Σάββατο, 24 Μαΐου, 2025
No Result
View All Result
Rethnea
Advertisement
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Rethnea
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Rethnea
No Result
View All Result
Αρχική Ρέθυμνο

Κριτική σκέψη και ενδυνάμωση των νέων ασπίδα για την ασφαλή πλοήγηση στον Κυβερνοχώρο

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Μαγδαληνή Κουντουνιώτη Από Μαγδαληνή Κουντουνιώτη
24/05/2025 - 8:40 πμ
στην κατηγορία Ρέθυμνο
ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟΣ

Τα ζητήματα ασφαλείας στο διαδίκτυο, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, αλλά και η ορθή χρήση της τεχνολογίας βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο ημερίδας του Κέντρου Πρόληψης ΠΕ Ρεθύμνου με θέμα «Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις στον Κυβερνοχώρο… για μικρούς και μεγάλους».

Την ενημερωτική εκδήλωση διοργάνωσε το Κέντρο Πρόληψης ΠΕ Ρεθύμνου σε συνεργασία με τον δήμο Ρεθύμνης, την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ρεθύμνου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και την υποστήριξη της ΣΕΠΕ, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών – κάθε ηλικίας – γύρω από τις απειλές του ψηφιακού κόσμου και πως μπορούν να προστατευθούν από αυτές, καθώς και τις δυνατότητες που έχει το διαδίκτυο για την ορθή αξιοποίησή του.

Με ομιλητές εξειδικευμένους σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας δόθηκε έμφαση σε πραγματικά περιστατικά, πρακτικές συμβουλές και την ανάγκη εκπαίδευσης των παιδιών και των εφήβων των ενηλίκων.

«Σκοπός είναι να ενισχύσουμε την κριτική σκέψη, τις δεξιότητες των νέων, έτσι ώστε να μπορούν να σταθούν με ασφάλεια και υπευθυνότητα στον ψηφιακό κόσμο. Δεν επιδιώκουμε απλώς να αποτρέψουμε τους κινδύνους του διαδικτύου, αλλά να ενδυναμώσουμε τα παιδιά και τους εφήβους να επιλέγουν το θετικό, το δημιουργικό και το υγιές», σημείωσε ο πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης ΠΕ Ρεθύμνου Μιχάλης Σαρρής, τονίζοντας ότι με τη συνεργασία των φορέων μπορούν να επιτύχουν αυτόν τον σκοπό προς ένα ασφαλέστερο και ποιοτικότερο ψηφιακό κόσμο για τη νέα γενιά.

 

ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟΣ

«Θα πρέπει να προσαρμοστούμε στον νέο ψηφιακό κόσμο που εξελίσσεται και να μετατρέψουμε τα αρνητικά σε θετικά»

Για τη διαχείριση των σημερινών προκλήσεων στον Κυβερνοχώρο μίλησε στην εισήγησή του ο Αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛΑΣ, δικαστικός γραφολόγος και διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ΑΕΑ Γιώργος Παπαπροδρόμου, αναφέροντας ότι πλέον ζούμε ταυτόχρονα σε έναν φυσικό και έναν ψηφιακό κόσμο.

Όπως σημείωσε, είναι στο χέρι μας να μετατρέψουμε τις δυσκολίες σε θετικά σημεία, και αυτό είναι και το μήνυμα της εκδήλωσης.

«Ζούμε σε μια κοινή πραγματικότητα, σε μια φυσική πραγματικότητα ανθρώπων και σε μια εικονική πραγματικότητα. Θα πρέπει σε αυτόν τον καινούργιο κόσμο που εξελίσσεται να προσαρμοστούμε και να δούμε με ποιους τρόπους θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες και να μετατρέψουμε τα όποια αρνητικά σημεία σε θετικά. Με αυτήν την εκδήλωση περνάμε το μήνυμα της αισιοδοξίας, τόσο στα παιδιά στα οποία απευθυνόμαστε, αλλά θεωρώ ότι αποδέκτες θα πρέπει να είμαστε και οι μεγαλύτεροι, οι γονείς, να στεκόμαστε στα παιδιά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαπροδρόμου, τονίζοντας ότι ο τρόπος που θα χτιστεί η παιδεία και η κουλτούρα είναι αυτός που θα καθορίσει και τα επόμενα βήματα σαν παρόν και μέλλον του τόπου.

Η σωστή διαχείριση των προσωπικών δεδομένων από τους χρήστες του διαδικτύου είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ασφάλειάς του, επεσήμανε ο κ. Παπαπροδρόμου.

«Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε τον τρόπο που θα διαχειριζόμαστε τα προσωπικά μας δεδομένα. Θεωρώ ότι από εκεί ξεκινούν όλα τα προβλήματα. Πολλά από αυτά τα δεδομένα είναι ευαίσθητα, και μπορούν να φέρουν σε δύσκολες καταστάσεις και τα παιδιά τα ίδια και τις οικογένειες»

Ενώ κι άλλες είναι οι προκλήσεις που αγγίζουν τον ψηφιακό κόσμο, όπως περιέγραψε ο ίδιος: «Ήδη έχουν μετατοπιστεί τα θέματα των ναρκωτικών και των εξαρτησιογόνων ουσιών σε μια εποχή «ντελίβερι». Επίσης υπάρχουν θέματα που έχουν να κάνουν με τα ζητήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης των ανηλίκων, θέματα που έχουν να κάνουμε με άλλα ζητήματα, όπως είναι τα fake news, διαχείριση της πραγματικότητας, δηλαδή της παραπληροφόρησης, της ρητορικής του μίσους και της μισαλλοδοξίας».

Ο κ. Παπαπροδρόμου αναφέρθηκε και στο μήνυμα των γεγονότων της Μάχης της Κρήτης με αφορμή και την επέτειο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η ανθρωπότητα έχει δώσει αγώνα για τη δημοκρατία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άρα αυτήν την κουλτούρα του σεβασμού πρέπει να την καλλιεργήσουν πλέον και στο νέο βήμα, στη νέα αγορά που υπάρχει, στο νέο forum που διαμορφώνεται μέσα από τον Κυβερνοχώρο».

ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟΣ

Στη διαρροή προσωπικών δεδομένων αφορούν τα περισσότερα περιστατικά στο Ρέθυμνο

Τα περιστατικά διαρροής προσωπικών δεδομένων μέσα από το διαδίκτυο είναι τα πιο συνήθη στο Ρέθυμνο, σημείωσε ο υπαστυνόμος Β’ και προϊστάμενος του Γραφείου Γενικής Αστυνόμευσης Εμμανουήλ Σταυγιανουδάκης.

«Οι επίδοξοι δράστες εκμεταλλεύονται τη διαρροή προσωπικών δεδομένων, όταν κάποιοι (ανήλικοι και ενήλικες) δίνουν αφειδώς τα στοιχεία τους στο διαδίκτυο, είτε τα δίνουν οι ίδιοι χρήστες, είτε οι ίδιοι επίδοξοι δράστες τα παίρνουν χρησιμοποιώντας κάποιες τεχνικές. Έτσι, με τη διαρροή αυτών των προσωπικών δεδομένων δημιουργείται κάποιες επισφαλείς συμπεριφορές και με αυτόν τον τρόπο πλήττουν τα υποψήφια θύματα», σημείωσε, ενώ τόνισε ότι οι χρήστες του διαδικτύου θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι και πιο προσεκτικοί με τα στοιχεία που καταχωρούν: «Αυτό που προτείνουμε εμείς είναι να ελέγχουν πάντα ποιες φόρμες συμπληρώνουν, ποιες ιστοσελίδες επισκέπτονται. Τα προσωπικά μας δεδομένα ανήκουν σε εμάς και όσο μπορούμε να τα κρατήσουμε για εμάς να το κάνουμε. Δεν είναι ανάγκη, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να βάζουμε πληροφορίες που δεν θα χρησιμεύσουν σε τίποτα».

Στην εισήγησή του ο κ. Σταυγιανουδάκης στην ημερίδα με τίτλο «Κλικ με ασφάλεια» αναφέρθηκε – μαζί με τον υπαστυνόμος Β’ στο Γραφείο Τεχνικής Υποστήριξης και Εξοπλισμού Πληροφορικής του Επιτελείου Δ/νσης Αστυνομίας Ρεθύμνου Γεώργιος Κιαγιαδάκης – σε πρακτικές συμβουλές για το πως μπορούν να προστατευτούν τα παιδιά στον ψηφιακό κόσμο.

Όπως τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Κιαγιαδάκης, το διαδίκτυο είναι ένας παράλληλος ηλεκτρονικός κόσμος και θα πρέπει να τηρούνται οι ίδιοι κανόνες που τηρούνται στον φυσικό κόσμο: «Παρότι έχουμε εκπαιδευτεί από τους γονείς μας σε μικρή ηλικία για το πως να συμπεριφερόμαστε και τι να προσέχουμε στον φυσικό κόσμο, δεν ισχύει το ίδιο και για το διαδίκτυο. Το διαδίκτυο είναι σχετικά κάτι καινούργιο. Η διείσδυση που έχει στην καθημερινότητά μας είναι πάρα πολύ μεγάλη και έγινε πολύ γρήγορα και απότομα. Οπότε είναι σημαντικό να τονίσουμε στα παιδιά ότι πρέπει να τηρούν τους ίδιους κανόνες που τηρούν στον φυσικό κόσμο και στο διαδίκτυο και να παραμένουν προστατευμένοι».

Ο ίδιος τόνισε ότι σκοπός δεν είναι να δαιμονοποιήσουν το διαδίκτυο, όμως να λαμβάνονται τα μέτρα για την ασφαλή πλοήγηση σε αυτόν, καθώς όπως ο φυσικός κόσμος, έτσι και ο ψηφιακός κόσμος κρύβει κινδύνους.

ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟΣ

Η τεχνητή νοημοσύνη στην «υπηρεσία» της εκπαίδευσης και της έρευνας

Τη θετική πλευρά της τεχνολογίας και την ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση ανέδειξε στην εισήγησή του ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Διδάκτωρ Νομικής ΕΚΠΑ και γραμματέας του Κέντρου Πρόληψης Βασίλης Χριστοδουλάκης, με θέμα «Ένας κόσμος σύνδεσης: Προτάσεις για μια «καλή εξάρτηση».

Ο ίδιος παρουσίασε τις δυνατότητες θετικής αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση, την έρευνα  και την κοινωνία.

«Οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης είναι αυτήν τη στιγμή αδιευκρίνιστες, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι άπειρες με όλες τις έννοιες. Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε οτιδήποτε για καλό ή για κακό σκοπό, αυτό όμως που πρέπει να αναδείξουμε είναι τις καλές χρήσεις της, δηλαδή αυτές που προάγουν τα ιδανικά της εκπαίδευσης, της έρευνας και που ουσιαστικά έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Αυτό μεταφράζεται στην ορθή χρήση της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση με τα νέα εργαλεία που δίνει για την ενεργοποίηση της κρίσης των μαθητών και της καλύτερης διάδρασης με το εκπαιδευτικό υλικό και τους εκπαιδευτικούς», περιέγραψε μεταξύ άλλων ο κ. Χριστοδουλάκης.

Ταυτόχρονα στην εισήγησή του έκανε αναφορά στη λεγόμενη «ψηφιακή κοινωνία των πολιτών» που όπως σημείωσε «είναι μια καινοτομία που αυτήν τη στιγμή έρχεται να καλύψει με βάση την τεχνολογία κενά της ενεργοποίησης των πολιτών».

Tags: homepage_featuredΑΣΦΑΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟδιαδίκτυοΚέντρο ΠρόληψηςΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟΣΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Share238Tweet149Send
Μαγδαληνή Κουντουνιώτη

Μαγδαληνή Κουντουνιώτη

Σχετικά νέα

5173322222066638 viber image 2025-05-24 15-20-13-509

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 84η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης στο Ρέθυμνο

24/05/2025 - 3:25 μμ
Τ. Θεοδωρικάκος: Μειώνουμε 25% το γραφειοκρατικό βάρος των επιχειρήσεων – Νέα Αρχή εποπτείας της αγοράς

Τ. Θεοδωρικάκος: Μειώνουμε 25% το γραφειοκρατικό βάρος των επιχειρήσεων – Νέα Αρχή εποπτείας της αγοράς

24/05/2025 - 2:21 μμ
Επί τάπητος η άρση της μονιμότητας στο δημόσιο

Επί τάπητος η άρση της μονιμότητας στο δημόσιο

23/05/2025 - 7:06 μμ
Τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Νικόλαο Σαλάτα καρατόμησε ο Κ. Τσιάρας

Τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Νικόλαο Σαλάτα καρατόμησε ο Κ. Τσιάρας

23/05/2025 - 4:46 μμ
Επόμενο άρθρο
Τα διαπιστευτήρια των παιδιών στο σκάουτινγκ καμπ της ΠΑΕ Ολυμπιακός

Τα διαπιστευτήρια των παιδιών στο σκάουτινγκ καμπ της ΠΑΕ Ολυμπιακός

viber image 2025-05-24 15-56-14-750

Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ρέθυμνο για τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη

24/05/2025 - 4:37 μμ
5173322222066638 viber image 2025-05-24 15-20-13-509

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 84η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης στο Ρέθυμνο

24/05/2025 - 3:25 μμ
ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟΣ

Κριτική σκέψη και ενδυνάμωση των νέων ασπίδα για την ασφαλή πλοήγηση στον Κυβερνοχώρο

24/05/2025 - 8:40 πμ
ΠΑΣΟΚ

Απόσυρση του ΠΔ για τα όρια οικισμών και επαναδιαπραγμάτευσή του ζητά το ΠΑΣΟΚ

23/05/2025 - 10:08 μμ
Η ταλαιπωρία των οδηγών και ο χρόνος εκτέλεσης των εργασιών

Η ταλαιπωρία των οδηγών και ο χρόνος εκτέλεσης των εργασιών

23/05/2025 - 5:30 μμ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ - ΡΕΘΥΜΝΟ

Τρεις συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών στο Ρέθυμνο

23/05/2025 - 5:08 μμ
ΕΥΑ ΛΑΔΙΑ ΕΥΑ ΛΑΔΙΑ ΕΥΑ ΛΑΔΙΑ
Πολιτιστικό Ρέθυμνο Πολιτιστικό Ρέθυμνο Πολιτιστικό Ρέθυμνο
Μ.Η.Τ. 242157
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr