Σε επιφυλακή καλούνται να είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες όλης της χώρας μετά το κρούσμα γρίπης των πτηνών που εντοπίστηκε προ ολίγων ημερών σε κύκνο στον νομό Έβρου. Με δεδομένο ότι η νόσος βρίσκεται σε εξέλιξη σε γειτονικές Βαλκανικές χώρες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έκρινε σκόπιμο να δώσει εντολή στις συναρμόδιες υπηρεσίες να βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση, έτσι ώστε εάν χρειαστεί να προβούν άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες.
Παράλληλα, ενημερώνονται οι πτηνοτρόφοι αλλά και οι πολίτες που έχουν πουλερικά, να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Αναλυτικά, στο ενημερωτικό έγγραφο που απέστειλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας με εντολή κοινοποίησης στις αρμόδιες υπηρεσίες, αναφέρονται τα παρακάτω:
«Σας ενημερώνουμε πως στις 19 Δεκεμβρίου 2016 ανιχνεύτηκε γρίπη των πτηνών (Η5) σε βουβόκυκνο (Cygnus olor) που εντοπίστηκε στο δέλτα του Έβρου και προσκομίστηκε νεκρός στην οικεία ∆.Α.Ο.Κ. Κατά την εργαστηριακή διερεύνηση αποκλείστηκε σε πρώτη φάση η παρουσία του υπότυπου Η5Ν1, που σύμφωνα με την απόφαση 2006/563/ΕΚ θα σήμαινε την ανάγκη λήψης μέτρων στα πουλερικά (ζωνοποίηση, περιορισμοί στις μετακινήσεις κλπ.), ενώ το προσεχές διάστημα θα προσδιοριστεί επακριβώς ο τύπος (Νx) της νευραμινιδάσης και η παθογονικότητα του στελέχους. Σύμφωνα πάντως με τα έως σήμερα επιζωοτιολογικά δεδομένα από τα πολυάριθμα κρούσματα σε όλη την Ευρώπη, η εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για τον υψηλής παθογονικότητας (HPAI) υπότυπο Η5Ν8. Επιπλέον, σας γνωρίζουμε πως στη Βουλγαρία τις προηγούμενες ημέρες επιβεβαιώθηκαν κρούσματα του εν λόγω υπότυπου σε πέντε εκμεταλλεύσεις πουλερικών, οικόσιτες και συστηματικές, μία εκ των οποίων βρίσκεται πλησίον της Φιλιππούπολης.
Κατόπιν του σχετικού ευρήματος στη χώρα μας και της εμφάνισης της νόσου στα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Κροατία), οι κτηνιατρικές υπηρεσίες καλούνται να είναι σε αυξημένη εγρήγορση και να προβούν άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες, όπως αυτές αποτυπώνονται στο υπ’ αριθ. 3678/128599/17-11-2016 έγγραφο της υπηρεσίας μας, προκειμένου να ενισχυθεί το σύστημα εποπτείας και να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά ή τα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας και την υποχρεωτική συμμόρφωση με τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. 258971/26-8-2008 (Β’ 1785) Απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών». Επισημαίνεται πως στην παραπάνω Υπουργική Απόφαση προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η απαγόρευση διατήρησης των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κλπ.):
α) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.
β) σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια της χώρας.
Τα πουλερικά αυτά πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά.
Ωστόσο, έως ότου εκτιμηθεί η συνολικότερη κατάσταση και η ανάγκη επέκτασης της σχετικής απαγόρευσης, συστήνεται όλα τα εκτρεφόμενα πουλερικά που βρίσκονται σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους, σύμφωνα με τα παραπάνω. Η εν λόγω σύσταση αφορά και τα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία που διατηρούνται σε πάρκα, ζωολογικούς κήπους και παρεμφερείς εγκαταστάσεις.
Δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης, κρίνεται επιτακτική η ενημέρωση πολιτών, πτηνοτρόφων και φορέων με κάθε πρόσφορο τρόπο, ώστε να αντιληφθούν τον κίνδυνο και να προχωρήσουν, αφενός στην εφαρμογή όλων των υποχρεωτικών μέτρων και, αφετέρου, στην υιοθέτηση των όποιων συστάσεων εκ μέρους των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών.
Τέλος, σας επισημαίνουμε πως μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου από τον υπότυπο Η5Ν8 της γρίπης τύπου Α παρόλο το μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν εκτεθεί σε αυτόν κατά τη διαχείριση κρουσμάτων στα πτηνά».