Έλλειψη πολιτικής βούλησης και μη εφαρμογή του νόμου του κράτους σε σχέση με την υλοποίηση της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του υπουργείου Πολιτισμού, που αφορά στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του ενετικού λιμανιού του Ρεθύμνου, καταγγέλλει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων.
Αν και η απόφαση του ΚΑΣ έχει δημοσιευτεί και έχει υποσταλεί στο σύνολο των περιφερειακών υπηρεσιών του ΥπΠο και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Ρεθύμνου από τον περασμένο Φεβρουάριο, εν τούτοις τρεις μήνες μετά, τίποτα δεν έχει αλλάξει και ο νόμος αγνοείται επιδεικτικά από όλους, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Σωτήρης Παναγόπουλος.
Τα τραπεζοκαθίσματα των επιχειρήσεων παραμένουν από την πλευρά της θάλασσας και μάλιστα χωρίς να τηρείται ούτε η προηγούμενη κανονιστική απόφαση, με αποτέλεσμα για μια ακόμα χρονιά ντόπιοι και επισκέπτες να μην μπορούν να περπατήσουν στην περιοχή, αλλά να αναγκάζονται να στριμώχνονται ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα για να διασχίσουν το ενετικό μνημείο. Το κουβούκλιο του περιπτέρου παραμένει στη θέση του σχεδόν σάπιο, εμποδίζοντας τη θέα, ενώ ακριβώς δίπλα τα σύνεργα του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων, κάθε άλλο παρά εικόνα μνημείου θυμίζουν. Και ενώ οι εικόνες αυτές υποβαθμίζουν το μνημείο και ενώ απόφαση του κράτους επιβάλλει άμεση αποκατάσταση όλων αυτών των αυθαιρεσιών, τίποτα δεν έχει αλλάξει.
Αντιθέτως, η ένσταση του λιμενάρχη κατά τη διάρκεια λήψης απόφασης σχετικά με τις παραχωρήσεις κοινόχρηστου χώρου στους επιχειρηματίες υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο οποίος έθεσε ζήτημα ασφαλείας των πεζών που θα διασχίζουν το λιμάνι, είχε ως αποτέλεσμα η ένστασή του να αποσταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και από ‘κει στο υπουργείο Ναυτιλίας, προκειμένου να εξεταστεί αρμοδίως, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία εξηγεί η πρόεδρος του Λ.Τ. Το ίδιο συμβαίνει και με την χωροθέτηση του περιπτέρου. Το αποτέλεσμα είναι πως δεν υπάρχει καμία συμμόρφωση με τον νόμο.
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων έχει παρέμβει με δημόσιες τοποθετήσεις του και επιστολές προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ρεθύμνου, αλλά και του υπουργείου Πολιτισμού για την εικόνα που επικρατεί στο λιμάνι καυτηριάζοντας την μη εφαρμογή του νόμου, τις παράνομες καταλήψεις κοινόχρηστου χώρου από τα τραπεζοκαθίσματα των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις αυθαίρετες κατασκευές, αλλά και την προτεινόμενη από την τοπική Εφορεία θέση του περιπτέρου, η οποία όπως υποστηρίζουν αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του ενετικού μνημείου.
Ήδη, μετά τις παρεμβάσεις του Συλλόγου η υπηρεσία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, αλλά και η υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, απάντησαν με σχετικά έγγραφά τους προς την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, όπου αναφέρουν ότι δεν έχουν διαπιστώσει καμιά αλλαγή στην περιοχή του μνημείου σε σχέση με τα όσα προβλέπει η απόφαση το ΚΑΣ, με την οποία τους καλούν να συμμορφωθούν, ενώ αναφορικά με το περίπτερο καλούν την Εφορεία Αρχαιοτήτων να υποδείξει μια μόνιμη θέση που δεν θα αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του μνημείου.
«Με τεχνάσματα και τερτίπια αγνοούν επιδεικτικά τον νόμο»
Όλα τα παραπάνω αλλά και το θέμα ασφάλειας που έθεσε ο λιμενάρχης, με αποτέλεσμα η απόφαση που έχει να κάνει με τη παραχώρηση των τραπεζοκαθισμάτων να έχει σταλεί προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και από εκεί στο υπουργείο Ναυτιλίας, είναι σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο τεχνάσματα και τερτίπια για την καθυστέρηση εφαρμογής του νόμου. Ενός νόμου, που όπως είπε, είναι ανώτερος όλων, αφού έχει να κάνει με τον σεβασμό και την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομίας.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου Σωτήρης Παναγόπουλος μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για εμάς είναι απαράδεκτη η στάση της Εφορείας Αρχαιοτήτων και στο θέμα της χωροθέτησης του περιπτέρου αλλά κυρίως στο ότι διαπραγματεύτηκε για ένα ζήτημα που έθεσε ο λιμενάρχης σε σχέση με την ασφάλεια, κάτι που στην πραγματικότητα δεν υφίσταται. Οι οποιεσδήποτε σκέψεις γίνονται για αλυσίδες ή κιγκλιδώματα θα αλλοιώσουν τη μορφή του μνημείου με το επιχείρημα ενός τεχνητού προβλήματος, που τέθηκε για άλλους σκοπούς και δεν είχε καθόλου να κάνει με την επικινδυνότητα. Εμείς στείλαμε το κείμενο με τις παρατηρήσεις μας στο υπουργείο Πολιτισμού και τις υπηρεσίες του. Η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων πραγματοποίησε αυτοψία στον χώρο του ενετικού λιμανιού και διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει καμιά αλλαγή και καμιά πρωτοβουλία αποκατάστασης του χώρου σύμφωνα με την απόφαση του ΚΑΣ.
Από τη Διεύθυνση Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥπΠο ήρθε ένα άλλο έγγραφο στην Εφορεία Αρχαιοτήτων και μας κοινοποιήθηκε που ανέφερε ότι απορρίπτει τη θέση του περιπτέρου -και καλούσε την Εφορεία να αποσύρει την πρότασή της, ενώ ζητούσε εξηγήσεις γιατί δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης του χώρου.
Όλα αυτά είναι γραφειοκρατικά τερτίπια για να μην εφαρμόζονται οι νόμοι. Δεν υπάρχει ανώτερη αρχή από το ΥπΠο για τον χώρο αυτό. Ο αρχαιολογικός νόμος ίσταται όλων των νόμων. Δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να ανατρέπει τον αρχαιολογικό νόμο, γιατί προτεραιότητα έχει ο πολιτισμός και η πολιτιστική κληρονομιά. Τι θα πει το υπουργείο Ναυτιλίας; Ότι κακώς έπραξε το ΥπΠο; Απλώς κερδίζουν χρόνο και διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση… Το τι προσφυγή μπορεί να κάνει ο καθένας δεν έχει σημασία. Εδώ υπάρχει ένας νόμος ο οποίος δεν εφαρμόζεται. Ο νόμος ισχύει σήμερα και άπλα δεν εφαρμόζεται. Υπάρχει έλλειψη θέλησης των τοπικών αρχών να εφαρμοστούν οι νόμοι. Από ‘κει και πέρα το κράτος οφείλει να ελέγξει τις υπηρεσίες του. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.
Είναι πρώτη φορά, ίσως και πανελλαδικά, που έχουμε μια τόσο ξεκάθαρη απόφαση του ΚΑΣ, η οποία υπεγράφη από υπουργό Πολιτισμού και την έστειλε προς εκτέλεση στην περιφερειακή υπηρεσία της. Και αντί να την εφαρμόσουν άρχισαν να γίνονται παζάρια για το περίπτερο, ενώ η απόφαση ήταν ξεκάθαρη ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα μεταφοράς του σε μια θέση ουδέτερη, ώστε να μην επηρεάζει το μνημείο διότι μετά την υπουργική απόφαση του ΚΑΣ για την αποκατάσταση του ενετικού λιμανιού, ο άμεσα περιβάλλων χώρος είναι και αυτός αντικείμενο της μελέτης, όπως είναι το λιμάνι».
«Η ένσταση του λιμενάρχη μας υποχρεώνει να πάρουμε την έγκριση του ΥΕΝ»
Η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρένα Κουτσαλεδάκη, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», τόνισε πως η απόφαση του ΚΑΣ είναι ξεκάθαρη και συγκεκριμένη, ωστόσο η μειοψηφία του λιμενάρχη που έθεσε ζήτημα ασφάλειας υποχρεώνει το Λ.Τ. να ακολουθήσει το νόμο, ο οποίος απαιτεί την έγκριση από το υπουργείο Ναυτιλίας.
Η ίδια πάντως υπογράμμισε ότι οι επιχειρηματίες της περιοχής δεν έχουν συμμορφωθεί με την απόφαση του ΚΑΣ, ούτε όμως και με την προηγούμενη κανονιστική για την κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου, κάνοντας κατάχρηση, ενώ όπως ανέφερε, η αστυνόμευση του χώρου είναι στην αρμοδιότητα του Λιμεναρχείου.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης έχει στείλει την απόφαση παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου για έγκριση στο υπουργείο Ναυτιλίας, γιατί μειοψήφησε ο λιμενάρχης και όταν συμβαίνει αυτό, υπάρχει εγκύκλιος 8321/12 που λέει ότι οι παραχωρήσεις τραπεζοκαθισμάτων όταν μειοψηφεί ο λιμενάρχης απαιτείται η γνωμοδότηση του ΥΕΝ. Είναι ενημερωμένος και ο Ρεθεμνιώτης υπουργός Υγείας, ώστε να έχουμε το δυνατόν συντομότερα την απάντηση του υπουργείου.
Επίσης ως προς το περίπτερο και τη μεταφορά του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ζήτησαν περαιτέρω ενημέρωση από το υπουργεί Εσωτερικών, ενώ μετά από έγγραφο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων υπήρξε απάντηση από τη Διεύθυνση του υπουργείου, που αναφέρει να εξεταστεί μια μόνιμη θέση για το περίπτερο η οποία να μην είναι στην είσοδο του τελωνείου.
Δυστυχώς οι επιχειρηματίες της περιοχής δεν συμμορφώνονται. Λειτουργούν με το δικό τους καθεστώς και πλέον είναι καθαρά θέμα αστυνόμευσης από το Λιμεναρχείο. Δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους ούτε την προηγούμενη Κανονιστική και κάνουν κατάχρηση του χώρου. Εμείς απλά περιμένουμε να έρθουν οι εγκρίσεις από τα υπουργεία, ώστε να προχωρήσουμε στην εφαρμογή του νόμου του ΚΑΣ. Η απόφαση του ΚΑΣ είναι συγκεκριμένη, ωστόσο οφείλουμε να έχουμε τις εγκρίσεις των συναρμόδιων υπουργείων μετά την ένσταση του λιμενάρχη σε σχέση με τις παραχωρήσεις. Όμως εμείς ασκούμε πιέσεις στο υπουργείο, ώστε το θέμα να εξεταστεί το συντομότερο δυνατόν».