Την ιστορία της Κρητικής Πολιτείας από την ίδρυσή της μέχρι και την Ένωση με την Ελλάδα αφηγείται η έκθεση με τίτλο «Πολιτική και Κοινωνία στην Κρητική Πολιτεία 1898-1913» που εγκαινιάστηκε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, 14 Μαΐου στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο και θα παραμείνει στον εκθεσιακό χώρο στον πρώτο όροφο μέχρι και τις 27 Μαΐου.
Μέσα από πρωτότυπα τεκμήρια και αναπαραγωγές σπάνιου φωτογραφικού υλικού, η έκθεση καταγράφει τη διαδρομή της Κρητικής Πολιτείας και παρουσιάζει τα βασικά πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα της περιόδου εκείνης, παράλληλα με την αγροτική και αστική κοινωνική ζωή της εποχής, όπως και την παιδεία και τον πολιτισμό που άρχισαν να ακμάζουν.
Την έκθεση επιμελήθηκαν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και έχει ήδη παρουσιαστεί στην Αθήνα, τα Χανιά και το Ηράκλειο.
Στο Σπίτι του Πολιτισμού η έκθεση συνδιοργανώθηκε από τον δήμο Ρεθύμνου και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου.
«Η έκθεση περιγράφει την κοινωνία και την πολιτική στα χρόνια της Κρητικής Πολιτείας και μέσω αυθεντικού υλικού, που είναι είτε φωτογραφίες, είτε πρωτοσέλιδα, είτε αντικείμενα της εποχής, και μας περπατάει σιγά – σιγά από τα πρώτα χρόνια της Κρητικής Πολιτείας», ανέφερε η υπεύθυνη των συλλογών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελ. Βενιζέλος Χανίων Χαρά Αποστολάκη μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ενώ περιέγραψε την χρονολογική σειρά των πολιτικών γεγονότων: «Ξεκινάμε και από την επανάσταση του 1897 που οδηγεί στην Κρητική Πολιτεία. Εν συνεχεία στην Επανάσταση του Θερίσου που μας φέρνει στη δεύτερη φάση της Κρητικής Πολιτείας και τον Αλέξανδρο Ζαΐμη ως Ύπατο Αρμοστή. Στη συνέχεια φτάνουμε στο 1908 και πολύ γρήγορα παρουσιάζεται η περίοδος αυτή της ακυβέρνητης Κρητικής Πολιτείας, μέχρι πια φτάνουμε στον Δεκέμβριο του 1913 που τότε ενώνεται η Κρήτη με την Ελλάδα».
Αναφορά επίσης γίνεται στα δημογραφικά στοιχεία της περιόδου, με αναλυτικές πληροφορίες για τον πληθυσμό της Κρητικής Πολιτείας, Χριστιανούς, Μουσουλμάνους και Εβραίους, καθώς επίσης και σε άλλες πτυχές της καθημερινότητας της εποχής: «Δύο άλλες θεματικές είναι η αγροτική και αστική ζωή της περιόδου που έχει πολύ ενδιαφέρον γιατί είναι πολύ έντονη η αντίστιξη, όπως επίσης και η παιδεία και ο πολιτισμός που εκείνα τα χρόνια προφανώς ξεκινούν να ακμάζουν, καθώς η Κρήτη από ένα πολύ μικρό νησί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας γίνεται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ευρωπαϊκού κόσμου».
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Ρεθύμνης Μάνος Τσάκωνας απευθυνόμενος στο κοινό στα εγκαίνια της έκθεσης ανέφερε: «Μέσα από τα εκθέματα βλέπουμε ένα κομμάτι της ιστορίας του νησιού μας και είναι μια έκθεση ξεχωριστή σε ύφος και πραγματικά μας μεταφέρει σε μια διαφορετική ατμόσφαιρα που τόσες φορές έχουμε ακούσει και έχουμε αφουγκραστεί».
Πρόθεμα με εκθέματα από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου
Το υλικό της έκθεσης προέρχεται από το αρχείο του Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», τη συλλογή Ισμήνης Κριάρη, τα φωτογραφικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ), τη συλλογή της Alpha Bank και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων.
Στην έκθεση που παρουσιάζεται στο Ρέθυμνο υπάρχει ειδικό πρόθεμα με εκθέματα από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου, που μεταξύ άλλων είναι περιοδικά και αντικείμενα εκείνης της εποχής τα οποία δίνουν έναν «πιο ανάλαφρο, καθημερινό τόνο» στην παρουσίαση, όπως περιέγραψε η επιμελήτρια του μουσείου Αναστασία Πλατυρράχου απευθυνόμενη στους παρευρισκόμενους.
Προσβάσιμη και από τους επισκέπτες της πόλης
Η έκθεση είναι δίγλωσση, στα ελληνικά και στα αγγλικά, ώστε να είναι προσβάσιμη και σε επισκέπτες από το εξωτερικό, καθώς επίσης είναι σχεδιασμένη με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι κατανοητή και ενδιαφέρουσα για όλες τις ηλικίες. Όπως υπογράμμισε η κ. Αποστολάκη: «Επιλέξαμε η έκθεση να είναι δίγλωσση για να μπορούν και οι επισκέπτες της πόλης από το εξωτερικό να μπορούν να γνωρίσουν την ιστορία της Κρήτης. Γι’ αυτόν τον λόγο προσπαθούμε να είναι σε κεντρικά σημεία των πόλεων, που βέβαια έχουν συνεχώς τουρισμό. Επίσης η έκθεση είναι συνοπτική με στόχο να δοθεί σύντομα η ιστορία και να μην είναι κουραστική για τα παιδιά. Γι’ αυτό είναι σχεδιασμένη με έντονα χρώματα και φιγούρες».
Η κ. Αποστολάκη ευχαρίστησε τον δήμο Ρεθύμνης και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, που είναι συνδιοργανωτές στο Ρέθυμνο και έστησαν την έκθεση αυτή που διοργάνωσαν μαζί με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 27 Μαΐου και είναι ανοιχτή για το κοινό Δευτέρα έως Παρασκευή τις ώρες 9:00 – 14:00 και 14:00 – 21:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.