Στους 86 ανέρχονται μέχρι στιγμή οι νεκροί από τη φονική πυρκαγιά που έπληξε την Αττική την περασμένη Δευτέρα, ωστόσο όλα συνηγορούν πως ο κατάλογος των θυμάτων θα μεγαλώσει αρκετά. Ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει άγνωστος, ενώ σε νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται 48 τραυματίες εκ των οποίων διασωληνωμένοι, σε κρίσιμη κατάσταση, είναι 10.
Οι νεκροψίες στις 86 σορούς των θυμάτων που είχαν διακομιστεί στην ιατροδικαστική υπηρεσία στο Γουδί, ολοκληρώθηκαν από τους ιατροδικαστές, ενώ απομένει η ταυτοποίηση πολλών εξ αυτών.
Την πολιτική ευθύνη της εθνικής τραγωδίας ανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καλώντας και τους υπουργούς του να πράξουν το ίδιο. Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε πως δεν πρόκειται να κάνει αποκεφαλισμούς αρμοδίων διότι, όπως είπε, οι αποκεφαλισμοί την ώρα της μάχης είναι πολιτική δειλία, προσθέτοντας πως αφού τελειώσει η μάχη και αφού εκλείψει και η τελευταία εστία κινδύνου, θα αποδοθούν ευθύνες, εάν υπάρχουν.
«Ζήτησα σήμερα εκτάκτως να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο σε μια δύσκολη στιγμή, ίσως την πιο βαριά της κυβερνητικής μας θητείας. Δεν σας κρύβω ότι με διακατέχουν ανάμικτα αισθήματα τούτη την ώρα. Όπως φαντάζομαι και σε όλους σας. Πόνος, συντριβή για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν απροσδόκητα και άδικα. Αλλά και αγωνία. Αγωνία αν πράξαμε σωστά σε όσα έπρεπε να πράξουμε. Αν αντιδράσαμε σωστά τις κρίσιμες ώρες. Αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Αν μπορούσαμε να σώσουμε έστω και μια ψυχή παραπάνω από όσους έφυγαν άδικα.
Όπως επίσης δν θέλω να κρύψω ότι δεν αποφεύγω και τη σκέψη ή τον φόβο: Μήπως από κάποιο ένστικτο αυτοσυντήρησης διαπράττουμε κι εμείς το ίδιο λάθος, που τόσες φορές έχουμε δει να διαπράττουν άλλοι. Να υπερβάλλουμε σε δικαιολογίες για να μειώσουμε τις ευθύνες» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν αλλά το λιγότερο που οφείλουμε στη μνήμη τους είναι σεβασμός τουλάχιστον ως προς την αλήθεια. Θέλω να αναλάβω ακέραια ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας, σας καλώ να την αναλάβετε κι εσείς γιατί είναι επίσης αυτονόητο για την κυβέρνηση της χώρας»
Ο Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με την απομάκρυνση υπουργών ή άλλων αρμοδίων που ενδεχομένως φέρουν ευθύνες για την τραγωδία, είπε:
«Οι αποκεφαλισμοί, την ώρα της μάχης, που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες, δεν αποτελούν πράξη πολιτικής γενναιότητας, αλλά πολιτικής δειλίας», είπε επί λέξει. «Πολύ περισσότερο -επιχειρηματολόγησε σχετικά- που η εύκολη καταδίκη, και οι αποκεφαλισμοί των ανθρώπων εκείνων -πυροσβεστών, αστυνομικών, λιμενικών, στρατιωτικών- και της ηγεσίας τους, που έδωσαν και δίνουν τη μάχη με αίσθημα καθήκοντος, και με ηρωισμό, με κίνδυνο της ζωής τους. Ας μην πυροβολούν, λοιπόν, οι διάφοροι κριτές και πολέμαρχοι του καναπέ, εκείνους που με κίνδυνο της ζωής τους, στα μέτωπα της φωτιάς, έδωσαν τη μάχη και έσωσαν χιλιάδες συνανθρώπους μας.
Ας μην πυροβολούν τους πυροσβέστες και την ηγεσία τους, που έσπευσαν ηρωικά στον υπέρ πάντων αγώνα. Κοντά και στον τελευταίο πολίτη. Τους αστυνομικούς, που αν δεν βρίσκονταν στο πεδίο της μάχης, σήμερα θα θρηνούσαμε πολύ περισσότερους νεκρούς. Τους λιμενικούς, που στη θάλασσα γλίτωσαν από τον θάνατο εκείνο το βράδυ εκατοντάδες συνανθρώπους μας. Τους κρατικούς υπαλλήλους και τους υπαλλήλους της Αυτοδιοίκησης που έσπευσαν να συνδράμουν το έργο της μάχης με τη φωτιά».
Και πρόσθεσε ο πρωθυπουργός ότι: «Αφού η μάχη αυτή τελειώσει, αφού και η τελευταία εστία κινδύνου εκλείψει, τότε θα υπάρξει η ψύχραιμη αποτίμηση, και πιθανή απόδοση ευθυνών. Διαφορετικά ξεπέφτουμε σε κυνήγι μαγισσών και μια προσπάθεια ανεύρεσης αποδιοπομπαίων τράγων».
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης την κατάρτιση ενός σχεδίου που θα διορθώσει τις οικιστικές στρεβλώσεις δεκαετιών με τη συμμετοχή επιστημονικών φορέων, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, και άλλων ειδικών, απευθύνοντας έκκληση για συμμετοχή και στην αντιπολίτευση.
«Κατανοούμε όλοι με οδυνηρό τρόπο και σε όλο του το βάθος, ότι κυβερνάμε μια χώρα που επί χρόνια κυριάρχησαν στρεβλώσεις. Που ολόκληροι οικισμοί χτίστηκαν αυθαίρετα πάνω σε ρέματα και παραλίες. Που με ευθύνη και του πελατειακού κράτους, δημιουργήθηκαν ολόκληρα οικιστικά συμπλέγματα χωρίς καμιά πρόβλεψη για την ασφάλεια των κατοίκων τους. Αυτό το κράτος, όμως, σήμερα το διοικούμε εμείς», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Και όσο κι αν είναι σωστό -και είναι σωστό- ότι δεν μπορούσαμε σε τρία χρόνια να λύσουμε τεράστια προβλήματα δεκαετιών, πρέπει να προβληματιστούμε αν κάναμε ότι πρέπει για να το αλλάξουμε. Μήπως διστάσαμε, δίνοντας προτεραιότητα στη μάχη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής που προκάλεσαν οι μνημονιακές πολιτικές, μήπως διστάσαμε να αντιμετωπίσουμε όσο έπρεπε αποφασιστικά τον κίνδυνο άλλων καταστροφών, από στρεβλώσεις βεβαίως που δημιούργησε το φαύλο παρελθόν. Αν χρειαστεί να βγουν μπουλντόζες και να υπάρξουν συγκρούσεις ας γίνει. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άβουλοι την επόμενη τραγωδία», ανέφερε.
Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις ενδείξεις για εμπρησμό πίσω από τις φονικές πυρκαγιές, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Δεν πρόκειται να μπούμε σε ένα κυνήγι μαγισσών και σε ένα παιχνίδι σεναρίων για να δώσουμε εύκολες απαντήσεις. Ξέρουμε όμως ότι έχοντας αυτή τη γνώση οφείλουμε εδώ και τώρα να οργανώσουμε την άμυνα της πολιτείας και της κοινωνίας απέναντι σε τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις».
Παραιτήσεις ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν είναι ώρα για «καρατομήσεις», επιμένουν να ζητούν παραιτήσεις.
ΝΔ: Οι πολιτικές ευθύνες πρέπει να συνοδεύονται από αποπομπές ή παραιτήσεις
Η ΝΔ σχολίασε ότι «χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις ολόκληρες μέρες από την εθνική τραγωδία για να συνειδητοποιήσει ο κ. Τσίπρας τις αυτονόητες πολιτικές ευθύνες που έχει ως πρωθυπουργός» και πρόσθεσε ότι: «στην πολιτική, οι ευθύνες, για να έχουν κάποιο νόημα, πάντα συνοδεύονται είτε με παραιτήσεις, είτε με αποπομπές. Αλλιώς είναι ανούσια επικοινωνιακά τεχνάσματα».
Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει επίσης: «σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας οφείλει να απαντήσει στα δύο αμείλικτα ερωτήματα που έχουν πια όλοι οι πολίτες: Γιατί η κυβέρνησή του δεν έλαβε κανένα μέτρο πρόληψης, ενώ όλοι γνώριζαν τις ακραίες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούσαν στην ανατολική Αττική; Και κυρίως: Γιατί, όταν τους ξέφυγε η πυρκαγιά, δεν ενημέρωσαν αμέσως τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με συνέπεια να θρηνούμε μέχρι στιγμής 87 θύματα;».
ΚΙΝΑΛ: Η παραίτηση είναι μονόδρομος
Να παραιτηθεί καλεί τον πρωθυπουργό και το Κίνημα Αλλαγής .Στην ανακοίνωση του αναφέρει πως ο κ. Τσίπρας φέρει την απόλυτη πολιτική ευθύνη για την τραγωδία και πως η παραίτηση είναι μονόδρομος.
«Ο κ. Τσίπρας μετά το κυνικό και απεχθές show που έστησε το βράδυ της καταστροφής, προχώρησε σήμερα στο δεύτερο μέρος ενώπιον του υπουργικού του συμβουλίου. Ο κ.Τσίπρας φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οδήγησαν στο χαμό τόσων ανθρώπων, οδήγησαν σε μια καταστροφή. Η προσπάθεια να βρει άλλοθι στο παρελθόν, «στη χώρα που παρέλαβε» είναι προκλητική, προσβλητική και αποδεικνύει τον πανικό τους. Το ερώτημα επομένως που τίθεται είναι αν αυτοί που φέρουν αυτές τις εγκληματικές ευθύνες, μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών. Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ.
Όποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη , δεν το κάνει ενώπιον του υπουργικού του συμβουλίου, αλλά ενώπιον του ελληνικού λαού. Η παραίτηση είναι μονόδρομος», καταλήγει το Κίνημα Αλλαγής.
Ποτάμι: Ανάληψη ευθύνης χωρίς παραιτήσεις είναι υποκρισία
«H κατακραυγή που ξεσήκωσε η προκλητική παράσταση των υπουργών του χθες, ανάγκασε τον κ. Τσίπρα να αλλάξει ρεπερτόριο. Προσπαθώντας να καταλαγιάσει λίγο την αγανάκτηση των πολιτών, είπε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη» σχολίασε το Ποτάμι, προσθέτοντας:
«Την ίδια στιγμή ο ίδιος και οι υπουργοί του επιμένουν ότι όλα έγιναν καλά και δεν υπήρξε κανένα λάθος. Πολιτική ευθύνη σημαίνει αναγνώριση λαθών και παραλείψεων και η ανάληψή της οδηγεί υποχρεωτικά σε παραιτήσεις» σημειώνει το Ποτάμι και προσθέτει: «Ανάληψη ευθύνης μόνο στα λόγια και δίχως παραιτήσεις ή αποπομπές δεν υπάρχει. Πρόκειται για καθαρή υποκρισία, την οποία η κοινωνία αντιλαμβάνεται και θα τιμωρήσει».
ΚΚΕ: Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να πετάξει από πάνω του τις πραγματικές ευθύνες
Το Κομμουνιστικό Κόμμα σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Οι συνεχείς μεταμφιέσεις της κυβέρνησης, από το «τα κάναμε όλα καλά» μέχρι το «αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη», δεν μπορεί να κρύψει την προσπάθεια του ίδιου του πρωθυπουργού, να πετάξει από πάνω του τις πραγματικές ευθύνες για την τραγωδία στην αν. Αττική. Ακριβώς ότι έκαναν και οι προηγούμενοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» και συμπληρώνει:
«Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, στα τριάμισι χρόνια της αντιλαϊκής διακυβέρνησης του, πρόλαβε, όμως, να διατηρήσει και να επεκτείνει την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις στη δασοπροστασία και την πυρόσβεση, να συνεχίσει την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης. Πρόλαβε κι αυτός να βάλει στα αζήτητα τα αναγκαία, για τη ζωή του λαού, έργα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής προστασίας, γιατί δεν προσφέρονται για κέρδη και επενδύσεις. Όσο, για τη γνωστή τακτική της «καμένης γης», που αντιγράφει από τους προηγούμενους, δεν πείθει πια κανέναν», προσθέτει το ΚΚΕ.
ΔΗΜΑΡ: «Η πολιτική ευθύνη απαιτεί πράξεις και όχι λόγια, γι’ αυτό παραιτηθείτε»
«Η πολιτική ευθύνη συνοδεύεται με παραιτήσεις αλλιώς είναι κενή περιεχομένου, ειδικά από την στιγμή που ο κ. Τσίπρας ζήτησε να αναλάβει την ευθύνη όλη η κυβέρνηση» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού.