Με φόντο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελαιοπαραγωγή στην Κρήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τις μεγάλες ευκαιρίες που διανοίγονται στον τομέα του ποιοτικού ελαιολάδου, πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαΐου το Olive Oil Forum στο Ηράκλειο, φέρνοντας γύρω από το ίδιο τραπέζι παραγωγούς, επιστημονικούς και θεσμικούς φορείς του νησιού.
Στόχος του φόρουμ, όπως τόνισε η πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης Ειρήνη Χουδετσανάκη, ήταν η χάραξη ενός ενιαίου στρατηγικού σχεδιασμού για την αναβάθμιση του κρητικού ελαιολάδου, με έμφαση στην ποιότητα, την εξαγωγική ανταγωνιστικότητα και την ενίσχυση του brand name.
Χαρακτηριστικά η κ. Χουδετσανάκη μιλώντας στην Τηλεόραση CRETA και τη Μίρκα Οικονομοπούλου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ήταν ένα πολύ σημαντικό φόρουμ με τη συνεργασία όλων των φορέων που ασχολούνται με το ελαιόλαδο. Είμαστε παρόντες όλοι οι φορείς. Ο στόχος ήταν να υπάρχει ένας εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός. Είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος, που νομίζω ότι πολλές φορές λέμε ότι έχουμε αργήσει για έναν εθνικό σχεδιασμό για το ελαιόλαδο – και όχι μόνο -, αλλά και για όλα τα προϊόντα της Κρήτης και γενικότερα της Ελλάδας».
Όπως επεσήμανε η κ. Χουδετσανάκη είναι σημαντική η δημιουργία ενός ενιαίου σχεδιασμού ώστε να παρέμβει το υπουργείο με χρηματοδοτήσεις και να υλοποιούνται οι προτάσεις στην πράξη: «Είναι κρίσιμο να ενώνουν όλοι οι φορείς τις δυνάμεις τους, για να υπάρξει ίσως και μια παρέμβαση από το υπουργείο. Γιατί ο σχεδιασμός πρέπει πάντα να βρίσκει ευήκοα ώτα και να υλοποιείται».
Η Περιφέρεια Κρήτης από το 2022 έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για τη στρατηγική στήριξη του ελαιολάδου μέσω ομάδων εργασίας, όπως σημείωσε η ίδια.
Όμως, όπως τόνισε, η υλοποίηση προϋποθέτει τη στήριξη και τη χρηματοδότηση από την κεντρική διοίκηση
«Όταν υπάρχει ένα σχέδιο, πολλές φορές δίνεται η δυνατότητα να χρηματοδοτείται στη συνέχεια. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένας σχεδιασμός και στη συνέχεια να έρθει το υπουργείο να χρηματοδοτήσει όλο αυτόν τον σχεδιασμό, καθώς εάν δεν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν».
Στο επίκεντρο η εξαγωγική ταυτότητα
Έμφαση δόθηκε στη δημιουργία ισχυρής εξαγωγικής ταυτότητας για το κρητικό ελαιόλαδο.
Όπως επεσήμανε η πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης: «Τα προϊόντα για να πάρουν τη θέση που τους αξίζει, υπάρχει ένας σχεδιασμός που πρέπει να υλοποιείται. Ο σχεδιασμός συμβάλει και στο να κάνει ισχυρό brand name, αλλά όχι μόνο. Υπάρχουν και δράσεις που μπορούν να υλοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και να έρθει το υπουργείο να το χρηματοδοτήσει. Μια ενιαία εν τέλει στρατηγική για τα προϊόντα».
Η κ. Χουδετσανάκη επίσης αναφέρθηκε στον ρόλο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης με το σήμα «Κρήτη», το οποίο συνοδεύεται από πιστοποιήσεις ποιότητας και ταυτότητας και αναγνωρίζει την τοπική παραγωγή και παράδοση.
«Το brand name που έχει η Αγροδιατροφική με το σήμα «Κρήτη» και τις πιστοποιήσεις των προϊόντων, αναφέρεται στην ποιότητα, στην ασφάλεια των προϊόντων και στην ταυτότητά του, σεβόμενο πάντα την παράδοση της Κρήτης. Υπάρχει ήδη ένας σχεδιασμός που νομίζω με τη άμεση συνεργασία των φορέων που υπάρχει – και ενόψει της γαστρονομικής περιφέρειας – υπάρχει μια πρόκληση που η Αγροδιατροφική μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Στηρίζουμε την κρητική διατροφή και νομίζω ότι στη συνέχεια, όταν υπάρξει συνεργασία, θα καταφέρουμε να έχουμε περισσότερα από αυτά που έχουμε τώρα».
«Ερήμωση» της υπαίθρου και εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα
Πολλοί είναι οι νέοι που απομακρύνονται από τον πρωτογενή τομέα, σημείωσε η κ. Χουδετσανάκη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «γυρίζουν την πλάτη τους στην παραγωγή», παρά τις προοπτικές του προτογενή τομέα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.
«Πάμε στα χωριά μας και συνειδητοποιούμαι ότι έχει φύγει πάρα πολύς κόσμος. Άρα μήπως πρέπει να δούμε πως τελικά οι ορεινές περιοχές θα αναπτυχθούν, πως θα κρατήσουμε τον κόσμο στα χωριά. Ο πρωτογενής τομέας για να συνεχίσει να παράγει θα πρέπει και κάποιοι να μείνουν για να παράγουν».
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως τόνισε η ίδια, μπορεί να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους και να τους κατευθύνει στρατηγικά, ώστε να ενισχυθούν οι υποδομές, η παραγωγή και η παραμονή των ανθρώπων στην ύπαιθρο.
Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της οικονομίας της Κρήτης, τόνισε η κ. Χουδετσανάκη και η διατήρησή του είναι ζωτικής σημασίας: «Στις ημέρες της πανδημίας, που δεν υπήρχαν οι επισκέπτες στην Κρήτη και ο τουρισμό, δεν ήταν ο πρωτογενής τομέας που κράτησε την οικονομία της Κρήτης; Άρα νομίζω ότι η ανάπτυξη είναι ισόρροπη. Καλός είναι και ο τουρισμός, αλλά πρέπει να κοιτάμε και τον πρωτογενή τομέα και πως θα δώσουμε τα κίνητρα στους ανθρώπους να μην τον εγκαταλείπουν».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΚΟΥΝΤΟΥΝΙΩΤΗ