Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης Νομού Ρεθύμνου πραγματοποίησε μια από τις ωραιότερες εκδρομές του από την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2018 έως 22 Ιουνίου 2018. Μια όμορφη παρέα από 55 μέλη του Συνδέσμου μας και φίλων του ξεκινήσαμε από Ρέθυμνο, πήγαμε Ηράκλειο και από κει με πλοίο φθάσαμε στο πρωί στον Πειραιά.
2η μέρα: Εκεί μας περίμενε το πούλμαν με την ξεναγό μας και μετά από ενδιάμεσες στάσεις.
Πρώτος μας σταθμός ήταν η Ελάτη: Ορεινό χωριό του Νομού Τρικάλων σε υψόμετρο 950 μ. 30 χλμ. από την πόλη των Τρικάλων.
Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά μέσα σε δάσος από Έλατα, παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, πολλά νερά ανάμεσα σε πυκνά δάση που μας εντυπωσίασαν.
Δεύτερο Σταθμός το Περτούλι: Ορεινό χωριό κι αυτό των Τρικάλων. Πολλά από τα σπίτια του είναι πέτρινα. Πολύ κοντά στον οικισμό λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου. Γύρω από το Περτούλι βρίσκεται το ομώνυμο δάσος με έκταση 33.000 στρέμματα.
Μετά επιστρέψαμε στα Τρίκαλα. Ελεύθερος χρόνος, διανυκτέρευση.
3η μέρα: Περιήγηση στην Πόλη των Τρικάλων. Η πόλη διασχίζεται από τον ποταμό Ληθαίο, ο οποίος είναι παραπόταμος του Πηνειού. Είδαμε τα αξιοθέατα, την παλιά πόλη με τις συνοικίες.
Βαρούσι και παλιά Μανάβικα.
Το Ασκληπιείο της αρχαίας Τρίκκης είναι το αρχαιότερο και σημαντικότερο της Ελλάδας.
Μετά είδαμε το Βυζαντινό Κάστρο της πόλης που κατασκευάστηκε από τον Ιουστινιανό πάνω στην αρχαία Ακρόπολη της Τρίκκης κατά τον 6ο μ.Χ. αιώνα με τριπλό τείχος. Ανακατασκευάστηκε αργότερα από τους Οθωμανούς που κατά τον 17ο αιώνα τοποθέτησαν και ένα τεράστιο ρολόι πάνω σε πύργο. Το 1936 τοποθετήθηκε άλλο ρολόι και παραμένει ως σήμερα το σήμα κατατεθέν της πόλης. Ανεβήκαμε τον πύργο με το ρολόι και είδαμε από κει την πόλη την Τρικάλων, πανοραμική θέα. Συνεχίσαμε για τα Μετέωρα. Αποτελούν το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μετά το Άγιο Όρος μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα. Οι πέτρινοι γίγαντες των μετεώρων με το επιβλητικό της παράστημα διακόπτουν απότομα πάνω από την Καλαμπάκα την μονοτονία του τοπίου του απέραντου Θεσσαλικού κάμπου προκαλώντας δέος.
Το πέτρινο δάσος των βράχων τους σχηματίζει ένα από τα θαυμαστότερα και επιβλητικότερα τοπία του κόσμου. Εκεί οι μοναχοί βρήκαν το καταλληλότερο καταφύγιο για την αναζήτηση της ψυχικής ηρεμίας και γαλήνης. Στις κορφές των βράχων είναι 24 μοναστήρια από τα οποία είναι επισκέψιμα μόνο τα έξι. Εμείς επισκεφτήκαμε το μεγαλύτερο το Μεγάλο Μετέωρο, ανεβήκαμε πολλά σκαλιά, είχε πάρα πολλούς επισκέπτες. Ξεναγηθήκαμε σε μια σειρά από μουσειακούς χώρους στους υπέροχους θησαυρούς του και φύγαμε μαγνητισμένοι από την πρωτόγνωρη φυσική ομορφιά που δεν μπορεί να περιγραφεί.
Μετά πήγαμε στο γυναικείο Μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου που είναι το μόνο μοναστήρι που επισκέπτεται κανείς χωρίς να ανεβεί σκαλιά, αλλά δυστυχώς η μέρα που πήγαμε ήταν Δευτέρα και ήταν κλειστό, έτσι το είδαμε μόνο απ’ έξω. Μετά επισκεφτήκαμε την Καλαμπάκα και διανυκτερεύσαμε στα Τρίκαλα.
4η μέρα. Αφήνουμε τα Τρίκαλα και αναχωρούμε για Βόλο. Πρώτα επισκεφτήκαμε το Πηλιορείτικο κεφαλοχώρι την Πορταριά, περιπλανηθήκαμε στα πλακόστρωτα καλντερίμια γύρω από την κεντρική πλατεία. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι τα μεγάλα της αρχοντικά με σκεπή από πέτρινες πλάκες, τα περισσότερα ανακαινισμένα λειτουργούν ως ξενώνες. Επισκεφτήκαμε το βυζαντινό εκκλησάκι «Παναγία η Πορταρέα» του 11ου αιώνα.
Στη συνέχεια φτάσαμε στη Μακρυνίτσα με την πανοραμική θέα, κάτω απλωνόταν όλος ο Βόλος, γι’ αυτό η Μακρυνίτσα χαρακτηρίζεται «Το μπαλκόνι του Πηλίου». Συνεχίσαμε και φθάσαμε στο Βόλο.
Μετά από λίγη ξεκούραση στο ξενοδοχείο πήγαμε το βράδυ στην πολύ ωραία παραλία του και καθίσαμε στα φημισμένα τσιπουράδικά του.
5η μέρα: ήταν κρουαζιέρα στο καταπράσινο νησί τη Σκιάθο. Πήγαμε με το λεωφορείο μέχρι τον Άγιο Αχίλλειο και από κει πήραμε το καραβάκι, που είχαμε την τύχη να είναι το πρώτο του ταξίδι και ξεκινήσαμε για Σκιάθο. Οι γλάροι και τα δελφίνια μας περιτριγύριζαν. Με τα όμορφα τραγούδια του πλοίου και το χιούμορ του καπετάνιου φθάσαμε στη Σκιάθο. Επισκεφθήκαμε πρώτα το μεσαιωνικό κάστρο Μπούρτζι που χωρίζει τα δυο λιμανάκια το ένα για τα σκάφη αναψυχής και το άλλο για τα ψαροκάικα. Στο Μπούρτζι λειτουργεί σήμερα το Ναυτικό Μουσείο. Μετά πήραμε τα σοκάκια πίσω από το λιμάνι και φτάσαμε στο σπίτι μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που είναι άψογα διατηρημένο. Μετά πήγαμε σε δυο ιστορικές εκκλησίες.
Τον Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου (Παναγιά Λιμνιά), εκεί φυλάσσεται η κάρα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη αλλά και η ιστορική θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας, την οποία μετέφεραν στη Σκιάθο πρόσφυγες από τη Λίμνη Ευβοίας.
Μετά απήγαμε στο Μητροπολιτικό Ναό των Τριών Ιεραρχών στον οποίο φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Εικονίστριας πολιούχου της Σκιάθου. Μετά με το καραβάκι πήγαμε στις κουκουναριές της Σκιάθου. Το δάσος αποτελείται κυρίως από κουκουναριές και στην υπέροχη παραλία έκαμαν όσοι ήθελαν μπάνιο. Το καραβάκι μετά μας έκαμε το γύρω της Σκιάθου και από το Αχίλλειο με το λεωφορείο επιστρέψαμε στο Βόλο. Εκεί το βράδυ είχαμε διασκέδαση στο ξενοδοχείο με μουσική και χορό και πολύ κέφι.
6η μέρα: Μετά το πρωινό αναχωρήσαμε από το ξενοδοχείο και περιηγηθήκαμε πρώτα την πόλη του Βόλου και συνεχίσαμε για τις Μηλιές, ορεινό χωριό, ένα από τα γραφικότερα χωριά αφετηρία του διάσημου «Μουτζούρη» του μικρού τρένου που φτάνει μέσα από μια όμορφη διαδρομή μέχρι τα Άνω Λεχώνια. Είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Άνθιμου Γαζή που ίδρυσαν το 1814 τη σχολή «Ψυχής Άκος» που λειτουργεί σήμερα ως βιβλιοθήκη με περισσότερα από 3.500 σπάνια βιβλία και ιστορικά κειμήλια. Εκεί είδαμε και τη σημαία της τοπικής επανάστασης που κηρύχθηκε στις 7 Μαΐου 1821 από τον Άνθιμο Γαζή. Άλλο αξιοθέατο στις Μηλιές ήταν η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και διαθέτει αξιόλογες μεταβυζαντινές αγιογραφίες. Είναι κτισμένη ώστε ο κάθε ήχος μέσα σε αυτήν να μην ακούγεται έξω γιατί απαγορεύονταν ο Χριστιανισμός εκείνη την εποχή. Κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας κατά τέτοιο τρόπο ώστε το εξωτερικό της χωρίς καμπαναριό και άλλα θρησκευτικά σύμβολα ή δείγματα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, ώστε να μη προδίδει την αληθινή φύση του κτιρίου.
Κοντά στις Μηλιές είναι το ωραίο παραθαλάσσιο χωριό Καλά Νερά και εκεί είχαμε παραγγείλει και φάγαμε όλοι μαζί το μεσημέρι και μετά πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Το κλίμα μέσα στο λεωφορείο ήταν ευχάριστο, τα ανέκδοτα, τα τραγούδια αλλά προ πάντων η καλή διάθεση και το πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας συνέβαλε πολύ στην επιτυχία της εκδρομής.
Τέτοιες αξέχαστες εκδρομές όποιος τις γευτεί δεν τις χάνει. Έτσι ολοκληρώθηκε μια ακόμη επιτυχημένη εκδρομή του Συνδέσμου μας.
Το ταξίδι ήταν τέλεια οργανωμένο γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω τους συντελεστές αυτής της επιτυχημένης περιήγησης, πρώτα από όλους ένα μεγάλο ευχαριστώ στην υπεύθυνη του πρακτορείου Way Travel κ. Μαρία Παυλιδάκη που διοργάνωσε το ταξίδι μας με κάθε λεπτομέρεια και για την καλή τιμή που μας έκανε. Ακόμα ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο, σε όλα τα μέλη του Συνδέσμου μας που συμμετείχαν αλλά και σε όλους τους φίλους που μας εμπιστεύτηκαν και ομόρφυναν την παρέα μας. Ευχόμαστε να είμαστε καλά και να κάνουμε πολλές τέτοιες εκδρομές.
Η επόμενη θα είναι Κύθηρα τριήμερη από 16 έως 18 Σεπτεμβρίου.
Καλό Καλοκαίρι σε όλους.
Παγώνα Δασκαλάκη-Ασκοξυλάκη