Στο χώρο της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων ολοκληρώθηκαν το πρωί της Κυριακής οι εκδηλώσεις εορτασμού της 76ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης, αρχές και φορείς του νησιού, παρουσία του πρέσβη της Αυστραλίας, της πρόξενου της Μεγάλης Βρετανίας και της υποπρόξενου της Νέας Ζηλανδίας βρέθηκαν στο Ρέθυμνο και τίμησαν με την παρουσία τους την ιστορική επέτειο.
Στη μνήμη των πεσόντων ηρώων στην Μάχη της Κρήτης πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από το μητροπολίτη Λάμπης Συβρίτου και Σφακιών Ειρηναίο.
Στα επίκαιρα μηνύματα της επετείου της Μάχης της Κρήτης αναφέρθηκε διαβάζοντας την ημερήσια διαταγή ο διοικητής της Σχολής Αστυφυλακών Σπύρος Γερμανάκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων:
«Η ιστορία είναι η βαθιά γνώση και η ζεστή μνήμη γεγονότων που ακινητοποιούν τον χρόνο και δημιουργούν σύμβολα. Σύμβολα ημερομηνίες, σύμβολα ανθρώπους. Άνθρωποι απλοί νεαροί, δόκιμοι χωροφύλακες, κάνουν τα κορμιά τους ανθρώπινη ασπίδα, μάχονται ενάντια στον ναζισμό, στο φασισμό, σκοτώνονται αλλά δεν πεθαίνουν. Θα πεθάνουν, όταν εμείς δεν θα τους θυμόμαστε. Οι πράξεις αυτές και όλα τα γεγονότα που έγιναν στην Κρήτη το Μάη του ’41 δεν είναι μια συμπτωματική έξαρση συγκεκριμένης στιγμής αλλά μια συνειδητή επιλογή που πηγάζει από το κύτταρο της ελληνικής φυλής, που ανανεώνεται μέσα στον χρόνο, που αντέχει, θεριεύει, επιβιώνει και γεννά θεούς, πολιτισμούς, καλλιτέχνες, σοφούς, ήρωες, άγνωστους στρατιώτες. Εμείς εδώ στην Κρήτη δεν γιορτάζουμε ποτέ τις νίκες μας. Γιορτάζουμε μόνο τις τραγικές στιγμές μας. Κάνουμε μνημόσυνα στους νεκρούς μας και αν και άγνωστοι, ίσως ανώνυμο έγιναν σύμβολα. Πλήρωσαν με σκληρό νόμισμα, βαρύ φόρο για να περάσουν απλά ταπεινά στο περιβόλι των αθανάτων, τιμούμε και θυμόμαστε αυτούς που τόλμησαν να αντισταθούν στην φοβερότερη στρατιά που γνώρισε ποτέ ο κόσμος. Μια στρατιά που με στείρο και αλαζονικό σύμπλεγμα ηγεμονίας πίστεψε πως το θράσος παρέα με τα όπλα και τον τρόμο του θανάτου μπορεί να νικήσει εύκολα την αξιοπρέπεια και την ιστορία ενός μικρού λαού. Τιμούμε και θυμόμαστε αυτούς που το αίμα τους έτρεξε στάλα στάλα, έγινε ποτάμι, πέρασε βουνά, κάμπους, χωριά, πόλεις, έφερε πόνο, ορφανά παιδιά, μαύρα μαντήλια, χήρες, χαροκαμένες μάνες, γέμισε δάκρυα τα μάτια, αλλά έφερε και πείσμα, δίψα για ελευθερία, ανδρεία, αγώνες, τα έβαλε σε μια ιερή κιβωτό, τα έκανε ιστορία, μνήμες, υπερηφάνεια και διαχρονικά μηνύματα ζωής. Όλα όσα λέγονται είναι φτωχά λόγια μπροστά στις πλούσιες πράξεις, ο ανώνυμος συγγραφέας λέει: «πόσος σοφός είσαι άγνωστε στρατιώτη από το σοφότερο σοφό. Εκείνο που αυτός προσπαθεί να νοήσει εσύ το έχεις ήδη αφομοιώσει». Σήμερα η πατρίδα περνά δύσκολα, πρέπει όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά από το δικό του μετερίζι να προσπαθήσουμε όσο και όπως μπορούμε την αξιοπρέπειά μας, την ιστορία μας, τον τόπο μας. Εξάλλου τον κάθε τόπο τον κάνουν οι άνθρωποι που τον ζουν, τον τιμούν και τον χαίρονται. Μετά από 76 χρόνια είμαστε εδώ σεμνοί προσκυνητές για να υποσχεθούμε ότι εάν η πατρίδα μας φωνάξει, μας χρειαστεί θα τρέξουμε, θα αγωνιστούμε, θα γίνουμε άγνωστοι στρατιώτες γιατί πρέπει να υπακούσουμε στην σκοπιμότητα του δικαίου και όχι στο δίκαιο της σκοπιμότητας. Αθάνατοι νεκροί μας, η πατρίδα, η κοινωνία ολόκληρη, εμείς όλοι μαζί εδώ που κοιμούνται τα κόκαλά σας τα αγιασμένα, ύπνο ατάραχο βαθύ προσφέρουμε δάφνη και θυμίαμα. Άλλωστε τι άλλο θα μπορούσαμε να σας προσφέρουμε από το να σας υποσχεθούμε ότι δεν θα ξεχάσουμε τη εθελοντική σας θυσία γιατί πάνω σε εσάς θα στυλωθεί με του Θεού την ευλογία του κόσμου η ελευθέρια».
Τις εκδηλώσεις τίμησε και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος στο μήνυμά του ανέφερε: «Ο σεβασμός και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι μια πολύ μεγάλη επένδυση στην αυτογνωσία και την αξιοπρέπεια των λαών και θεωρώ ότι ειδικά η Μάχη της Κρήτης που ήταν μια μοναδική ιστορική στιγμή συλλογικής αντίστασης, αυθόρμητης συλλογικής αντίδρασης απέναντι σε ένα καταφανώς ισχυρότερο εντολέα, είναι ένα μήνυμα ότι όταν υπάρχει ομοψυχία, προσήλωση, ιδανικά και αξίες, συλλογικός αγώνας, μπορούν να αγνοούνται οι δυσμενείς συσχετισμοί. Νομίζουμε ότι αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη μας σε μια περίοδο που αγωνιζόμαστε και η χώρα μας αλλά και οι λαοί της Ευρώπης, ν’ αλλάξουν οι συσχετισμοί που υπάρχουν σήμερα στη Ευρώπη. Στη κρίση ταυτότητας που υπάρχει σήμερα, να ενδυναμωθεί η προοπτική μιας κοινωνικής, δημοκρατικής και αλληλέγγυας Ευρώπης στη οποία η χώρα μας μπορεί να διεκδικήσει την παρουσία της με ισοτιμία και αξιοπρέπεια. Έκλεισε αυτές τις μέρες ένας δύσκολος κύκλος διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας. Θεωρούμε ότι ανοίγει μια νέα περίοδο με μεγαλύτερη ασφάλεια και προοπτική της οικονομίας και ανακούφισης της κοινωνίας, θα προσπαθήσουμε στο επόμενο διάστημα με συνέπεια να διευρύνουμε το μέτωπο μαζί με άλλες προοδευτικές δυνάμεις, κυβερνήσεις, για να σεβαστεί η Ευρώπη τις ιδρυτικές, τις αξίες και να στηρίξει τις κοινωνίες, οι οποίες πλήττονται από τα μέτρα λιτότητας».
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή από την πλευρά της τόνισε: «Θέλω να πιστεύω ότι το μήνυμα της Μάχης της Κρήτης είναι διαχρονικό -κυρίως στις μέρες μας που είναι πολύ δύσκολες, που ακόμα και τώρα εξακολουθεί η κρίση μετά από τόσα χρόνια, που ο κόσμος βρίσκεται σε μια αναταραχή σε ότι αφορά την καθημερινότητα του- ότι όπως και οι προγονοί μας πολέμησαν ένα εχθρό ορατό -εμείς πολεμάμε ένα αόρατο- που έχει να κάνει με τα οικονομικά και από αυτό τον πόλεμο θα βγούμε νικητές. Το χρωστάμε άλλωστε στη νέα γενιά.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ανέφερε: «Παρότι έχουν περάσει 70 και πλέον χρόνια από τότε το μήνυμα κάθε χρόνο είναι και πιο επικαιροποιημένο. Η αντίσταση την οποία πρόβαλλε τότε ο ελληνικός λαός στους κατακτητές είναι ένα μήνυμα το οποίο μπορούμε να το φέρουμε και στις σημερινές ημέρες. Αλλά για να αντιστέκεται κανείς, πρέπει να γνωρίζει, να έχει συλλογικότητα ιστορική μνήμη και πάνω από όλα να μην πιστεύει σε εύκολες κουβέντες. Η δύναμη του καθενός μας ενώνεται και γίνεται δύναμη των πολλών. Μεσσίες δεν υπάρχουν πλέον και πρέπει να το κατανοήσουμε. Όπως επίσης δεν πρέπει να κατασκευάζουμε φανταστικούς εχθρούς ως άλλοθι για να κρύβουμε τις δικές μας αδυναμίες. Τιμή και δόξα λοιπόν σε εκείνους που παρότι μπορούσαν να αποφύγουν, έκαναν μια υπέρβαση ηρωική με θυσία ζωής και αποτελούν φωτεινοί σηματοδότες για όλους εμάς πως πρέπει να πορευόμαστε για να εξασφαλίζουμε τα βασικά αγαθά που είναι η αξιοπρέπεια και η ελευθερία μας».
Στη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε προσκλητήριο των νεκρών και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων, ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και Ελλάδας, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα ριζίτικο από την ομάδα ριζίτικου του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης.