συζήτησαν τους στόχους, οι μαθητές εργάστηκαν ομαδικά για να αποτυπώσουν σε χαρτόνι (κανσόν) έναν στόχο της επιλογής τους, εκφράζοντας μέσα από λόγο ή εικόνα τις ιδέες, τις απόψεις ή τα συναισθήματά τους. Το συγκεκριμένο έργο αποτελούσε το πρώτο «εισιτήριο» συμμετοχής τους στο παιχνίδι.
Ως δεύτερο «εισιτήριο», κάθε παιδί έφερε από το σπίτι του μία παλιά χρησιμοποιημένη ηλεκτρική ή ηλεκτρονική συσκευή, ενισχύοντας έτσι τον συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα της δράσης γύρω από την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση.
Ολοκληρώνοντας την εκπαιδευτική περιβαλλοντική δράση, απονεμήθηκαν δώρα σε όλα τα παιδιά για την ενεργή συμμετοχή τους!
Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Κρήτης, το 2ο, το 3ο, το 7ο, το 8ο, το 10ο, το 13ο, το 15ο, το 16ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου και το Δημοτικό Σχολείο Γερανίου.
Την ικανοποίηση του για την επιτυχία της δράσης εξέφρασε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Στέλιος Σπανουδάκης, ο οποίος συνεχάρη τους συμμετέχοντες αλλά και τους υπεύθυνους της διοργάνωσης από πλευράς Δήμου Ρεθύμνης.
Ο κ. Αντιδήμαρχος απευθύνει ειλικρινείς ευχαριστίες στον Σώμα Ελλήνων Προσκόπων που δέχτηκε την πρόσκληση συνεργασίας, τονίζοντας, πως «Οι πρόσκοποι, για ακόμη μια φορά μας δίδαξαν τη σημαντικότητα του να προσφέρεις, να δίνεις απλόχερα, κάνοντας τα δύσκολα, εύκολα και τα αδύνατα, δυνατά μέσω της ομαδικότητας! Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων είναι ιδρυτικό μέλος της μεγαλύτερης παγκόσμιας οργάνωσης νέων με 53 εκατομμύρια μέλη, προάγοντας τις αξίες του σεβασμού, της αλληλεγγύης, της υπευθυνότητας και της προσφοράς στην κοινωνία».
Θερμές ευχαριστίες απευθύνονται επίσης στα ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνου για τη σημαντική τους στήριξη στη δράση, μεταφέροντας δωρεάν τους μαθητές απομακρυσμένων σχολείων του Ρεθύμνου προς και από την Πλατεία Μικρασιατών.
Από το Γραφείο Τύπου δήμου Ρεθύμνης