Υπό διάλυση βρίσκεται το παράρτημα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο τα τελευταία χρόνια υπολειτουργεί, ενώ πλέον ο κίνδυνος για οριστικό λουκέτο είναι ορατός. Οι δυο μόλις υπάλληλοι που στελεχώνουν το παράρτημα βρίσκονται ένα βήμα πριν την οριστική αποχώρησή τους, η μία με μετάταξη και η άλλη με σύνταξη, με αποτέλεσμα το κλείσιμο της υπηρεσίας να βρίσκεται προ των πυλών.
Έντονη είναι η αντίδραση του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, που κινητοποιήθηκε αμέσως μόλις ενημερώθηκε για τις δυσάρεστες εξελίξεις, αποστέλλοντας επιστολή διαμαρτυρίας στην υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, την οποία και κοινοποίησε στους βουλευτές του νομού και στον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, με την οποία επισημαίνει το τεράστιο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στον νομό από την απουσία ελέγχων καθώς και την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Το Εργατικό Κέντρο αναφέρεται στην επιτακτική ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας του υποκαταστήματος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στον νομό προκειμένου να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα και να περιοριστεί η μαύρη εργασία, η οποία, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ήδη οργιάζει σε επίπεδο νομού, αφού, όπως επισημαίνει, οι δυο υπάλληλοι που υπάρχουν μέχρι σήμερα αδυνατούν να κάνουν ελέγχους.
Συγκεκριμένα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που διαθέτει μόλις 2 υπαλλήλους, οι οποίοι μετά βίας αντεπεξέρχονται στον γραμματειακό φόρτο εργασίας, η ανάγκη διεξαγωγής στοχευμένων ελέγχων για την πάταξη της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και το ωράριο εργασίας, ώστε να προστατευτούν είναι επιτακτική, τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου Γιώργος Λιολάκης.
Χαρακτηριστικά, σε σχετικές δηλώσεις του, ο κ Λιολάκης είπε: «Είχαμε δυο άτομα στο ΣΕΠΕ και αυτά στο επόμενο διάστημα αποχωρούν, η μια με μετάταξη και η άλλη με σύνταξη. Σε καμία περίπτωση οι δυο υπάλληλοι δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τις ανάγκες του νομού, αλλά τουλάχιστον λειτουργούσε το γραφείο. Ήδη υπάρχει όργιο μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας και από τη στιγμή που δεν υπάρχει φόβος για ελέγχους, με δεδομένο ότι υπάρχουν μόνο δυο άτομα, φανταστείτε τι θα γίνει αν κλείσει οριστικά το γραφείο. Τότε θα ψάχνουμε ασφαλισμένο εργαζόμενο με το κυάλι. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα και το Εργατικό Κέντρο δεν θα το αφήσει έτσι. Για την πλήρη στελέχωση του τμήματος απαιτούνται τουλάχιστον έξι με επτά άτομα προσωπικό. Με τα δυο άτομα τουλάχιστον εξυπηρετούμασταν στα ζητήματα που αφορούσαν εργασιακές διαφορές. Το συγκεκριμένο τμήμα υπολειτουργεί εδώ και σειρά ετών χωρίς προσωπικό και πλέον, όπως όλα δείχνουν, οδηγείται σε πλήρη διάλυση. Έτσι, όπως είναι τα πράγματα πλέον, το Τμήμα του ΣΕΠΕ στο Ρέθυμνο οδηγείται σε λουκέτο. Το πρόβλημα στον νομό θα είναι πολύ σοβαρό γιατί το κλείσιμό του σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει κανένας έλεγχος και ειδικά στην τουριστική περίοδο σε ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις. Δεν θα γίνεται κανένας έλεγχος και παράλληλα καμία εξυπηρέτηση για τις εργασιακές διαφορές και θα περιμένουμε να εξυπηρετηθούμε από προσωπικό των γειτονικών νομών όταν και εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Έχουμε ήδη στείλει υπόμνημα στον υπουργό εργασίας και στον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ. Θα αντιδράσουμε με οποιονδήποτε τρόπο, γιατί σαν Εργατικό Κέντρο, είμαστε αποφασισμένο με κάθε τρόπο να διατηρήσουμε τη λειτουργία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στον νομό μας, ο ρόλος του οποίου είναι καθοριστικός για τους εργαζομένους. Από Δευτέρα θα κάνουμε συνάντηση με την προϊσταμένη του τμήματος για να μας ενημερώσει και να αποφασίσουμε και εμείς τις περαιτέρω ενέργειές μας».
Η επιστολή στην υπουργό Εργασίας
Στην επιστολή που απέστελλε το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου στην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, την οποία κοινοποίησε στον υπουργό υγείας Ανδρέα Ξανθό, τον βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον Eιδικό Γραμματέα Σ.Ε.Π.Ε. κ. Παναγιώτη Κορφιάτη και στο Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Εργασίας Ρεθύμνου, εκφράζεται η έντονη διαμαρτυρία του και ζητά τη στελέχωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας Ρεθύμνου. Η εξέλιξη αυτή έρχεται, μάλιστα, όπως αναφέρει το Εργατικό Κέντρο, στην έναρξη της τουριστικής σεζόν με τις ξενοδοχειακές μονάδες να ανοίγουν η μία μετά την άλλη απασχολώντας συνολικά πάνω από 10.000 εργαζόμενους.
Αναλυτικά, στην επιστολή του προς την υπουργό το Εργατικό Κέντρο τονίζει:
«Στον Νομό μας απασχολούνται πάνω από 10.000 εργαζόμενοι με την πλειοψηφία αυτών να απασχολούνται στον τουρισμό σε πάνω από 500 επιχειρήσεις που ξεκίνησαν ήδη τη λειτουργία τους. Στην τοπική υπηρεσία του Σ.Ε.Π.Ε., απασχολούνται δύο υπάλληλοι, εκ των οποίων εγκρίθηκε η μετάταξή της μίας και φεύγει από το Ρέθυμνο και η άλλη πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί σύντομα .
Μετά από αυτή την εξέλιξη ζητάμε την άμεση (χθες) στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας Ρεθύμνου με το αναγκαίο προσωπικό για καθημερινούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς, για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας καθώς και την πληρωμή των δεδουλευμένων αποδοχών».